2014-07-02

Ištesėtas pažadas ir pretzels minkštoje alaus karamelėje

Vakar, kaip žinia, buvo liepos pirma diena. Jeigu pastebėjot, vardadienius šventė Julius ir Liepa. Liepa (mano brolio mažoji dukrytė) saldumynams dar per maža ir dar tik kaldina pirmuosius dantukus, bet va mano sesės brangusis Julius, ką tik trisdešimties sulaukęs vyriokas, kuriam jau senokai ne tik saldumynų, bet ir alaus galima. Tai šia gražia Juliaus vardadienio proga nusprendžiau išpildyti jam kažkada duotą pažadą pagaminti ką nors iš alaus. Būčiau turbūt jau seniai šį žodį ištesėjusi, bet niekaip negalėjau apsispręsti, ką gi iš visos tos gausios receptų pasiūlos išsirinkti. 

Tačiau užteko pamatyti karamelėn įsodintus pretzels riestainėlius ir supratau - gaminsiu būtent tai! Stambia druska pabarstyti riestainėliai ir saldi karamelė su alumi - pasakykit atvirai - nejaugi susilaikytumėt nepragavę? Man saldaus ir sūraus derinys - pirmas po saldžiarūgščio. Toks subtilus, netikėtas, puikiai derantis.
Kalnui pretzels riestanėlių minkštoje alaus karamelėje turėkit:

170 mililitrų tamsaus ale tipo alaus,
200 gramų cukraus,
115 gramų sviesto,
110 gramų rudojo cukraus,
115 mililitrų riebios 35%-36% grietinėlės,
165 gramus auksaspalvio sirupo,
120 gramų pretzels riestainėlių.

Pusę alaus kiekio supilkite į nedidelį puodą ir nuolat maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies kol masė itin sumažės ir liks maždaug 1 arbatinis šaukštelis tiršto ir tamsaus alaus ekstrakto (tai truks maždaug 10 minučių). Nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite atvėsti.

Į kitą puodą (pageidautina - storu dugnu) sudėkite sviestą, paprastą ir rudąjį cukrų, supilkite likusį alų, grietinėlę ir auksaspalvį sirupą. Maišydami kaitinkite kol sviestas ištirps ir masė pradės virti. Tuomet sumažinkit ugnį iki vidutinės ar mažos ir maišydami virkit apie 20-30 minučių arba kol masės temperatūra pasieks 106°C. 

Į gautą karamelę įmaišykit anksčiau gautą alaus koncentratą. Nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite šiek tiek atvėsti.

Norimą indą dosniai patepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Į paruoštą indą supilkite karamelę. Ant jos išdėliokite pretzels riestainėlius. Palikite paruoštą karamelę atvėsti, o paskui dėkite į šaldytuvą, kad galutinai sustingtų. Sustingusią karamelę supjaustykit norimo dydžio gabalėliais, jeigu reikia ir norisi, suvyniokit į kepimo popierių.

P.S. kaip išduoda nuotraukos, maniškė karamelė sutvirtėjo nepakankamai. Kol visai šalta - pjaustėsi kuo puikiausiai, bet kambario temperatūroje ėmė gan sparčiai leistis. Manau, kad vertėjo šiek tiek kantriau ją virti ne pusvalandį, o kokias 40 minučių. Kitą kartą taip ir padarysiu. Bet kuriuo atveju, karamelė buvo išties puikaus skonio, o tas jos tąsumas, nors ir nepatogus, bet labai gardus gavosi. 

Išdrįskit, nustebkit, mėgaukitės!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą