2014-05-08

Naujai įsižiebusi meilė arba trinta burokėlių ir krienų sriuba

Buvo laikas, kai burokėlį galėjau drąsiai vadinti viena mėgiamiausių savo daržovių. Mama dar dabar juokiasi prisiminusi, kaip mes, būdami maži, jai iš po rankų kniaukdavom virtus burokėlius ir valgydavom tiesiog cielus, kaip kokius obuolius. Paskui reikėdavo tik spėti sugaudyt tas raudonas rankas, lakstančias po namus. O ta proga pačiupti visą virtą burokėlį pasitaikydavo ne taip jau ir retai, nes tarkuotų burokėlių ir - pasirinktinai - raugintų agurkų arba raugintų kopūstų mišrainė, pagardinta trupučiu aliejaus ir druskos buvo visų mėgiamas, todėl dažnas patiekalas arba garnyras.

Bet štai vieną kartą, jau gyvendama atskirai nuo tėvų, bet dar neturėdama nei lašo patirties, sugalvojau išsikepti pyragą su burokėlių įdaru. Pyragas pavyko toks, koks ir turėjo pavykti, bet, matyt, labai jau burokėliškas, nes po jo aš net kelerius metus nenorėjau valgyti burokėlių. Jokiu pavidalu.

Bet užteko atsiversti vienos garsios Lietuvos kulinarės garsią knygą ir pamatyti šios sriubos pavadinimą bei nuotrauką ir viskas, man trūks plyš prireikė ją išbandyti. Išviriau, paragavom, patiko. Labai graži, skani, kitokia, nei įprasta ir maloniai soti. 

Kol mėgaujamės gaiviu ir lietingu pavasario oru, maloniai sušilti ir atsikvėpti po dienos darbų padės dubenėlis trintos burokėlių ir krienų sriubos. Išbandykit būtiniausiai!




























Dideliam puodui (maždaug 2 litrams) reikės:

1 svogūno,
1 valgomo šaukšto alyvuogių aliejaus,
2 morkų,
1 didelio arba 2-3 mažesnių burokėlių,
1 bulvės,
1 obuolio,
pusantro litro sultinio (daržovių arba mėsos, svarbiausia, kad Jūsų pačių virto, o ne iš kubelio),
lauro lapo,
šviežių arba džiovintų krapų,
1 valgomo šaukšto balzaminio acto,
1 kupino valgomo šaukšto krienų,
druskos ir pipirų.

Smulkiais kubeliais supjaustytą svogūną pakepinkit aliejuje ant nedidelės ugnies.

Morką sutarkuokite ir meskite į keptuvę su svogūnu. Palikite troškintis maždaug 10 minučių, kol morkos suminkštės. Jeigu reikia, įpilkite šlakelį vandens.

Burokėlį (-lius), obuolį ir bulvę nulupkit ir supjaustykit kubeliais. 

Į didelį puodą sudėkite keptas morkas ir svogūnus, pjaustytus burokėlius, obuolį ir bulvę, supilkite sultinį, įmeskite lauro lapą ir statykite virti. Kai užvirs, šiek tiek sumažinkit ugnį ir virkit 15-20 minučių, kol daržovės suminkštės.

Nukėlę puodą nuo ugnies išimkit lauro lapą, įpilkite balzaminio acto, įdėkite krienų ir pabarstykit druska bei pipirais. Viską sutrinkite blenderiu.

Viskas, sriuba paruošta. Belieka tik įsidėti truputį grietinės arba graikiško jogurto, jeigu norisi ir skanauti.

Štai taip, pasižiūrėjus kiek kitu kampu, galima iš naujo įsimylėti. Ir kalbu ne tik apie sriubą.

Šilto ir jaukaus vakaro!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą