2013-07-06

Geltona žalia raudona - pirmieji žingsniai tikro šventimo link

Kažkada, kalbėdama apie mūsų valstybines šventes išsidaviau, kad turiu viltį, jog kadanors ir mes, lietuviai, išmoksim tikrąja žodžio prasme švęsti šias dienas. Ne minėti, o nuoširdžiai ir linksmai švęsti.

Šiemet tikrai galiu didžiuotis savimi: Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną paminėjom puikiai! Su trispalve pasipuošusiu sūrio tortu ir su valstybinio himno giedojimu (nors būkim atviri, mudviejų su Martynu pasirodymą vargiai būtų galima pavadinti giedojimu, bet mes tikrai iš širdies stengėmės). Nepaprastas jausmas. Net susigraudinau šiek tiek...

Ugnė, patogiai įsitaisiusi man ant rankų, visą laiką ramiai pratylėjo. Matot, ji gerokai apšilo balso stygas likus keletui minučių iki tikrojo giedojimo. Oi, kai pagalvoju, kad po kelerių metų ji taip pat dainuos kartu su mumis... Bus fantastiška!

O Jums, brangieji ir brangiosios, šia puikia proga rekomenduoju labai skanų sūrio tortą. Net Martynui patiko! O juk kremas pilnas varškės, kas kad ricotta'os...

Pagrindui reikės:
300 gramų avižinių sausainių,
100 gramų lydyto sviesto.

Kremui:
500 gramų ricotta sūrio,
1 indelio kondensuoto pieno,
1 valgomo šaukšto medaus (nebūtina),
250 mililitrų 35-36% riebumo grietinėlės,
3 valgomų šaukštų želatinos,
10-12 valgomų šaukštų šalto vandens.

Želatiną užpilkite vandeniu ir palikite maždaug pusvalandžiui, kad išbrinktų. Pašildykite želatiną verdančio vandens vonelėje, kol masė taps visiškai skysta. Išimkite ir palikite atvėsti.

Pagrindui sumalkit arba kitaip sutrupinkit sausainius iki visiškų trupinių (šįkart naudojau avižinius - labai patiko). Į gautus trupinius supilkit lydytą sviestą ir viską gerai išmaišykit. Gautą masę sudėkite į kepimo formą, išlyginkit jos paviršių ir gerai prispauskit prie dugno. Dėkite į šaldytuvą.

Viename inde išplakite grietinėlę. Kitame inde gerai išmaišykit ricotta sūrį, kondensuotą pieną ir medų. Sumaišykite su plakta grietinėle. Plakdami plona srovele supilkite želatiną.

Pagamintą kremą pilkite ant jau sustingusio sausainių pagrindo ir grąžinkite atgal į šaldytuvą keletui valandų.

Puoškite vaisiais, uogomis, šokoladu ar cinamonu.

P.S. pakeitę vaisių ir uogų spalvas, pritaikysit šį puikų tortą bet kokiai Jums svarbiai progai. Tarkim, trečiadieniui, chi chi.

P.P.S. iš sudėties galima suprasti, kad tortas riebus, saldus ir visaip kitaip negeras. Bet lažinuosi, kad Karalius Mindaugas, vienydamas ir jungdamas žemes, kurios vėliau tapo Lietuvos valstybe, padarė daug didesnių nuodėmių...

Su Valstybės diena dar kartą!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą