2014-05-03

Žalia žalia ir rucola pesto

Prisiskynusi šviežių rucola lapelių savo anytos šiltnamyje, dalį jų jau spėjau suvartoti, tačiau liko nemažai kelionės per visą Lietuvą neatlaikiusių lapelių, kurie, nors ir nebegražūs bei apvytę, visdar skleidė tą nuostabų kvapą. Todėl man tiesiog nekilo ranka jų išmesti. Nusprendžiau prikelti juos naujam gyvenimui ir pagaliau išbandyti pesto. Originalųjį pesto padažą, gaminamą iš bazilikų jau buvau ragavusi ir, tiesą sakant, stogo jis man nenurovė. Tikriausiai dėl to, kad aš ir bazilikas - tikrai ne patys geriausi draugai. Mano skoniui jis pernelyg intensyvus, todėl jeigu jį ir ragauju, tai dažniausiai džiovintą ir protingais kiekiais. Štai ir dar viena priežastis išbandyti kiek kitokį, bet irgi labai populiarų pesto variantą. 
1 puodelio, kruopščiai prigrūsto rucola lapelių,
1/4 puodelio gliaudytų graikiškų riešutų,
1/4 puodelio smulkiai tarkuoto Džiugo sūrio,
1/4 puodelio itin tyro alyvuogių aliejaus,
3 neluptų česnako skiltelių,
pusės česnako skiltelės (nuluptos ir susmulkintos),
trečdalio arbatinio šaukštelio druskos.

Visų pirma, pasiruoškit česnaką: nenuluptas skilteles kepinkit sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies vis apversdami, kad apkeptų visi skiltelės šonai (tam prireiks maždaug 10 minučių). Apkeptas skilteles išimkit iš keptuvės, atvėsinkit ir nulupkit.

Graikiškus riešutus taip pat keletą minučių pakepinkit sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol jie ims skleisti savo aromatą.

Toliau viskas gali vykti dviem būdais: naudojant grūstuvę arba paprasčiausią blenderį. Aš naudojau pastarąjį.

Į nedidelį dubenėlį sudedame rucola lapelius, kepintus graikiškus riešutus, tarkuotą Džiugo sūrį, kepintą ir šviežią česnaką bei druską. Viską triname blenderiu pamažu, plona srovele pildami alyvuogių aliejų. Darbuojamės tol, kol padažas taps vientisas, be didelių česnako, riešutų ar rucola gabalėlių. Paragaukit, ar Jūsų skoniui nieko netrūksta. Viskas, rucola pesto pagamintas! 

Padažu galit gardinti ne tik įvairias makaronų rūšis, bet ir picą arba bulves. Skonis, be abejo, yra skonio reikalas, bet ta spalva, ta nuostabi žalia spalva yra kažkas toookio, kam Jūs negalėsit atsispirti...

Žalio savaitgalio, kad ir kur būtumėt!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą