2013-07-31

Ei, uoga, ką tu?..

Argi aš ne atsilikėlė? Bebaiginėju trečią savo gyvenimo dešimtį, o dar nebuvau ragavusi nei šilauogių, nei gervuogių... Iki praėjusio savaitgalio. 

Penktadienį važiavau į darbą sverti/matuoti/skiepyti Ugnės, pasimatyti su spėtomis gerokai pasiilgti kolegėmis bei pasimaivyti savo gerokai pasikeitusia ir jau puikiausiai sėdinčia mažule.

Išėjau ne tuščiomis. Mano mylimiausia kolegė Nijolė atnešė dėžutę ką tik surinktų, pačios užaugintų gervuogių. Šakės, koks grožis! Ne uoga, o meno kūrinys! Nebūtų tokia minkšta, pasikabinčiau ant kaklo ir nešiočiau kaip kokį papuošalą. 

Likusį savaitgalį leidom Smilgiuose pas Martyno tėvus, todėl galit numanyti, koks uogų pasirinkimas manęs laukė... Nusprendžiau nieko nelaukti ir iškepti galette - tokį super paprastą pyragą, gaminamą su kokiais tik nori įdarais.

Nusprendžiau pernelyg nesukti galvos ir pridėt į jį visokių rūšių uogų, kokių tik pavyks rasti mylimos anytos kieme bei šaldiklyje. 
Tai štai Jums ir receptas (tiksliai nurodysiu tik tešlos reikalus, įdarus ir jų proporcijas drąsiai improvizuokit patys). Reikės:

315 gramų miltų,
žiupsnelio druskos,
1 valgomo šaukšto cukraus,
225 gramų labai šalto sviesto,
ketvirčio - pusės puodelio labai šalto vandens.

(Tešlą galite gaminti naudodami rankas arba virtuvinį kombainą/blenderį. Gaminant rankomis reikės kiek labiau pasistengti ir šiek tiek labiau paskubėti, kad sviestas nepradėtų tirpti.).

Į maišymo indą (arba tiesiog dubenį, jei nusprendėt darbuotis rankomis ir šakute) suberkite miltus ir sudėkite smulkiais kubeliais pjaustytą sviestą. Trinkite viską tol, kol gausite smulkius trupinius. Suberkite druską ir cukrų ir pamažu, po šaukštą pilkite vandenį. Vandens reikės tiek, kad tešla suliptų į vieną gražų rutulį (negaliu apsakyti, kaip mėgstu stebėti tokias tešlos metamorfozes...). Gautą tešlą padalinkite į dvi dalis, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkit į šaldymo kamerą arba labai labai šaltą šaldytuvą maždaug pusvalandžiui.

Kadangi iš šio tešlos kiekio pavyks iškepti dvi normalaus dydžio galettes, galit kepti iškart dvi arba atsidėti pusę tešlos kitam kartui. Rytojui, chi chi.

Iš atšaldytos tešlos iškočiokit apskritimą, perkelkit jį į kepimo popieriumi išklotą skardą. Į patį apskritimo vidurį sudėkit įdarą (jeigu naudojat uogas ir/ar vaisius, nepamirškit jų apvolioti cukruje ir poroje šaukštelių krakmolo, kad kepdami nesugalvotų pabėgti). Užlankstykit tešlos kraštelius taip, kad pats pyrago vidurys liktų atviras. Jeigu turit noro, galit tuos kraštelius patepti plaktu kiaušiniu ir pabarstyti cukrumi - šįkart to nedariau ir pasaulis nesugriuvo, chi chi.

Kepkit galette 180°C karštyje apie valandą.

Penkiese suvalgėm ABI galettes vienu prisėdimu... Pasakykit Jūs man, kaip gali, žmogau, atsilaikyti, kai pyrago viduje yra trintų braškių, juodųjų serbentų, aviečių, vyšnių, šilauogių, gervuogių?.. Negali. Tai mes ir neatsilaikėm. Ir nė kiek nesigailiu. Tikrai.

Lėkit medžioti galbūt jau paskutinių uogų!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą