2015-02-25

Tailandietiški kepti ryžiai su ananasais ir paprikomis

Ryžius su daržovėmis labai mėgstu, todėl gaminu gan dažnai. Čia gi nei recepto, nei proto didelio nereikia, o rezultatas visada būna lengvas ir skanus. Vis dėlto, pasirodo, ir aš turėjau progą šio to išmokti. Paragavusi šių ryžių supratau, kad atskirai apkepti prieš sumaišant juos su daržovėmis, jie įgauna visai kitokio skonio. Būtent todėl dalinuosi su Jumis šiuo, iš pažiūros labai paprastu ir kasdienišku receptu.
Maždaug 3 žmonių pamaitinimui turėkit:

2 valgomus šaukštus aliejaus,
2 lengvai išplaktus kiaušinius (su trupučiu druskos),
pusės kilogramo šviežio arba konservuoto ananaso, gabaliukais,
1 didelės raudonosios paprikos (smulkiai pjaustytos)
3 smulkintų česnako skiltelių,
2 puodelių virtų basmati ryžių (tinka ir kitokie, tarkim, rudieji, reikės maždaug 200 gramų sausų ryžių),
1-2 valgomų šaukštų sojų padažo,
1 valgomo šaukšto saldaus čili padažo (arba kito aštraus padažo pagal skonį),
1 nedidelio laimo,
druskos pagal skonį,
žalumynų (svogūno laiškų, smulkintų petražolių) papuošimui (paskutinę minutę susivokiau, kad jų neturiu...).
Į didelę įkaitusią keptuvę įpilkite šaukštelį aliejaus. Jam įkaitus, supilkite kiaušinius. Kai nuo karščio kiaušinių plakinys ims trauktis, pamaišykite juos mentele - mums reikia kuo daugiau tokių kiaušinių draiskanų. Iškepusius kiaušinius sudėkite į dubenėlį.

Į tą pačią keptuvę įpilkite dar šaukštelį aliejaus. Kai jis įkais, sudėkite ananaso gabalėlius ir smulkintą papriką. Kepkite vis pamaišydami, kol ananasai ims karamelizuotis, maždaug 3-5 minutes. Tuomet suberkite smulkintą česnaką (jeigu naudosit, dabar reikėtų suberti ir saują smulkintų svogūno laiškų) ir viską maišydami pakepinkit dar pusę minutės. Daržovių mišinį sudėkite į dubenėlį su kiaušiniais.

Į tuščią keptuvę supilkite likusį šaukštą aliejaus. Į įkaitusį aliejų sukrėskite virtus ryžius ir maišydami kepinkite, kol ryžiai taps karšti ir ims po truputį skrusti, maždaug 3 minutes.

Į keptuvę su ryžiais sukrėskite dubenėlyje esančias daržoves ir kiaušinius. Maišydami apkepkit, kol viskas kaip reikiant sušils. Nukelkit keptuvę nuo ugnies. Supilkit sojos ir saldų čili padažus. Išspauskit pusę laimo. Išmaišykit, įberkit druskos, paragaukit, jeigu ko nors trūksta - papildykit.

Puoškit smulkintomis petražolėmis ir laimo skiltelėmis ir patiekite.
Jeigu rinksitės baltus ryžius, iš visos širdies rekomenduoju basmati. Jie nuostabūs! Labai ilgą laiką galvojau, kad ryžiai yra ryžiai ir nėra čia ką svarstyti. Bet paragavusi basmati supratau, kad skirtumas yra didžiulis! Pastarieji dar sausi būdami turi tokį švelnų aromatą, kurį užuodę, atpažinsit visur ir visada. Paragavau, užmerkiau akis ir atsidūriau kažkokioj egzotiškoj, tolimoj ir niekad nematytoj vietoj. Puikus - beveik nieko nekainuojantis - pojūtis!
Anksčiau, iš beveik identiškų ingredientų gamindama ryžius su daržovėmis, ką tik išvirusius ryžius suversdavau į keptuvę su ką tik apkeptomis daržovėmis ir dar šiek tiek patroškindavau. Ryžiai nespėdavo apkepti (priešingai, nei šįkart) ir prisigerdavo ananasų bei paprikos skonio. Tai nėra blogai, dievaži, bet skonis skiriasi visiškai! Šįkart labiau jautėsi atskirų ingredientų skonis ir, kas svarbiausia, visiškai netrūko jokios mėsos. Sotus, bet kartu labai lengvas patiekalas, puikiai tinkantis ir pietums darbe, ir vakarienei namuose.
Laukdami pavasario, pasigaminkit ko nors išties spalvingo!

1 komentaras:

  1. Atrodo skaniai ir labai panašu į plovą! Beje, teko valgyti tik sausainius su ananasais. Būtinai išbandysiu jūsų receptą. ;)

    AtsakytiPanaikinti