2014-03-02

Sąla bąla arba tiesiog Pavlova

Pavlova įvyko. Iš trečio karto ir pasinaudojus ne sava orkaite (ačiū tėvams!). Kaip ir planavau, naudojausi Justinos patarimais ir receptu, tik šiek tiek sumažintu jo kiekiu. Ragavusiems labai patiko, o aš pagalvojau, kad išgirdus žodį desertas, akyse ir išnyra kažkas labai panašaus į Pavlovą: balta, saldu, puru ir papuošta uogomis. Tikrai labai rekomenduoju išbandyti. Ir nepasiduoti, jeigu iškart nepasisektų.
Vienam dideliam desertui (maždaug dešimties žmonių pavaišinimui) turėkit:

morengo pagrindui:
4 didelių šviežių kiaušinių baltymus,
200 gramų cukraus pudros,
1 nepilną valgomą šaukštą krakmolo,
1 nepilną valgomą šaukštą baltojo vyno acto,
mažą žiupsnelį druskos,

papuošimui:
450 mililitrų riebios (35-36%) grietinėlės,
1-2 valgomų šaukštų cukraus arba cukraus pudros,
mėgstamų uogų arba vaisių.

Supilkite kiaušinių baltymus ir suberkite druską į švarų ir sausą indą ir lėtai plakite mikseriu, kol masė ims putoti. Po šaukštą berkite cukraus pudrą ir plakite didesniu greičiu, kol sudėsite visą pudrą, o baltymų masė taps balta, standi ir įgaus blizgesį, o apvertus indą - masė nejudėdama liks savo vietoje.

Suberkite krakmolą ir išmaišykite.

Supilkite actą ir viską dar šiek tiek paplakite mikseriu.

Ant kepimo popieriaus nupieškite maždaug 22 centimetrų skersmens apskritimą. Ant jo sukrėskite morengo masę, tolygiai paskirstykit, o pačiame centre šaukštu arba silikonine mentele padarykite ne itin gilų įdubimą.

Morengą kepkit iki 120°C įkaitintoje orkaitėje pusvalandį. Paskui sumažinkite temperatūrą iki 80°C ir kepkite dar pusantros valandos. Praėjus šiam laikui, orkaitę išjunkite, o morengą palikit viduje per naktį.

Prieš patiekdami, perkelkite morengą (šis turi būti traškiu paviršiumi ir minkštu vidumi) nuo kepimo popieriaus ant serviravimo indo.

Grietinėlę išplakite su cukrumi ar cukraus pudra iki standumo. Šaukštu sukrėskite plaktą grietinėlę į morengo viduryje esančią daubą. Puoškite uogomis ar pjaustytais vaisiais. Kadangi dar tik kovas, naudojau cielas šaldytas braškes ir anytos trintas braškes su cukrumi, kuriomis apliejau desertą.

Buvo tikrai skanu, o apie įspūdingą šio deserto išvaizdą, tai ir kalbėti neverta. Aplink tik ir girdėjau: "ooo!", "aaa!", "ohoho!"... Už šiuos ištiktukus geriau yra tik tuščios lėkštės ir klausimai "o galima dar?"...

Lengvumo visiems! Ir... neapsalkit...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą