2014-08-26

Lepinimasis ir sluoksniuotos varškės tešlos sausainiai

"Sluoksniuota tešla yra taip sunkiai pagaminama..." - galvojau aš. Bet kai užmačiau šiuos sluoksniuotos varškės tešlos sausainius, nebegalėjau nepabandyti, nes varškė yra viena didžiausių  mano meilių. Ji tinka beveik visur ir visada ir man nuoširdžiai gaila žmonių, kurie nemėgsta varškės. Vienas toks gyvena kartu su manim...

Tiesa, dabar jau galiu labai atsakingai pareikšti, kad nieko sunkaus šiam gaminime nėra. Reikia tik kantrybės ir trupučio laiko. Bet rezultatas yra visiškai to vertas! Kviečiu ir Jus pamėginti!
Vienai skardelei sausainių turėkit:

100 gramų pertrintos varškės,
100 gramų sviesto,
95 gramų miltų,
žiupsnelio druskos,
kiaušinio aptepimui,
cukraus (ir cinamono, jeigu norisi) pabarstymui.

Jeigu naudosite paprastą, o ne kreminę varškę, pertrinkit ją per sietelį arba tiesiog sutrinkit blenderiu.

95 gramus šalto sviesto sutarkuokit smulkia burokine tarka, sukrėskit pertrintą varškę, suberkit miltus ir druską. Minkykit rankomis, kol tešla sukris į vientisą rutulį. Dėkite jį į šaldytuvą pusvalandžiui.

Iš atšalusios tešlos iškočiokit maždaug 8 milimetrų storio stačiakampį. Mintyse padalinkit jį į tris  lygias dalis. Ant dviejų trečdalių užtepkit likusį ir jau suminkštėjusį sviestą (taip, tuos 5 likusius gramus). Lenkit neužteptąjį trečdalį ant viduriniojo, o ant jų - likusį tešlos kraštą. Turit gauti trijų sluoksnių tešlos lankstinuką. Dėkit jį į šaldytuvą maždaug 20 minučių.

Išėmę tešlą vėl iškočiokit stačiakampį. Sulankstykit jį kaip ir pirmiau, tik nebetepkit sviesto. Dėkit atgal į šaldytuvą dar 20 minučių. Pakartokit šią procedūrą dar 2 kartus.

Jau paruoštą tešlą dar kartą iškočiokit į maždaug 6 milimetrų storio stačiakampį, aptepkit išplaktu kiaušiniu ir pabarstykit cukraus bei cinamono mišiniu (kitą kartą naudočiau stambesnį cukrų ir turbūt rinkčiausi rudąjį). Supjaustykite tešlą pusės centimetro pločio juostelėmis. Suėmę juostelę už galų lengvai pasukit į priešingas puses ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Palikit bent šiokius tokius tarpus tarp sausainių, nes jie, kaip ir dera sluoksniuotai tešlai, kepdami plėsis.

Kol orkaitė įkais iki 220°C, leiskit jau paruoštiems kepimui sausainiams tiesiog pagulėti.

Kepkit 10-12 minučių. Iškepusius palikit šiek tiek atvėsti.



















Vos paragavusi supratau, kad tai bus ne šiaip eiliniai sausainiai. Tai būdas pasilepinti, kai jauti, kad nusipelnei.

Nusipelnykit ir būtinai pasilepinkit!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą