2015-02-23

Aštri vegetariška pilno grūdo bbq pica su ananasais, jalapeno pipirais ir feta

Oi, ta pica! Puikus pasaulio išradimas, kuris niekaip nepasiduoda nei mano vidiniam, nei rankose laikomam objektyvui... Regis, kas jau kas, bet pica visuomet atrodo skaniai, todėl perduoti savo pačios matomą vaizdą ir įspūdį kitiems neturėtų būti sunku, tačiau mano praktika byloja priešingai. Šiai situacijai pakeisti skaitau šią puikią knygą, o tuo tarpu vistiek skubu su Jumis dalintis labai skanios picos receptu, kuris, galima sakyti, susideda iš dviejų dalių: itin greitai paruošiamo pagrindo (kurį galėsite naudoti bet kokiai savo mėgiamai picai) ir viršaus, kuris visiškai vegetariškas ir nepaprastai skanus!
Visų pirma, apie picos pagrindą. Jis išskirtinis tuo, jog kepamas naudojant pilno (viso) grūdo kvietinius miltus, todėl yra sveikesnis ir mažiau nuodėmingas už įprastų miltų pagrindą. Tiesa, jo skonis taip pat skiriasi, bet - mano nuomone - tikrai nėra prastesnis, tiesiog kitoks ir tiek.

Dviem maždaug 30 centimetrų skersmens picos pagrindams turėkit:

240 mililitrų šilto, beveik karšto vandens (maždaug 45°C),
1 valgomą šaukštą cukraus,
1 valgomą šaukštą alyvuogių aliejaus,
7 gramus sausų mielių,
360-400 gramų pilno grūdo kvietinių miltų,
žiupsnelį džiovinto česnako,
žiupsnelį druskos.

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite šiltą vandenį, cukrų, aliejų ir sausas mieles. Leiskite mišiniui pastovėti 5 minutes, per tą laiką mielės turėtų pradėti kilti.

Kitame (dideliame) dubenyje sumaišykite miltus, druską ir džiovintą česnaką. Į gautą mišinį iš lėto supilkite pakilusias mieles. Minkykite keletą minučių, kol tešla sulips į vieną rutulį. Jeigu minkant tešlą vis limpa prie rankų, įberkite dar šiek tiek miltų.

Suminkytą rutulį dėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir padalinkite į dvi lygias dalis. Vieną dalį dėkite ant kepimo popieriaus lakšto ir kočiokite kočėlu, kol pasieksite norimą picos dydį. Šiuo atveju svarbiausia yra ne simetrija, o kuo plonesnis picos padas, todėl skriestuvu naudotis tikrai nebūtina. 

Gauto picos pado kraštus (maždaug 2-3 centimetrus) patepkite alyvuogių aliejumi.

Kartokit viską ir su likusia tešla.
Dviem vegetariškoms picoms turėkit:

200 mililitrų (arba trečdalį šio receptobbq padažo,
230 gramų mozzarella sūrio (sutarkuoto ir palikto nusisunkti, nes šįkart svarbu, kad visi ingredientai būtų kuo sausesni),
170 gramų gabalėliais pjaustyto ananaso (šviežio arba konservuoto, bet būtinai gerai nusunkto),
1-3 marinuotų jalapeno pipirų (pjaustytų griežinėliais),
100 gramų trupinto fetos sūrio,
pusės mažo pusžiedžiais pjaustyto mėlynojo svogūno.

Ant paruoštų picos pagrindų po lygiai ir tolygiai paskirstykit bbq padažą, pabarstykit mozzarella sūrio, išdėliokit ananaso gabalėlius, jalapeno pipirus, suberkit trupintą fetos sūrį ir pjaustytą svogūną.

Picas (po vieną) kepkit 250°C orkaitėje 10-12 minučių arba kol picos kraštai taps nuostabiai rusvi, o sūris ims burbuliuoti. Išėmę iš orkaitės supjaustykite picą gabalėliais ir patiekit.
Pilna skonio ir kvapo, saldi dėl padažo ir ananasų, sūri dėl fetos ir aštri dėl pipirų bei svogūno, traškiu ir neįprastu pagrindu - puiki savo giminės atstovė! Būtinai išbandykit ir improvizuokit!
Smagios prasidėjusios savaitės ir skanių atradimų!

1 komentaras: