2014-07-15

Croquembouche, Piece montée - kai tik žodžiai yra sudėtingi

Perskaitai arba išgirsti ką nors sudėtingai skambančio ir iškart pagalvoji - tai jau tikrai ne man suprast! Tačiau kartais, kaip byloja mano asmeninė patirtis, ši išankstinė nuostata ir savęs nuvertinimas būna niekuo nepagrįsti ir visiškai nereikalingi, o tai, kas atrodė sudėtinga ir nesuprantama pasirodo visiškas niekis. Lažinuosi, Jums irgi yra taip buvę.

Tai štai, kai pirmą kartą perskaičiau šiuos monstrus Croquembouche beigi Piece montée galėjau iškart nuleisti rankas ir versti kitą puslapį (šįkart internetinį), bet likau suintriguota vaizdo ir galimo skonio, kurie slėpėsi po šiais prancūzų kalbos žodžiais. O kai pamėginau gaminti - vos nepradėjau juoktis. Toks paprastas ir lengvai pagaminamas pasirodė šis nuostabus saldumynas! Todėl kviečiu ir Jus jį pasigaminti - susižavėjusių netrūks, o Jūs galėsit sau tyliai kikenti į kumštį, žinodami visas detales.

Vienam solidžiam kalnui plikytos tešlos pyragėlių turėkit:

175 mililitrus vandens,
85 gramus sviesto,
1/4 arbatinio šaukštelio druskos,
1 valgomą šaukštą cukraus,
125 gramus miltų,
4 didelius kiaušinius,

1 mažą kiaušinį ir truputėlį druskos aptepimui.

Į nedidelį puodą supilkite vandenį, sudėkite sviestą, suberkite druską ir cukrų. Puodą kaitinkite ant vidutinės ugnies vis pamaišydami, kol sviestas ištirps, o masė ims virti. Nukelkite puodą nuo ugnies. Suberkite miltus ir išmaišykite. Grąžinkite puodą ant ugnies ir kaitinkite intensyviai maišydami, kol tešla atšoks nuo puodo sienelių ir sukris į vientisą rutulį. Nukelkite puodą nuo ugnies, o tešlą sudėkite į dubenį.

Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart viską labai gerai išplakdami mikseriu.

Tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį arba švirkštą (iš bėdos tiks ir paprastas šaukštelis). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, o ant jo išspauskite (arba minėtu šaukšteliu dėliokite) maždaug 3 centimetrų skersmes bokštelius. Juos patepkite kiaušinio ir trupučio druskos plakiniu ir šiek tiek paplokite, tuomet pyragėliai iškeps dailiai apvalūs.

Kepkite 220°C karštumo orkaitėje 10 minučių, tuomet sumažinkite karštį iki 180°C ir kepkite dar 20 minučių, kol pyragėliai gražiai išsipūs ir įgaus skanų auksinį atspalvį.

Varškės kremui (pirmoji nuotrauka) prireiks*:

400 gramų varškės,
400 riebios plakamosios grietinėlės,
4 valgomų šaukštų cukraus,
vanilinio cukraus bei tarkuotos citrinos žievelės jeigu norisi.

Varškę kruopščiai pertrinkit per sietelį arba sutrinkit blenderiu, kol gausit vientisą purią masę.

Grietinėlę su cukrumi (ir prieskoniais, jeigu naudosite) išplakite iki standumo. Atsargiai įmaišykite varškę. 

Gautu varškės kremu konditeriniu švirkštu arba maišeliu įdarykite plikytos tešlos pyragėlius.

Vaniliniam konditeriniam kremui (antroji nuotrauka) imkit*:

225 mililitrų riebaus pieno,
2 valgomus šaukštus kukurūzų miltų,
100 gramų cukraus,
1 didelį kiaušinį,
2 didelių kiaušinių trynius,
30 gramų sviesto,
2 arbatinius šaukštelius vanilinio cukraus arba 1 arbatinį šaukštelį vanilės ekstrakto.

Kukurūzų miltus sumaišykit su maždaug ketvirčiu puodelio pieno. 

Likusį pieną ir cukrų supilkite į nedidelį puodą ir virkite vis pamaišydami ant vidutinės ugnies, kol pienas užvirs. Tuomet nukelkite puodą nuo ugnies.

Į kukurūzų miltų ir pieno mišinį įmuškite kiaušinį ir gerai išplakite. Įmuškite kiaušinių trynius ir vėl gerai išplakit. 

Į gautą kiaušinių masę nuolat plakdami supilkite maždaug trečdalį pieno. Plakti būtina, kad kiaušiniai neišvirtų karštame piene.

Likusį pieną vėl statykit ant vidutinės ugnies ir iš naujo užvirkite. Tuomet plona srovele ir nuolat plakdami supilkite kiaušinių ir pieno plakinį. Vėlgi, plakti čia itin svarbu, nes priešingu atveju, skanausit labai saldžią ir prabangią kiaušinienę. Plakit nesustodami, kol kremas taps vientisas ir ims virti. Nukelkite puodą nuo ugnies. Įmaišykite sviestą ir vanilinį cukrų arba ekstraktą. Sukrėskite kremą į dubenį, šiek tiek ataušinkite ir uždengę dėkite į šaldytuvą galutinai atvėsti.

Gautu vaniliniu kremu konditeriniu švirkštu arba maišeliu įdarykite plikytos tešlos pyragėlius.

Man šie pyragėliai skanesni įdaryti varškės kremu, tačiau nemažai ragavusių visgi pasigedo saldumo, todėl kitą kartą pusę pyragėlių įdaryčiau varškės, o likusius - vaniliniu kremu.

Kai būsit nusiteikę statyboms, mikrobangų krosnelėje arba garų vonelėje ištirpinkit maždaug 60 gramų šokolado. Didelėje lėkštėje išdėliokite pirmajį pyragėlių aukštą (stenkitės pernelyg neviršyti 20 centimetrų skersmens), ant jo dėkit kiek mažesnį antrąjį aukštą ir taip toliau, kol pastatysit aukštą bokštą. Apšlaksykit šį architektūros šedevrą tirpintu šokoladu ir laikykit šaltai, kol ateis laikas sublizgėti ir sulaukti visokių "kur čia galima tokį užsisakyt?", " o kiek maždaug toks kainuoja?", "kur čia tokį pirkot?" ir panašiai. 

* Čia nurodyti kiekiai skirti vienam bokštui įdaryti. Jeigu norite įdaryti abiem kremais, reikės arba išsikepti dvigubai didesnį nei nurodyta pyragėlių kiekį,  arba padalinti nurodytus abiejų kremų produktų kiekius pusiau.

Skanių ir lengvų mėginimų, lengvo kalbų mokymosi!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą