2014-09-13

Saldi Programuotojų diena

Šiandien, 256-ąją metų dieną minima Programuotojų diena. "256 – skaičius, gaunamas 2 pakėlus 8-uoju laipsniu. Tokį skaičių reikšmių galima pateikti viename baite. Baitas yra dvejetainis skaičius, sudarytas iš 8 bitų. Bitas – mažiausias informacijos kiekio vienetas kompiuteryje." Kadangi esu ištekėjusi už gabaus ir patyrusio programuotojo, jaučiu pareigą ir malonumą minėti šią dieną.

Mano mylimas Martynas yra ne šiaip, o Android programuotojas, todėl man nėra labai jau sunku sugalvoti, kuo jį nustebinti. Android - tai mobiliųjų telefonų operacinė sistema, nuolat tobulinama ir atnaujinama jos kūrėjų. Tam, kad kaskart išleidus atnaujinimą, vartotojams būtų lengviau įsidėmėti jo versiją (1.5, 1.6, 4.4.4 ir t.t.), jai kaskart abėcėlės tvarka yra priskiriamas kokio nors deserto ar saldumyno pavadinimas. Android jau turėjo ir keksiuko (cupcake), ir spurgos (donut), ir eklero (eclair) ir dar keleto saldėsių pavadinimus. Naujausias - skirtas Kit Kat šokoladukams. Todėl šįkart dairiausi receptų būtent su jais. 

Receptų tikrai netrūksta, bet kai pamačiau šį - iškart nustojau ieškoti. Taigi pristatau Jums pyragą, kuris galėtų būti tobulos konditerinės simbiozės pavyzdžiu. Šokoladainis (brownie) ir sūrio pyragas (cheesecake) viename! Ta prasme, Jūs suvokiat?! Šitie nuostabūs, išraiškingo skonio pyragai susiglaudė tarsi kokie įsimylėjėliai vien tam, kad suteiktų mums papildomą laimės minutę! Sakau Jums, net jeigu šiandien nieko nešvenčiat arba tiesiog niekas nedžiugina, net jeigu po ranka neturit Kit Kat'ų, kepkit šitą nuostabų desertą, nes paragavę norėsit verkti iš laimės. Aš Jums pažadu. Prisiekiu. Garantuoju.
Nedideliam (17 centimetrų skersmens apvaliai arba 10x10 centimetrų kvadratinei formai) pyragui turėkit:

šokoladainiui:

60 gramų sviesto,
25 gramus kuo juodesnio šokolado,
15 gramų kokybiškos kakavos,
125 gramus cukraus,
mažą žiupsnelį druskos,
1 kiaušinį,
50 gramų miltų,
8-10 Kit Kat šokoladukų.

sūrio kremui:

250 gramų kambario temperatūros kreminio sūrio (naudojau Philadelphia),
65 gramus cukraus,
1 didelį kiaušinį,
1 arbatinį šaukštelį citrinos sulčių.

Garų vonelėje maišydami ištirpinkit sviestą ir šokoladą. Į gautą masę suberkite kakavą, cukrų bei druską. Viską gerai išmaišykit. Į šokolado masę supilkite šakute išplaktą kiaušinį. Išmaišykite. Suberkite miltus ir maišykite tešlą, kol joje neliks miltų ar kakavos gumulėlių. Tešla turi būti išties tiršta. 
Sukrėskite tešlą į kepimo popieriumi išklotą arba sviestu išteptą kepimo formą ir mentele išlyginkit tešlos paviršių. Ant viršaus švelniai paspausdami išdėliokite Kit Kat šokoladukus. Man tilpo 8, bet galima naudoti ir daugiau, chi chi.

Dubenyje iki purumo išplakit kreminį sūrį ir cukrų. Įmuškite kiaušinį, įpilkit šaukštelį citrinos sulčių ir viską išplakit iki vientisumo.
Gautą kremą supilkit ant anksčiau paruoštos šokoladinės tešlos ir Kit Kat'ų ir išlyginkit paviršių mentele.

Kepkit 175°C karštumo orkaitėje 35-40 minučių, t.y. kol pajudinus kepimo indą pyragas šiek tiek siūbuos, bet iš kepinio vidurio ištrauktas medinis pagaliukas bus sausas. 

Palikit ataušti kambario temperatūroje, paskui dėkit į šaldytuvą keletui valandų arba nakčiai.
Supjaustykit pyragą gabalėliais ir patiekit. Pasikvieskit svečių ir juos pavaišinkit. Arba ne. Suprasiu, jeigu to nepadarysit.

Saldžios Programuotojų dienos visiems šios profesijos atstovams ir jų šeimų nariams!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą