2014-07-21

Martyno Ramen Miso

Kai kurie žino, kad mane žavi japonų kultūra, kalba, maistas ir visa kita, kas susiję su ta tekančios saulės šalimi.

Kalbos mokymasis ir taupymas kelionei į išsvajotąją šalį trunka be galo ilgai, bet tai visiškai netrukdo eksperimentuoti virtuvėje ir išmėginti keletą receptų.
Mėgstantiems anime galbūt teko žiūrėti Naruto? Ir gal pamenat, kaip skaniai jis valdydavo Ramen Ichiraku (ラーメン一楽)? Mmmmm... Taigi tai mano pirmasis mėgintas ir, manau, visai nusisekęs patiekalas.

Ramen - tai sriuba, kurios kilmė nėra iki galo aiški. Vieni šaltiniai teigia, kad jos receptas atkeliavo iš Kinijos, kiti - kad 20 amžiaus pradžioje jį sugalvojo Japonijoje. Jos sudėtis labai keičiasi nuo vietos, kur ją valgysite, bet ją visur sudaro du pagrindiniai ingredientai - makaronai ir sriuba.
Ramen dažniausiai vadinami patys makaronai, kurie gaminami ganėtinai keistai - iš kvietinių miltų, druskos, vandens ir... sodos. Sriuba gali būti labai įvairi, o jos pagrindas dažnai yra vištienos ar kiaulienos sultinys.

Aš ėmiausi gaminti Miso Ramen
Jos pagrindas - kiaulienos sultinys, pagardintas Miso pasta. Tik viena problemėlė. Nei ramen makaronų, nei miso pastos beveik neįmanoma rasti visame Vilniuje. Arba aš nežinojau, kur ieškoti.
Po ilgų paieškų galiausiai radau puikią, mažą, jaukią japonų virtuvę Kamidkadzė, kurie taip pat prekiauja prekėmis iš Japonijos, kurias patys ir atsiveža. Ten ir gavau miso pastos. Deja, ramen makaronų tuo metu neturėjo, bet kiek žinau, jie jau keliauja pas mane :) Maistas ten fantastiškas! Kartais, kai darbe diena laisvesnė su kolega leidžiame sau nuvykti ten ir papietauti. Gaila, kad kol kas jie dirba tik pietų metu...
Toliau pratęsus makaronų paieškas, nors ir ne ramen, o somen pavyko atrasti Assorti.lt. Aišku, šalia gulėjo ir miso pasta... Doh... Anyway... 
Ramen makaronus pasigaminti galima ir pačiam, bet neturiu nei mašinėlės makaronams gaminti, nei ryžausi tokiam dideliam eksperimentui, tai šįkart naudojau somen makaronus.  

Taigi. 4 porcijoms jums prireiks:

Kiaulienai ir sultiniui
- 500g kiaulienos kumpio
- šaukšto druskos
- 1,5l vandens
- 50g supjaustytos imbiero šaknies
- 3-4 skiltelių nulupto česnako
- pundelio svogūnų laiškų arba vieno saliero
- 2-3 valgomų šaukštų Miso pastos (naudojau Shiro Miso)
- 2-3 valgomų šaukštų sojos padažo
- šaukšto sezamų aliejaus

Priedai
- ramen (arba panašiausius į juos) makaronų
- sojos pupelių daigų
- 2 virtų kiaušinių
- svogūnų laiškų
- džiovintų Shitake grybų

Pasiruošti reikės dieną prieš. Įtrinkite kiaulieną druska, suvyniokite į maistinę plėvelę (ar maišelį) ir ~12h palikite šaldytuve.
Valandą ar dvi prieš verdant, užmerkite Shitake grybus šaltame vandenyje. Įsitikinkite, kad visi grybai suminkštėjo, nes kai kurios vietos netolygiai sugeria vandenį.

Pradedam... Į puodą supilkite vandenį, įverskite cielą kumpį. Sumeskite pjaustytą imbierą, česnaką, svogūnų laiškus. Užvirinkite vandenį, o tada uždenkite ir ant lėtos ugnies virkite 1,5 - 2 valandas. Na, kol išvirs. Vis nugriebdami putas, taukus ir kitą susidariusį brudą. Viską palikite atvėsti. Išimkite kumpį, nukoškite sultinį į atskirą indą.
Pasiruoškite kitus ingredientus: susmulkinkite svogūno laiškus, išsivirkite kiaušinius ir supjaustykite puselėmis, išvirkite Shitake grybus (užtenka pavirti 10-15 minučių), pupelių daigus, supjaustykite kumpį griežinėliais. 
Vėl užvirinkite sultinį. Sudėkite miso pastą, sojos padažą, aliejų. Palikite ant labai lėtos ugnies, kol išvirsite makaronus.
Kadangi makaronus reikia virti labai trumpai ir negalima palikti vandenyje - reikėtų juos virti paskutinius ir kai jau viskas paruošta. Išvirus nukoškite ir išdėliokite į lėkštes. Užpilkite sultiniu, sudėkite priedus - kiaulieną, svogūnus, sojos daigus, grybus, kiaušinius, svogūno laiškus. Skanaus! 


Patariu valgyti lazdelėmis sriubą geriant tiesiai iš dubenėlio - daug smagiau :) Ir beje - taip, kaip turi būti. Juk šaukštais japonai naudojasi gana retai...

Kitam kartui paprastoji, o kartu ir ypatingoji Miso Dashi sriuba!

3 komentarai:

  1. Anonimiškas2014-09-29 14:54

    Na, siaip ramen visada patiekiamas su spec saukstu... Nes reikia pasimegauti sultinio spalva, tirstumu ( arba skaidrumu) Taip kad... Naudoja jie tuos saukstus :) Bet atrodo skaniai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas2015-04-18 16:32

    Aš buvau japonijoj ir ten visada su ramen duoda šaukštą

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai labai skaniai atrodo, bet kiek žinau svarbiausia tai makaronai ir sultinys, o ten jau deda belenką su juo arba prie jo.

    AtsakytiPanaikinti