2013-01-08

Idėjos Kalėdoms. IV dalis

Neįtikėtina, aš jau čia! Šiandien pakalbėkim apie valgomas kalėdines dovanas. Nors tiesą sakant, ši, apie kurią nusprendžiau parašyti, ne valgoma, o geriama. Kalbu apie arbatą. Na, mes ne indai ir ne kinai, tikrosios arbatžolės mūsuose neauga ir nei kokiam šiltnamy, nei ant palangės jų nepasisėsi ir nepasisodinsi. Tačiau! Mes turim fantazijos ir kitokių galimybių. Idėja ne mano - nusižiūrėta vienoj puikioj televizijos laidoj, ale viskas čia taip paparasta, kad tiesiog negaliu su Jumis nepasidalinti.

Taip jau nutinka, kad prieš didžiąsias metų šventes visų mūsų namuose ko jau ko, bet įvairių citrusinių vaisių būna apstu. Ir kai pagalvoji, kiek mandarinų žievelių tiesiog išmetam, darosi baisu - gi jose visas skonis ir aromatas! Gerai jau, nebedramatizuosiu, chi chi... Taigi tas citrinų, apelsinų, mandarinų, greipfrutų žieveles galim puikiausiai panaudoti net keletu būdų: pasigaminti cukatų, papuošti namus ar eglutes arba - ! - pagardinti jomis paprasčiausią juodą arbatą. 

Dariau taip: nusipirkau 100 gramų sveriamos kokybiškos juodosios arbatos be jokių priedų ar skonių. Padalinau arbatžoles pusiau - bus dvi skirtingos dovanėlės.
Pirmajai arbatai naudojau:
50 gramų arbatžolių, 
2 didelių apelsinų žieveles,
2 cinamono lazdeles.

Apelsinus gerai nuplauti ir nulupti. Geriausia, peiliu, ne rankomis, nes lupant rankomis lieka labai daug baltosios žievelės dalies, kuri mums visiškai nereikalinga. Žieveles supjaustyti labai smulkiai - maždaug arbatžolių didumo drožlėmis. Jas berti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir šildyti 180°C karščio orkaitėje apie 10 minučių. Stebėkite procesą, nes mums visai nereikia paskrudusių ar, neduokdie, sudegusių žievelių. Kol kepinys auš, susmulkinkite cinamono lazdeles. Tą galima padaryti grūstuvės pagalba, tačiau jeigu tokios po ranka neturite, puikiausiai tiks ir plaktukas bei mylimo vyro rankos. Atlikus visus šiuos darbus, belieka tik viską sumaišyti ir gražiai supakuoti. Ir, žinoma, padovanoti mielai draugei.

Antrajai arbatai prireikė:
50 gramų arbatžolių,
2 nedidelių citrinų žievelės,
geros saujos džiovintų svarainių.

Su citrinomis pasielgti lygiai taip pat, kaip ir su apelsinais, o kol jos vės ištrauktos iš orkaitės, labai smulkiai supjaustyti svarainius. Tomet viską išmaišyti, suvynioti. Ir, žinoma, įteikti mylimai sesei.

Be jokios abejonės, fantazuoti galima be galo, be krašto: derinti įvairias žieveles ir dar įvairesnius mėgiamus prieskonius. Be to, visai nebūtina laukti Kalėdų ar dovanoti jas kitiems - galima juk kartais ir save palepinti be jokios didelės progos.

Nesvarbu, kur dabar esat, darbuojatės, ilsitės ar veikiat dar ką nors svarbaus, sustokit, atsitraukit nuo kompiuterio ekrano ir, pasidarę puodelį mėgiamos arbatos, trumpam pabėkit nuo visko. Pasvajokit.

Šilumos Jums!

1 komentaras:

  1. Labai puikios ir įdomios idėjos :O Išties visas perskaičiau, ir visose buvo labai daug darbo ir širdies įdėta :) Aš gal esu įpratusi dovanoti praktiškas dovanas, į kūrybą nelabai įdedu darbo, ypač pateikiant :) Bet nuo dabar tu mane įkvėpei tai daryti :) Juolab, kad tai nėra sunku :)

    _____________________________
    Termometrai vandens temperatūrai matuoti

    AtsakytiPanaikinti