2013-06-17

Labas, braške! Čiau, braške...

Žmonėms būdinga metų metus neišsemti daugybės pokalbio temų, bet mes, lietuviai dviems iš jų skiriam ypatingą dėmesį. Tai vasaros nebuvimas ir braškių sezono trumpumas. Va dabar imkit ir gerai pagalvokit: ar buvo nors vieni  metai, kad apie tai neišgirstumėt?

O aš siūlau mėgautis akimirka ir nesigraužti dėl dalykų, kurie vistiek nuo mūsų nepriklauso. Jeigu jau taip gamta surėdė, kad braškių viešnagė mūsų nuostabiam krašte yra trumpa ir trunka vos dvi tris savaites, pasitikim jas šūkiu "nė dienos be braškės!".

Žinoma, braškė yra tokio lygio daiktas, jog, rodos, kaip tik nesam jos ragavę: ir su pienu, ir su cukrum, ir su jogurtu ar tiesiog torte... Man gi jau seniai niežėjo nagus išbandyti braškes kitokioj kompanijoj. Tai štai šiemet pagaliau prisiruošiau.

Su didžiausiu džiaugsmu pristatau Jums picą su braškėmis!
Jai reikės:
picos pagrindo* (galit kepti savo mėgiamą arba naudoti pirktinį - taip šįkart ir padariau - gi vasara!),
rutuliuko mocarelos sūrio,
maždaug 10 vidutinių braškių,
kelių šviežio baziliko lapelių.

Padažui naudokit:
ketvirtį puodelio balzaminio acto,
2-3 valgomuosius šaukštus medaus arba cukraus sirupo.

Visų pirma, pasiruoškit padažą. Į nedidelį puodą supilkite actą ir medų arba sirupą. Kaitinkit ant vidutinės ugnies dažnai maišydami, kol acto rūgštis nugaruos ir masė pradės rimtai tirštėti. Lyžtelėkit ragaudami, ar netrūksta saldumo. Palikit padažą šiek tiek atvėsti.

Ant jau iškepusio picos pagrindo išdėliokit riekelėmis pjaustytą mocarelos sūrį ir griežinėliais pjaustytas braškes. Viską stumkit karšton orkaitėn ir išimkit tik tuomet, kai sūris jau bus pradėjęs burbuliuoti.

Išėmę pabarstykit smulkintu baziliku ir dosniai pašlakstykit balzamiko padažu.

Skanaukit ne-del-siant!

O kad neduokdie nepasidarytų sprangu, greitai greitai susimaišykit kokteiliuką sau ir vakarienės draugui.
Per sietelį pertrinkit keletą braškių, pagardinkit jas šlakeliu citrinos sulčių ir trupučiu medaus (arba cukraus sirupo), padalinkit viską į dvi taures, negailėdami pilkit saldaus putojančio vyno ir skubėkit tęsti nuostabaus vasaros vakaro!

Tai puiki, lengva ir netgi vegetariška vakarienė, todėl pirmyn, brangieji, nes dar savaitė ir braškei turėsim sakyti "čiau!"... iki kitų metų!

Linkiu, kad visi vasaros vakarai būtų tarsi savaitgalis!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą