2014-03-15

Citrinininis (!) savaitgalis

Mūsų vyrai savaitgaliui išvažiavo į mišką (Aukštuojus), todėl mes su mama ir sese nusprendėm mergaitiškai praleisti dieną. Gaminom pietus, kepėm keksiukus, gurkšnojom kokteilius ir pliurpėm pliurpėm pliurpėm! Žinoma, visą rampų šviesą susišlavė Ugnė, kuri visą dieną lakstė po namus, rėkavo, juokėsi ir visaip kaip išdykavo - jaučiuosi visiškai nusikalusi... (kokteiliai su martiniu ir citrinų sultimis čia ne prie ko, tikrai).











Taip, minėjau, kad kepėm keksiukus. Labai smarkiai citrininius ir, tiesą sakant, nuostabius. Labai rekomenduoju visiems citrinų ir saldžiarūgščio skonio mėgėjams. Jie tiesiog nuostabios konsistencijos, maloniai drėgni, o tas sulaistymas sirupu - stačiai genialus išradimas, sustiprinantis citrinų skonį geriau nei bet koks E621, chi chi.

Kai buvau vaikas, visuomet sakydavau citrinininis, nes taip žodis skambėjo normaliai ir net nesusimąsčiau, kad žmonės jį tardami vieną ni tiesiog praleidžia... Turiu pasakyt, patyriau lengvą šoką tai sužinojusi. Bet čia tik šiaip pastebėjimas ne į temą, kad nemanytumėt, jog visad buvau tobula. Ne, tikrai ne visada. Tiesa, dabar tų netobulumų pasitaiko vis rečiau.

Taigi. Greiti, paprasti ir labai skanūs, todėl tikrai verti Jūsų dėmesio.
10-12 įprasto dydžio keksiukų prireiks:

215 gramų miltų,
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
pusės arbatinio šaukštelio druskos,
115 gramų minkšto kambario temperatūros sviesto,
200 gramų cukraus,
2 didelių kiaušinių,
150 mililitrų pieno,
1 tarkuota didelės citrinos žievelė,
1 didelės citrinos sultys

Sirupui:
3 valgomų šaukštų citrinos sulčių,
50 gramų cukraus.

Miltus, kepimo miltelius ir druską persijokit į dubenį.

Kitame inde mikseriu iki purumo išplakit minkštą sviestą ir cukrų. Po vieną imuškit kiaušinius kaskart gerai išplakdami.

Į sviesto masę supilkite pieną, citrinos sultis ir suberkite citrinos žievelę. Išplakit.

Po truputį suberkite miltų mišinį ir išplakit.

Šaukštu išdalinkit tešlą keksiukų kepimo formoje ir kepkit 180°C karštumo orkaitėje 20-28 minutes arba kol ištrauktas medinis pagaliukas bus visiškai sausas.

SUberkite sukrų į citrinos sultis ir maišykite, kol cukrus ištirps, o gauta masė pavirs nuostabiu sirupu. Iškepusius ir šiek tiek praaušusius keksiukus subadykit mediniu pagaliuku ir sulaistykit citrinų sirupu.

Kaip gerai kartais (pabrėžiu KARTAIS) pabūti kitaip, ne visiems kartu, kad naujai įvertintumėm ir pasiilgtumėm vieni kitų...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą