2013-06-12

Vasariška vakarienė

Vasara - toks metais, kai vakarais norisi tik ledų. Na, dar gal kokio nekalto kokteiliuko (bet pripažinkim, kad nei ledai, nei kokteiliai su nekaltybe visiškai nesusiję, deja...). Todėl kai sąžinė priverčia vakarienei suvalgyti ką nors normalaus, puikiausiai tinka šis pyragas. Jis ir lengvas, ir sunkus. Ir sotus, ir skanus. Ir, nepaisant visos tos apačioj matomos rašliavos, greitai pagaminamas. Tiesa, man greitai nesigavo, nes pritrūkau svarbaus ingrediento - grietinės. Ji tikrai retas svečias mūsų namuose. Kažkodėl. Na, bet ne apie mano problemas čia susirinkom pasikalbėti. Apie pyragą, kuris tinka ne tik vakarienei. Ir ne tik vasarą.
Pyrago tešlai reikės:

200 gramų miltų,
100 gramų labai šalto sviesto,
4-5 valgomų šaukštų labai šalto vandens.

Įdarui pasiruoškit:

150 gramų rūkytos lašišos,
150 mililitrų pieno,
2 kiaušinių,
3 valgomų šaukštų grietinės,
1 valgomo šaukšto grūdėtųjų garstyčių (daugiau ar mažiau - spręskit pagal savo skonį),
keleto šakelių krapų.

Gaminam tešlą. Į miltus burokine tarka įtarkuojam tikrai labai šaltą sviestą (jeigu turite, galite šiam darbui palengvinti naudoti smulkintuvą, dar vadinamą blenderiu). Mūsų tikslas - paversti miltų ir sviesto draugystę trupiniais. Tuomet į tešlą beriam žiupsnį druskos ir pilam kelis šaukštus vėlgi itin šalto vandens. Patogiausia tešlą minkyti peiliu (tokiu, kokį dedam šalia lėkštės atvykus svečiams, chi chi), nes kuo daugiau prie tešlos liesis mūsų rankos, tuo greičiau pradės tirpti sviestas, o tai, žinant, kad mums reikalinga kuo trapesnė tešla, nieko gero nežada.

Taigi kai tešla sukris į bemaž vieną rutulį, dėkim ją į šaldytuvą maždaug 10 minučių - tegul vėsinasi, gi vasara kaip ne kaip.

Atvėsusią tešlą traukiam lauk ir, pasidėję ant miltuoto paviršiaus, lengvai iškočiojame iki norimo dydžio. Tuomet atsargiai perkeliam į kepimo formą, gražiai aptaisom kraštus ir dedam šįkart jau į šaldymo kamerą vėlgi 10 minučių - lai kaip reikiant atšąla.

Išėmę iš šaldiklio, ant tešlos patieskite kepimo popieriaus, o ant jo užberkit avinžirnių, džiovintų pupelių arba - kaip kad dariau aš - tiesiog monetų iš taupyklės. Šis svoris reikalingas tam, kad tešlos kraštai kepdami nesuvirstų į vidų. Kadangi pyragas bus su įdaru, dabar mes gaminam tokį tarsi tešlos dubenėlį arba krepšelį - kaip pavadinsit, taip tiks, chi chi.

Kruopščiai paruoštą indą su tešla kiškit iki 190°C įkaitinton orkaitėn ir kepkit maždaug 15 minučių.

Tuo tarpu, kad nesėdėtumėm be darbo, pasiruošim įdarą.

Lašišą supjaustome ne pernelyg smulkiai. Tuomet pasmulkinam krapus. Pastarųjų tai jau negailėkit, gi niekam ne paslaptis, kad tarp lašišos ir krapų - meilė amžina...

Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, sukrėskite grietinę ir - būtinai! - dosnų šaukštą grūdėtųjų garstyčių (kadangi jas beprotiškai mėgstu, dėjau beveik dvigubai tiek). Viską išplakit kaip kokiam omletui. 

Ant iškepusios tešlos simetriškais (galit naudoti liniuotę, jeigu nesiseka iš akies) ornamentais išdėliokite pjaustytą lašišą, užbarstykit krapus ir supilkite kiaušinių masę.

Pyragą pašaukit į nekarštą, maždaug 155-160°C orkaitę ir kepkit 10-15 minučių arba kol plakinys sutvirtės.

Iškepusį įdėmiai apžiūrėkit - gražus, arne? Užuoskit... Ir pjaukit. Negailėdami pjaukit didžiausiu turimu peiliu. Dėkit lėkštėn ir skubėkit mėgautis! 

P.S. jeigu mėgstat, pyrago įdaras mielai savo glėbin priimtų keptų svogūnų arba porų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą