2014-07-29

Vasaros skonis arba BBQ

Aš esu tokia nepareiginga ir neatsakinga blogerė, kad net baisu! Jau nuo praėjusio rudens gaminu ir naudoju skanų ir paprastą naminį barbeque (barbecue, BBQ) padažą, o taip ir nepasidalinau juo su Jumis... Gėda pelėda man! Tad kol dar pats kepimo lauke įkarštis (tiesa, kepti juk galima iki pat vėlyvo rudens ar net žiemą), skubu rašyti ir Jums siūlyti.
600 mililitrų stiklainiui barbeque padažo turėkit:

30 valgomų šaukštų paprasto pomidorų kečupo,
9 valgomų šaukštų sojos padažo,
9 valgomų šaukštų rudojo cukraus,
6 valgomų šaukštų raudonojo vyno acto,
3 valgomų šaukštų Dijon garstyčių,
1 arbatinio šaukštelio druskos (galima mažiau arba daugiau, jeigu norisi),
žiupsnelio džiovinto čili pipiro (kitą kartą įberčiau ir rūkytos paprikos).

Visus ingredientus sudėkite į nedidelį puodą ir mašydami kaitinkite ant mažos ugnies, kol užvirs. Nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti. Naudokite padažą mėsainiams, kepsniams ar keptoms daržovėms marinuoti arba gardinti.

O kad šis įrašas nebūtų pernelyg trumpas, dalinuosi ir barbeque viščiuko receptu, kuris puikus tuo, kad juo galima naudotis ir kepant lauke grilyje, ir namuose, paprasčiausioje orkaitėje.
Prireiks:

16-18 vištienos šlaunelių,
300 mililitrų (arba pusės aukščiau nurodyto kiekio) barbeque padažo,
200 gramų persikų arba abrikosų džemo,
2 didelių skiltelių česnako, 
alyvuogių aliejaus,
žiupsnelio druskos.

Vištienos šlauneles apšlakstykit aliejumi ir padarstykit druska. Palikit paskotėvi apie pusvalandį. 

Sumaišykit barbeque padažą, džemą ir smulkiai supjaustytą česnaką.

Ant įkaitusių grilio grotelių dėkit vištienos šlauneles. Aptepkit jas paruoštu padažu. Kepkit keletą minučių, tuomet apverskit ir padažu aptepkit kitą šlaunelių pusę. Veiksmą verskit - tepkit kartokit tol, kol mėsa bus visiškai iškepusi. Būkite atsargūs ir vartykit gan dažnai, nes padaže esantis cukrus turi polinkį greitai degti.

Norėdami kepti orkaitėje, sudėkite paruoštas šlauneles į kepimo indą vinu sluoksniu ir kepkite 200°C karštyje maždaug 25 minutes, tuomet išimkite ir aptepkite padažu abi puses. Kepkite 7 minutes ir išėmę vėl aptepkit padažu. Pakartokit tai ir dar po 7 minučių. Padidinkit temperatūrą iki 220°C ir kepkit dar 5-7 minutes arba kol padažas ims ruduoti, o mėsa visiškai iškeps.

Nuostabus, turtingas padažo skonis, minkštutė vištiena ir dūmų kvapas - kartais daugiau nieko gyvenime ir nereikia...

Linkiu, kad savaitė būtų karšta savo skoniais!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą