2014-03-11

Švęskim laisvę ir nepriklausomybę!

Ši diena buvo nuostabi! Pasidižiavimo verta proga, saulėta ir giedra diena, mylimiausia šeima šalia ir, žinoma, skanus maistas. Diena buvo tiesiog tobula! Ir ji dar nesibaigė!

Pagalvojau, kad reikia pagaliau išties atšvęsti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, praleidžiant ją su tais, kurie patys brangiausi širdžiai, aplankant mielas vietas ir paragauti ko nors tikrai skanaus. Tai štai, pagalvojau ir - nepatikėsit! - viskas išsipildė.

Laisvė ir nepriklausomybė (kalbant ir plačiąją, ir visiškai siaura šių žodžių prasme) yra tai, ko neturėdami mes negalim būti laimingi. Todėl siekiam šių vertybių kartais net sąmoningai to nesuprasdami. Juk ir kvėpuodami negalvojam: "va, dabar įkvėpsiu, o dabar - iškvėpsiu".

Jauskimės laisvi ir nepriklausomi kasdien. Visur. Bet vertinkim tai, kad tokie esam.

Kovo 11-osios proga kepiau nuostabų šokoladinį tortą su sviestiniu nutellos kremu, o šventinei vakarienei su Martynu skanausim didžiųjų tigrinių krevečių, šampano ir didžiuosimės, kad gyvenam būtent čia ir dabar.

Žinau, kad nei šokoladas, nei nutella, nei tigrinės krevetės su šampanu nė iš tolo nedvelkia cepelinais su spirgais, keptomis bulvėmis ar kitais patriotiškumais, bet būtent dėl šios priežasties jie būtent šiandien puošia mūsų stalą. Nes jeigu ne lygiai dvidešimtketverių metų senumo įvykiai, nei vieno iš šių dalykų mes, būdami paprasti žmonės:

a) nematytumėm parduotuvėse arba apskritai nebūtumėm girdėję apie jų egzistavimą,
b) neturėtumėm pinigų arba pažinčių jiems nusipirkti/gauti,
c) atstovėję trijų valandų eilę, išgirstumėm: "baigėsi.",
d) būtumėm iškviesti pasiaiškinti dėl nepadorių savo norų.

Todėl aš su didžiausiu džiaugsmu ir be jokio sąžinės graužimo mėgausiuos normalaus, laisvo ir laimingo žmogaus malonomais ir švęsiu laisvę bei nepriklausomybę iš visos širdies!

Torto pagrindams turėkit:

200 gramų miltų,
60 gramų kokybiškos nesaldintos kakavos,
pusantro arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
1 arbatinį šaukštelį druskos
240 mililitrų riebaus pieno,
170 gramų kambario temperatūros sviesto,
350 gramų cukraus,
4 didelius kiaušinius.

Į dubenį persijokit miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Išmaišykit.

Kitame dubenyje gerai išsukite minkštą sviestą su cukrumi (nepatingėkit pasidarbuoti lėčiausia eiga veikiančiu mikseriu bent 3-5 minutes). Kai masė taps puri, į ją po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart viską gerai išplakdami.

Toliau plakdami į sviesto ir kiaušinių masę berkite miltų ir kakavos mišinio, įpilkite truputį pieno. Įberkite dar šiek tiek miltų, tuomet - dar šiek tiek pieno. Tokiu eiliškumo kartokit procedūrą maždaug 5 kartus, paskutinius suberdami miltus su kakava. Plakite, kol masė taps visiškai vientisa.

Gautą masę padalinkit į norimą skaičių dalių (aš kepiau 17 centimetrų skersmens tortinėje kepimo formoje, todėl dalinau tešlą į tris lygias dalis, kepdami didesnėje formoje dalinkit į dvi). Į atsegamą torto kepimo formą įtieskite kepimo popieriaus, supilkite vieną dalį tešlos. Kepkite 175°C karštumo orkaitėje maždaug 25-30 minučių arba kol iš pyrago ištrauktas medinis pagaliukas bus visiškai sausas.

Iškepusį pyragą išimkite iš kepimo formos ir palikite atvėsti kokioms penkioms minutėms, tuomet nuimkite nuo kepimo popieriaus.

Kremui imkit:

230 gramų labai minkšto sviesto,
75 gramus riešutų ir šokolado kremo Nutella,
250 gramų cukraus pudros,
60 gramų 35-36% riebumo grietinėlės,
druskos pagal skonį.

Sviestą išplakite su Nutella kol masė taps vientisa (tam turėtų užtekti maždaug vienos minutės plakimo).

Supilkite grietinėlę, suberkite persijotą cukraus pudrą ir druską. Plakite dar maždaug 3 minutes arba kol kremas taps purus ir vientisas, o jo spalva ims šviesėti.

Kremu pertepkite torto pagrindus bei visą paviršių ir palikite šiek tiek sustingti šaldytuve.

Būkit laisvi! Būkit laimingi!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą