2013-06-26

Beždžionių duona neverkia net tinginio valgoma

Yra tokia duona, kitokia nei visos kitos.

Kitokia ji todėl, kad su duona susijęs tik jos pavadinimas monkey bread - beždžionių duona, bet ne skonis ar išvaizda. Tiesa, pavadinimų šis skanėstas turi įvairių, bet nuo to esmė nesikeičia: tai pyragas, suklijuotas iš mielinės tešlos gabalėlių ir pagardintas cinamonu... Tai dar du puikiai derantys dalykai!

Esu jį kepusi milijoną kartų, tik kažkodėl iki pat šiol nepasivarginau nufotografuoti ir pasidalinti su Jumis receptu... Gėda. Taisausi.
Pyragui reikės:

1/4 puodelio šilto vandens,
2 1/2 arbatinio šaukštelio sausų mielių,
3-3 1/2 puodelių miltų,
1 arbatinio šaukštelio druskos,
3 valgomų šaukštų cukraus,
1 didelio kiaušinio,
2 valgomų šaukštų lydyto sviesto,
3/4 puodelio šilto pieno.

Šiltą vandenį sumaišykit su mielėmis ir palikit keletą minučių pastovėti. Suberkit 1 puodelį miltų, cukrų, druską, šiek tiek paplaktą kiaušinį, ištirpusį sviestą ir šiltą pieną. Išmaišykit. Po truputį suberkit likusius miltus. Intensyviai minkykit maždaug 7 minutes. Dubenį su tešla uždenkit maistine plėvele ir laikykit šalytuve ne trumpiau nei 12 valandų (tai vadinama šaltu mielinės tešlos kildinimu, jeigu ką).

Apvoliojimui:
150 gramų rudojo cukraus,
1 1/2 (arba daugiau) valgomo šaukšto cinamono,
100 gramų lydyto sviesto.

Rudąjį cukrų, cinamoną ir sviestą sumaišykit. Tešlą traukit laukan iš šaldytuvo ir palaikykit kambario tempertūroje maždaug valandą. Tuomet imkit po kąsnelį tešlos ir rankomis formuokit rutuliukus, juos voliokit cinamono ir cukraus mišinyje ir dėkit į kepimo formą (aš visuomet naudoju tokią su skyle per vidurį, bet tiks ir bet kokia kita). Uždenkit švariu rankšluostėliu ir palikit šiltai (tarkim, virš puodo su šiltu vandeniu) maždaug valandai - tegul sau kyla.

Kepkit iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes. Iškepusį palikit pravėsti (jeigu sugebėsit tiek išlaukti) ir tiesiog rankomis laužkit po gabalėlį. 

Nežinau, bent mūsų šeimoj šis pyragas dingsta akimirksniu. 

P.S. per Jonines stebėjau: ši duona tikrai neverkė, nors buvo valgoma ne vieno tinginio...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą