2015-02-12

Bandelės su cinamonu = Meilė

Žadėjau pasidalinti su Jumis kuo nors, tinkamu meilės dienai. Dalinuosi, bet iškart perspėju, kad šis receptas toks labiau jaukus ir naminis nei romantiškas ar intriguojantis. Tiesiog pagalvojau, kad meilė - labai jau didelis dalykas ir būna ji visokia. Ir kad jeigu neturi poros, dar nereiškia, kad nieko nemyli ir negali švęsti meilės dienos laimės pilna širdimi. 

Šios bandelės buvo pirmasis saldumynas, kurį išmokau kepti dar būdama paauglė (labiau mėgau ruošti mėsą arba žuvį, o tortai ir pyragai buvo mamos sritis). Prisimenu, kad plušėdavau pusę šeštadienio, o šeima visas jas suvalgydavo per penkiolika minučių... Skaudu būdavo, neslėpsiu. Bet vistiek kepdavau norėdama palepinti saviškius. 

Jos tokios gražios, taip skaniai kvepia ir jas taip paprasta pagaminti, kad net juokinga. Be to, mane visada nugalėdavo trys su šiomis bandelėmis susiję argumentai:
  • dievinu cinamoną,
  • dievinu mielines bandeles,
  • dievinu širdelės formą (mano sąsiuvinių paraštės ir paskutiniai puslapiai visuomet pripiešti būtent širdelių, čia kaip patologija kažkokia...).
Nebuvau jų kepusi jau daugybę metų, kažkaip ėmė ir pasimiršto, pasimetė tarp daugybės naujų receptų ir skonių. O artėjant šiųmečiam valentinui staiga jas prisiminiau ir nenusiraminau, kol neiškepiau. Jos tikrai nuostabios, tai ne jaunystės sentimentai. Jos tiesiog nuo-sta-bios!
20 įprasto dydžio bandelių turėkit:

500-550 gramų persijotų miltų,
30 gramų šviežių arba 11 gramų sausų mielių,
100 gramų cukraus,
60 gramų sviesto,
250 mililitrų pieno,
2 kiaušinius.

Įdarui:

minkšto sviesto,
cukraus,
cinamono.

Į stiklinę su pienu sudėkite sviestą ir viską šildykite garų vonelėje, kol sviestas visiškai ištirps. Palikite masę atvėsti iki malonaus šiltumo. Šiltą pieną supilkite į didelį dubenį. Suberkite cukrų ir sudėkite mieles. Maišykite, kol cukrus ištirps. Į gautą masę įberkite šiek tiek miltų ir vėl išmaišykite, kol gausite skystą tešlą. Dubenį su tešla uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltai, kol masė padvigubės.

Į pakilusią tešlą suberkite likusius miltus ir supilkite šakute išplaktus kiaušinius. Iš pradžių maišykite, o paskui minkykite, kol tešla taps vientisa, tarsi šilkinė ir visiškai nebelips prie rankų. Dubenį su išminkyta tešla dar kartą uždenkite ir maždaug valandai pastatykite šiltai, kad pakiltų.

Pakilusią tešlą dar kartą išminkykit ir padalinkit į 20 lygių dalių.

Imkite vieną tešlos dalį ir sukdami tarp delnų sufomuokit gražų tešlos kamuoliuką.
 
Gautą kamuoliuką dėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir kočiokit, kol gausit ploną ovalo formos blyną.
 Šį blyną negailėdami aptepkit minkštu sviestu.
Tuomet visą blyno paviršių kuo dosniau apibarstykit cukraus ir cinamono mišiniu (proporcijos yra visiškai Jūsų skonio reikalas, bet man asmeniškai cinamono dar nėra buvę perdaug, todėl jo aš tikrai neskaičiuoju...).
Visą tą cukruotą ir kvepiantį blyną susukite kaip kokį kilimą.
Sulenkite pusiau ir tvirtai užspauskit laisvuosius galus.
Aštriu peiliu įpjaukite maždaug 3/4 sulenkimo.
Ties įpjovimu atverskite tešlą tarsi knygą -  prieš akis iškart atsiras puiki širdelė.



















Paruoštas bandeles dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200°C karštumo orkaitėje apie 20 minučių arba kol jos ims nuostabiai ruduoti.
Bandelėms iškepus, žinoma, galite laukti, kol jos atvės. Bet aš didžiai abejoju, ar pajėgsit ištverti nors minutę.
Aš pasikartosiu kaip kokia papūga, bet jos tikrai fantastiškos: minkštutės, saldžios, su traškia cinamono plutele paviršiuje... Atsikandi kąsnelį ir jauti, kaip visas pasaulis vėl tampa gražus, geras ir laimingas, todėl išvada viena:

Bandelės su cinamonu = Meilė.

Artėjančiai Valentino dienai, mielai dovanėlei ar tiesiog vėsiam vakarui - puikiosios bandelės Jūsų paslaugoms.

Meilės!!!

3 komentarai: