2014-05-02

Balandžio buhalterija

Atsiskaitymo metas.

Pačioje balandžio pradžioje išaušo trisdešimtas Martyno gimtadienis. Buvo daug planų ir sumanymų ir, kaip bebūtų keista, beveik visus juos pavyko įgyvendinti. 

Buvo ir būrys artimų brangių svečių. Buvo ir šaudymas iš lanko, arbaleto bei orinio šautuvo. Buvo ir linksmi apdovanojimai bei trijų aukštų tortas. Buvo daug gražių žodžių bei šiltų prisiminimų. Buvo ir kalnas nuostabių - dažniausiai šmaikščių - dovanų. O tikrąją gimtadienio dieną buvo net ir Ugnės pasveikinimas tėčiui tiesiog darbe! Žodžiu, buvo visko, o tai, ko nepavyko įgyvendinti, sugulė patirtin.

Savo taip ilgai planuotą focaccia iškepiau ir likau labai patenkinta rezultatu. Tikra fantastika, kai realybė pranoksta lūkesčius! Kaip sekėsi kepti ir ragauti, aprašiau štai čia.

Velykos šiemet irgi buvo smagios. Su sese daug visko prigalvojom ir prisiruošėm, bet geriau už visas dekoracijas ir dovanėles buvo tai, kad eilinį sėdėjimą prie stalo sureguliavom griežtai ir įdomiai: iškart po pusryčių - žaidimai, po pietų - pasivaikščiojimas miške, o po desertų - apsikeitimas dovanėlėmis. Dabar jau galiu sakyti iš patirties: priverskit (švelniuoju būdu, žinoma) žmones bent retkarčiais atsikelti nuo stalo ir pamatysit, kad nei apsnūdusių nebeliks, nei apsivalgiusių. Ridenom kiaušinius, bėgiojom per kliūtis su didžiuliais mediniais šaukštais (kuriuose, beje, nešėm po kiaušinį) dantyse, vykdėm visokias juokingas užduotis, vaikščiojom miške, važinėjom dviračiu, šiek tiek šokom ir dainavom, todėl nebuvo nei kada snausti, nei persivalgyti. O man smagiausia, kad visose užduotyse dalyvavo visi, ypač seneliai, nustebinę savo lankstumu ir azartu.

Taaaaip... Dėl to pratimo su kamuoliu... Aš jo visdar nepadarau. Ir ne todėl, kad nepavyksta, o todėl, kad visą mėnesį nebuvau pravėrusi sporto klubo durų. Tai didžiausia viso balandžio mėnesio gėda ir ją išspręsti yra vienintelis būdas. PAGALIAU NUEITI Į SPORTO KLUBĄ! Lengva, ane?

Knyga, kurią pradėjau, įdomi ir savotiška. Trumpos detektyvinės istorijos, kurios skaitosi visai paprastai, todėl rekomenduočiau visiems šio žanro mėgėjams.

Ir, žinoma, dėl to pažado pranokti pačiai save. Sumanymas "keturi tortai per dvi dienas taip, kad Martynas nepastebėtų" pavyko be jokių problemų. Deja, pojūčio, kad pranokau pati save nėra. Matyt, pernelyg lengva buvo užduotis. Reikės sugalvoti kažką išties toookio...

Taigi, o dabar apie tą trijų aukštų tortą.
Pats mažiausias, bet aukščiausiai įsikūręs yra daugybę kartų gamintas ir niekad nenuvylęs gaivusis jogurtinis persikų tortas. Po juo guli nuostabusis ir labai greitai pagaminamas biskvitinis medaus tortas

Na, o pačioje apačioje atsidūrė didžiausias ir tvirčiausias iš trijų - pirmą kartą keptas Ferrero Rocher tortas,
kuriam reikėjo:

Biskvitui:
5 didelių kiaušinių,
5 valgomų šaukštų cukraus pudros,
200 gramų maltų kepintų lazdyno riešutų,
2 valgomų šaukštų kakavos,
2 valgomų šaukštų miltų,
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių.

Kremui:
200 gramų labai minkšto sviesto,
100 gramų juodojo šokolado,
100 gramų pieniško šokolado,
maždaug 200 gramų Nutella kremo,
85 gramų riešutų skonio perteptų vaflių.

Biskvitui išplakite kiaušinius ir cukraus pudrą. kol jie taps puria mase. Atskirame dubenyje sumaišykite sausus produktus: miltus, kakavą ir kepimo miltelius. Vis maišydami dalimis suberkite miltų  mišinį į kiaušinio plakinį. Suberkite maltus lazdyno riešutus ir išmaišykite.

Gautą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą atsegamą torto kepimo formą ir kepkite 25-30 minučių 180°C karštumo orkaitėje. Mediniu pagaliuku patikrinkit, ar pyrago vidurys iškepęs - ištrauktas pagaliukas turi būti sausas.

Iškeptą pyragą maždaug 10 minučių vėsinkit kepimo formoje, paskui išimkite ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių.

Kremui garų vonelėje ištirpinkit juodąjį ir pienišką šokoladą ir palikite šiek tiek atvėsti. Atskirame inde mikseriu išplakite kambario temperatūros sviestą iki purumo. Į išplaktą sviestą sudėkite dar šiltą šokoladą, Nutella kremą ir išmaišykit. Suberkit ganėtinai stambiai supjaustytus riešutinius vaflius.

Atvėsusiį biskvitą perpjaukit į dvi dalis. Vieną dalį dėkit ant lėkštės ar kito patogaus paviršiaus ir aptepkit maždaug trečdaliu kremo Ant viršaus dėkit kitą biskvito pusę ir lengvai paspauskit. Aptepkit dar trečdaliu kremo. Likusiu kremu aptepkit torto šonus. Jeigu norit, papuoškit tortą riešutais arba šokoladiniais saldainiais ir keletui valandų dėkit į šaldytuvą. Prieš patiekdami, palaikykit tortą kambario temperatūroje, kad truputį suminkštėtų.

Balandis baigtas, laukiam, ką atneš gegužė!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą