2014-07-09

Kai paprasta tampa nepaprasta - traiškytos bulvės

Yra pasaulyje tokių itin paprastų dalykų, kurie mums dažnai atrodo pernelyg paprasti, kad kreiptumėm į juos kokį nors dėmesį. Vienas tokių - bulvės. Jos gi tokios nacionalinės, lietuviškos, kasdienės, nejaugi dabar imsi apie jas kalbėti arba kurti iš jų ką nors neįprasto. 

Mano asmeninis santykis su bulvėmis - gal ir drąsu taip sakyti - yra joks. Bulvės man skanios, bet nejaučiu jokio poreikio jas valgyti. Nesu savęs pagavusi galvojančios: "hm, dabar mielai suvalgyčiau bulvių", todėl jos man netrukdo, bet ir neatrodo reikalingos. 

Bet kartais išaušta tokia diena, kai tą paprastą, todėl visiškai nedominantį dalyką pamatai kitomis akimis ir pasakai sau: "imu, tempkit jas čia!". Pamačiau šias traiškytas bulves kažkur interneto platybėse ir viskas - turėjau pasigaminti.

Rezultatas - neįprasta, skani, apetitnai atrodanti vakarienė, kurios lėkštėse neliko akimirksniu. Todėl aš labai labai siūlau ir Jums jas išbandyti.
Jums reikės:

vidutinio dydžio bulvių (geriausia - šviežių, bet ir pagyvenusios puikiausiai tiktų),
alyvuogių aliejaus,
druskos,
maltų juodųjų pipirų,
mėgiamų prieskonių (naudojau džiovintus čiobrelius).

Bulves naudosim neluptas neskustas, todėl visų pirma, kruopščiai jas nuplaukite. 

Puode užvirkite vandenį ir į jį sudėkite bulves. Virkite, kol bulvės taps minkštos (į jas bus lengva įbesti šakutę, man priereikė maždaug 10 minučių), bet ne visiškai suvirusios. Nusunkit.

Kepimo skardą išklokit kepimo popieriumi. Jį pašlakstykit alyvuogių aliejumi. Palikdami tarpus išdėliokite bulves. Bulvių košei skirtu trintuvu paspauskit (sutraiškykit!) kiekvieną bulvę du kartus skirtingomis kryptimis.

Apšlakstykit bulves alyvuogių aliejumi, pabarstykit druska (geriausia - smulkia, kad spėtų įsigerti) ir maltais juodaisiais pipirais bei kitais mėgiamais prieskoniais.

Kepimo skardą su bulvėmis dėkite į iki 220°C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20-25 minutes arba kol bulvės gražiai paskrus.

Kepkit, ragaukit, svečius vaišinkit!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą