2014-06-05

Pražydo sodai arba paprasti sausainiai su baltymų debesėliu

Taip ėmė ir nutiko - gal čia tuo metu žydėjęs pavasaris kaltas? - užsimaniau iškepti gėlės formos sausainių ir taip man besvarstant, kokią tešlą pasirinkti, staiga sugrįžo toks labai ryškus vaikystės prisiminimas. Kaip mudvi su mama kepdavom sausainius ir man būdavo leidžiama ir darbuotis formele, ir plaktus baltymus ant sausainių dėlioti, ir net barstyti cukrumi buvo leidžiama (dabar pagalvojau, kad taigi aš praktiškai pati juos ir kepdavau. Mama?). 

Iškart puoliau skambint mamai, klaust kas ten kaip ir po kiek. Ji iškart surado dar mano močiutės ranka rašytą receptą, kur vietoj sviesto kažkodėl minimas pokelis margarino ir, žinoma, bonkutė grietinės. Man tokie matavimo vienetai yra visiškai nieko nesakantys, bet mama viską labai greitai išvertė ir štai, prašom, puikusis receptas jau blog'e. Tiesa, pati kepiau - ir Jums rekomenduoju - naudodama tik trečdalį originale nurodytų produktų kiekio ir vistiek gavosi trys didelės skardos sausainių. Nežinau, kokiam kiekiui žmonių (gal kokiai vaikų stovyklai ar sanatorijai) buvo tinkamas tikrasis receptas, bet mums to trečdalio užteko per akis.
Jums bus reikalingi:

200 gramų miltų,
125 gramai labai šalto sviesto,
35 gramai cukraus pudros (galima naudoti ir žymiai daugiau, ir žymiai mažiau - skonio reikalas, su nurodytu kiekiu sausainiai bus saikingai saldūs),
70 gramų grietinės,
1 didelio kiaušinio trynys,
1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,

papuošimui:

1 didelio kiaušinio baltymas,
pora valgomų šaukštų aguonų,
pora valgomų šaukštų cukaus.

Miltus ir kepimo miltelius
persijokit į dubenį. Tiesiai į miltus tarkuokit labai šaltą sviestą. Viską mikliai trinkit tarp pirštų, kol miltų ir sviesto mišinys pavirs dailiais smulkiais trupiniais. Kitame inde į grietinę šluotele įplakit kiaušinio trynį ir cukraus pudrą. Gautą skystą masę supilkite ant trupinių ir minkykit, kol tešla sukibs į vieną rutulį ir nebelips prie rankų. 10-15 minučių dėkite tešlą į šaldiklį, tegul vėsinasi.

Atšalusią tešlą iškočiokite ant šiek tiek miltais pabarstyto paviršiaus. Formele išspauskit norimo dydžio ir formos sausainius. Juos perkelkit į kepimo popieriumi išklotą skardą. 

Kiaušinio baltymą išplakit iki standžių putų. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite aguonas ir cukrų. Ant kiekvieno sausainio šaukšteliu dėkit po truputį plaktų baltymų ir barstykit aguonų bei cukraus mišiniu (galit barstyti cinamono ir cukraus mišiniu - taip pat labai skanu).

Kepkit sausainius iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 10-12 minučių arba kol jie ims šiek tiek gelsvėti (sausainiai neturi būti labai apskrudę ar rudi).

Lengvi, vos vos saldūs, su nuostabiu baltymų debesėliu ir maloniai traškančiais cukraus kristalais... Tokie paprasti, bet tokie iš vaikystės, kad norisi tiesiog užsimerkti ir pasiduoti užplūstantiems prisiminimams...

Gėlės, vaikystės skoniai ir prisiminimai - kartais tik to ir reikia!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą