2014-03-05

Morkų blyneliai kaip meilės prisipažinimas

Noriu Jums papasakoti vieną jau ganėtinai seną istoriją. 

Mudu su Martynu susipažinom bendram darbe, bet dėl darbo pobūdžio kurį laiką susirašinėjom elektroniniais laiškais. Vienu iš jų (pernelyg neatskleisdama konteksto) noriu pasidalinti su Jumis. Šį laišką gavau nuo Martyno likus dviem dienoms iki mūsų pirmo pasimatymo. Šiandien suprantu, kad įsimylėjau savo vyrą žymiai anksčiau nei mudu oficialiai susitikom. Ir myliu jį iki šiol, nes jis visdar toks pat nepaprastas, elementarius dalykus gebantis paversti išties ypatingais.

(Laišką cituoju nieko nepraleisdama):

"Na, mama sakė, kad jei labai pasitiki ir tikrai žinai, kad bus šeima, tada gali atskleisti šitą paslaptį.
Taigi:
visi žino, kas yra morkos? Bet tik keletas težino, kad jos yra kenksmingos! Valgant dideliais kiekiais nuo jų susidaro pašalinis efektas, populiariai vadinamas “Kiškio lūpa” (juk ne veltui kiškiai tokią turi!!!).
Ir tik tinkamai apdorojus jos tampa labai naudingu maistu!
Morkas reikia švariai nuskusti, 2 dienas laikyti tamsioje drėgnoje vietoje, kol išsiskiria toks gelsvokas, glitus skystis. Tai ir yra dėl ko susidaro kiškio lūpa.
Jį reikia gerai nuvalyti su 0.0001% druskos rūgšties tirpalu.
Po to morkos yra sutarkuojamos, kaitinamos, tada įberiamia šiek tiek manų kruopų, įmušamas kiaušinis.
Iš šitos masės yra padaromi blyneliai. Juos reikia apkepti keptuvėje. Naudojamas ne paprastas aliejus, o būtent rugpjūčio paskutinį savaitgalį skintų rapsų aliejus, kuris turi būti išlaikytas mažiausiai pora metų.
Apkepus gaunasi blyneliai. Juos reikia patiekti su karštomis bulvėmis ir, žinoma, marinuotomis paprikomis!

Tai va. Na, ir dar man mama sakė, kad jei išleis mane už kokios nors merginos, tai ji būtinai turi mokėti gaminti šitą patiekalą."

Apie tai, kada aš iš tiesų išmokau kepti šiuos blynelius istorija linkusi nutylėti, bet ištekėti man pavyko sėkmingai (net ir su anyta man itin pasisekė!) o visa kita - ne taip jau svarbu.





















Morkų blyneliams reikės:

1 kilogramo (maždaug 3 išties didelių) virtų morkų,
4-5 valgomų šaukštų manų kruopų,
pusės stiklinės pieno,
1-2 kiaušinių,
drukos,
1-2 arbatinių šaukštelių krakmolo (jeigu reikės sutirštinti tešlą).

Virtas morkas sutarkuokite burokine tarka. Sudėkite į nedidelį puodą. Ten pat suberkite manų kruopas ir žiupsnelį druskos bei supillkite pieną. Išmaišykite ir keletą minučių pakaitinkite ant vidutinės ugnies. Gautą masę atvėsinkite.

Į praaušusią masę įmuškite kiaušinį (-ius) ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Jeigu matote, kad masė pernelyg skysta, įberkite šiek tiek krakmolo ir vėl kruopščiai išmaišykite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Dideliu šaukštu semkite morkų masės ir keptuvėje formuokite blynelius. Kepkite iš abiejų pusių, kol ims gražiai ruduoti.

Skaniausi jie su karštomis virtomis bulvėmis ir marinuotomis paprikomis. Anyta (ir Martynas) sako, kad prie šių blynelių yra tiesiog būtinas vadinamasis baltas padažas su šiek tiek kepto svogūno ir šoninės arba lašinukų), bet man toks visiškai vegetariškas variantas taip pat labai skanus.

Nepaprastų paprastų dalykų Jums!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą