2013-01-02

Idėjos Kalėdoms. I dalis

Kadangi prieššventiniu laikotarpiu, t.y. beveik visą gruodžio mėnesį, abu su Martynu sirgom, kosėjom, negalavom, jėgų vos užteko pasiruošti Kalėdoms ir dovanėlėms surasti. Bet kažkokiu stebuklingu būdu, visus sumanymus pavyko sėkmingai įgyvendinti be didelio streso. Nežinau, kaip, neklauskit. Todėl, gal ir vėluodama, norėčiau su Jumis pasidalinti kalėdiniais sumanymais, kuriuos savo kailiu išbandėm ir likom patenkinti patys beigi dar ir artimuosius nustebinom ir pradžiuginom.

Ir nors puikiai suprantu, kad šventės jau praėjo, džiaugsiuosi, jeigu šis įrašas Jums pasitarnaus prieš ar per kitas Kalėdas.

Pradėsiu nuo to, kad šiemet praėjusiais metais, kaip ir daugelį metų prieš tai, prieš Kalėdas su broliu ir sese keičiamės Advento kalendoriais. Brolis Vytas yra pagaminęs nuostabią eglutę (nuo kurios, beje, viskas ir prasidėjo), kurią kasmet belieka tik papildyti saldainiais, sausainiais, rašteliais ar dar kuo ir dvidešimt keturioms dienoms perleisti gero žmogaus globon. Gi mes su sese Egle kiekvienais metais iš naujo sukam savo protingas galveles ir gaminam vis naujus kalendorius. Deja, ir šiame fronte likau viena - sesė rado puikią išeitį:
Visa krūva gražių medinių segtukų skalbiniams sunumeruoti ir išpuošti rankiniu būdu. Jais prie puikios kalėdinės juostelės prisegami saldainiai. Girlianda kabinama kur tik norisi. Sakau, ir labai patogu, ir paprasta, ir puošnu. Dar kartą ačiū, sese. Mua.

Kadangi pati, kaip minėjau, neturiu daugkartinio naudojimo kalendoriaus, kasmet kurpiu ką nors naujo. Šiemet Šįkart nusprendžiau kepti meduolinį dalyką dienoms skaičiuoti.
Visų pirma, kepiau didžiausią eglutės formos meduolį. Tuomet - visą krūvą paprastų apskritų meduoliukų ir vieną kalėdinio medelio viršūnę - žvaigždę.
Naudojausi šiuo receptu, kuriam reikėjo:
3 kiaušinių,
500 gramų miltų,
200 gramų cukraus pudros,
pusės arbatinio šaukštelio gesintos sodos (gesinkit lašeliu citrinos sulčių arba acto),
3 valgomų šaukštų medaus,
1 arbatinio šaukštelio prieskonių meduoliams.

Kiaušinius išplakti su cukraus pudra. Suberti prieskonius, medų, gesintą sodą. Po stiklinę berti persijotus miltus, kol užmaišysite ne kietą tešlą. Indą su tešla statyti į šaldytuvą keletui valandų ar net visai nakčiai. Per tą laiką tešla medaus dėka sutvirtės.

Kai jau būsit nusiteikę darbuotis toliau, darbo stalą pabarstykite miltais, kočiokit tešlą norimu storumu ir formelių ar peilio pagalba formuokit meduolius.

Visą šį grožį kepkite 190°C karštumo orkaitėje 10-15 minučių arba kol meduoliai ims gražiai ruduoti.

Vėliau, kai visi kepiniai jau bus atvėsę ir sukietėję, beliks tik juos papuošti ir suklijuoti. Ir puošybai, ir klijavimui naudojau paprastą, bet itun kibų glajų iš vieno kiaušinio baltymo ir maždaug 250 gramų cukraus pudros. Baltymą lengvai paplakit šakute ir išmaišykit su pudra, kol masė taps tiršta, balta ir vientisa. Jeigu norite išties skanaus glajaus, įpilkite šiek tiek citrinos sulčių. Žinoma, tuomet reikės ir daugiau cukraus pudros.

Tai štai, pirmosios kalėdinės idėjos pristatytos. Rytoj - apie imbierinius sausainius.

Gražaus ir jaukaus vakaro!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą