2014-07-26

Nepagydoma liga ir pyragaičiai su juodaisiais serbentais bei apelsininiu varškės kremu

Kaip žinia, neseniai ilgas (bet vistiek per trumpas...) dvi savaites atostogavom Smilgiuose. Tai buvo pirmas kartas mano gyvenime, kai visai nesinorėjo grįžti namo. Net širdį suspaudė, kai pasukom Vilniaus pusėn... Dar truputis, ir būčiau galėjusi likti kaime forever... Bet mes namie jau visą savaitę ir, žinot, baigiu priprast. Ir vėl prisimenu seną tiesą, kad namuose geriausia.

Tai štai beatostogaujant, vieną dieną tiesiog ėjau pro anytos sekciją, akys užkliuvo už gražaus tamsiai mėlyno kavos servizo  ir viskas. Turėjau jį nufotografuoti! Keletą dienų svarsčiau, ką pagaminti ir jame patiekti, nes ta jo tamsi graži spalva tiesiog maldavo būti įamžinta! Suprantu, kad tai nenormalu, suprantu, kad tai liga. Bet artimiausiu metu neplanuoju nei gydytis, nei pasveikti. Tikiuosi tik vieno: kad aš pasaulyje ne viena tokia, kurią gaminti kartais įkvepia tiesiog gražūs indai...
Pamąsčiau ir apsisprendžiau. Gaminsiu mažyčius pyragaičius su juodaisiais serbentais, kurių tiesiog už lango yra kiek tik nori - tik eik ir skink.

Ir puošiu juos vieno mėgiamiausio dalyko šitam pasauly - varškės - kremu. Neįtikėtina, Akvilė improvizuoja!

Nors gaminau visiškai iš lempos, rezultatas buvo puikus! Ir patiko ne man vienai. 
16 nedidelių pyragaičių turėkit:

Sausainiams:
90 gramų labai minkšto sviesto,
45 gramų cukraus pudros,
135 gramų persijotų miltų,
žiupsnelio druskos.
Sviestą ir cukraus pudrą išsukit arba išplakit iki purumo. Suberkit miltus ir druską ir dar šiek tiek paplakit, kol tešla pavirs trupiniais. Rankomis suminkykit gautus trupinius į vientisą rutulį. (Jeigu tešla labai mikšta ir sušilusi, galite 20 minučių palaikyti ją šaldytuve - bus lengviau darbuotis.) Iš tešlos suformuokit ritinį ir supjaustykit maždaug 1 centimetro griežinėliais. Sudėkite sausainius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kiekvieną iš jų paspauskite pirštu taip padarydami negilią duobutę. Kepkite 180°C karštumo orkaitėje maždaug 15 minučių. Iškepusius palikite visiškai atvėsti.

Juodųjų serbentų džemui prireiks:

1 stiklinės juodųjų serbentų,
cukraus pagal skonį.

Serbentus ir cukrų suberkite į nedidelį puodą, sutrinkite blenderiu ir kaitinkit iš pradžių ant vidutinės, o paskui ant mažos ugnies, kol uogienė ims stipriai tirštėti. Išvirusį džemą palikit visiškai atvėsti.



Apelsininiam varškės kremui reikės:

300 gramų varškės,
cukraus pudros pagal skonį,
1 arbatinio šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės.

Varškę pertrinkite per sietelį arba sutrinkite blenderiu. Plakit varškę su cukraus pudra, kol gausit vientisą kremą. Suberkite tarkuotas apelsino žieveles ir gerai išmaišykit.
Ant kiekvieno sausainio šaukšteliu dėkit juodųjų serbentų džemo. Varškės kremą sukrėskit į konditerinį maišelį arba švirkštą ir kremu puoškit sausainius. Kiekvieną pyragaitį papuoškit šviežiomis juodųjų serbentų uogomis. Ir skanaukit sau kur nors pavėsyje, sėdėdami su knyga rankose...

Linkiu kaip nors išgyventi šį karštą savaitgalį!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą