2015-08-30

Lengvas šventinės vakarienės meniu

Šįvakar trumpai papasakosiu apie mūsų su Martynu ketvirtųjų - dar vadinamų vaisinėmis - vestuvių metinių šventinę vakarienę, kurią ruošiau prieš trejetą dienų. Norėjosi kažko lengvo ir gaivaus - visgi dar vasara, todėl meniu sudarė du labai lengvi (visomis prasmėmis) patiekalai: cukinijų spaghetti su krevetėmis ir arbūzo tortas.
Pastarasis pavyko puikiai! Lyg tyčia nusipirkti arbūzai buvo labai skanūs, puikiai laikantys formą ir gražiai nuaugę. Todėl beliko tiesiog juos supjaustyti norimo dydžio ratais, papuošti gėlėmis bei uogomis ir štai, prašom, dviejų aukštų vaisinis tortas paruoštas. Tiesa, iš pradžių ieškojau besėklių arba skirtingų spalvų (tarkim, geltonų ir raudonų) arbūzų, bet kai apvažiavusi net keletą didelių prekybos centrų radau tik įprastinius, nusprendžiau nesinervinti ir pasidžiaugti tuo, ką rasti pavyko - dviem skirtingo dydžio arbūzais raudonu minkštimu ir sėklytėmis. Ir viskas pavyko tiesiog nuostabiai! Vakarienė nuo stalo dingo akimirksniu!
Puikiai 2-3 asmenų vakarienei turėkit:

2 nedideles cukinijas (iš viso apie pusę kilogramo),
pusę valgomo šaukšto sviesto,
2 arbatinius šaukštelius alyvuogių aliejaus,
4 skilteles česnako,
12-16 didelių krevečių (atšildytų arba šviežių),
druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelį tarkuotos citrinos žievelės,
pusės citrinos sultis.

Cukinijas supjaustykit pjaustykle arba mandolina plonais ilgais šiaudeliais, kuo panašesniais į spaghetti makaronus.

Keptuvėje įkaitinkite pusę sviesto ir pusę alyvuogių aliejaus. Suberkite pusę smulkiai supjaustyto česnako. Apkepkite jį ant vidutinės ugnies maždaug porą minučių. Tuomet į keptuvę sumeskite krevetes, pabarstykit druska ir maltais juodaisiais pipirais ir kepkite vis pamaišydami keletą minučių. Krevetes ir česnakus išimkite iš keptuvės ir padėkite netoliese.

Į tą pačią keptuvę sudėkite likusį sviestą, supilkite likusį aliejų. Kai ji įkais, į keptuvę sumeskite cukinijų šiaudelius. Vis vartydami cukinijas kepkite porą minučių, tuomet suberkite likusį česnaką, tarkuotą citrinos žievelę ir supilkite citrinos sultis, įberkit šiek tiek druskos maltų juodųjų pipirų., sudėkite apkeltas krevetes. Viską dar kartą greitai pamaišykit. Nukelkit keptuvę nuo ugnies.

Svarbiausia gaminant šį patiekalą, labai greitai suktis prie keptuvės, nes taip, kaip krevetėms nesveika pernelyg ilgai kepti, nes jos tampa kietos, taip cukinijoms nesveika, nes jos ima leisti lauk savo sultis ir nemaloniai minkštėti.
Nuostabus, lengvas, beveik vegetariškas patiekalas, kuris nustebins savo skoniu ir išvaizda. Būtinai išbandykit. Būtinai.

P.S. vienintelis šio puikaus patiekalo minusas yra tai, kad jo negali paruošti iš anksto arba kitą dieną neštis į darbą - taip paruoštos cukinijos visgi pernelyg lepios, bet kai norisi greitai arba greitai ir kitaip nei kasdien pavakarieniauti - šis sprendimas tikrai fantastiškas!

Skanių ir Jums šventinių vakarienių!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą