2015-02-13

Trinta kepto sviestinio moliūgo sriuba

Niekad nebuvau didelė trintų sriubų entuziastė. Ir moliūgų - nepaisant jų fantastiškos išvaizdos - pernelyg nemėgau. Bet sugalvojusi sau šio mėnesio iššūkį - pagaminti bent keturis tikrai vegetariškus patiekalus - supratau, kad nuo sriubos neišsisuksiu. Ir tikrai negaminsiu kažko įprasto ir kasdieniško.

Kaip dažniausiai ir atsitinka, klydau dėl abiejų dalykų. Nors ir trinta, nors ir moliūginė, sriuba pavyko puikiai: soti, šildanti, aromatinga. Apie spalvą net nepradėsiu kalbėti...
Naudojau sviestinį moliūgą (butternut squash), kuris labai populiarus užsieniuose, naudojamas ne tik garnyro ar blynų gaminimui, bet ir įvairiausiems saldumynams (keksiuakms, kremams, pyragams). Kaip jau minėjau, nesu moliūgologė, todėl nepastebėjau ryškaus skonio ar kvapo skirtumų tarp mums įprasto ir sviestinio moliūgų. Bet sriuba, gaminama iš pastarojo, buvo daugiau nei skani.

2-3 žmonių sočiam pavalgymui turėkit:

300-400 mililitrų sultinio (naudojau daržovių),
500 gramų jau nulupto sviestinio moliūgo,
1 vidutinio dydžio morką,
pusę vidutinio dydžio svogūno,
1 didelį obuolį,
žiupsnelį cinamono,
žiupsnelį maltų čili pipirų (nebūtinai),
porą valgomų šaukštų alyvuogių aliejaus,
druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Moliūgą, morką, svogūną ir obuolį supjaustykit kąsnio dydžio gabalėliais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykit cinamonu, čili pipirais (jeigu norisi), druska ir pipirais. Išmaišykit, kad daržovės tolygiai pasidengtų prieskoniais ir aliejumi.

Paruoštas daržoves vienu sluoksniu paskleiskite kepimo inde. Kepkite 200°C karštumo orkaitėje apie 40 minučių, praėjus pusei kepimo laiko, daržoves pamaišykite, kad tolygiai iškeptų.

Iškepusias daržoves sudėkite į puodą, įpilkite 300 mililitrų sultinio, sutrinkite viską blenderiu. Jeigu sriuba per tiršta, įpilkite dar šiek tiek sultinio ir vėl sutrinkite. Kartokite, kol sriuba įgaus norimą konsistenciją.

Paragaukite ir, jeigu trūksta, įberkite dar prieskonių.

Sriubą kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol ims kunkuliuoti. Pavirkite vieną minutę.
Patiekite sriubą vieną, apibarstytą kepintomis moliūgų sėklomis arba natūraliu jogurtu.
Nuostabiai kvepianti, soti ir aštri jeigu norisi, bet tuo pat metu gaivi ir lengva sriuba, kuri nušvies tamsų vakarą ir sušildys vėsiu oru.
Saulės ir šilumos!
Smagaus ir šventiško prasidėjusio ilgojo savaitgalio!

2 komentarai: