2013-09-22

NE bulvių traškučiams! (virtos pupos ir lavašo traškučiai)

Įspūdingo mūsų krepšinio rinktinės žaidimo bei juos lydėjusios sėkmės dėka nemažai laiko praleidom prie teliko žiūrėdami varžybas. Ir tada, bekramsnojant eilinį bulvių traškutį man toptelėjo mintis: kiek gi galima šlamšti tuos riebius, tik svogūnų/grietinės/krapų/pomidorų skonio turinčius nesveiko maisto atstovus?

Todėl pradedu rubriką "NE bulvių traškučiams!", kurioje ieškosiu, mėginsiu ir dalinsiuosi skanių, lengvai ir greitai pagaminamų, aliejuje nevirtų, bet skanių ir namie gamintų užkandžių prie alaus, vyno ar krepšinio receptais.

Pirmieji scenoje pasirodo net du puikūs užkandžiai: virtos pupos ir lavašo traškučiai.

Virtoms pupoms reikės:
pupų (ne pupelių),
druskos,
česnako,
kmynų.

Pupas išvirkite. Tai - gana ilgas procesas, galite užtrukti ir iki dviejų valandų, todėl geriau pupas iš anksto užmerkite (tarkim, per naktį), o tuomet išvirkite. Išvirusias nusunkite, pabarstykite druska, smulkiai pjaustytu česnaku ir pabarstykite kmynais. Tai mano anytos anytos (čia ne rašybos klaida), t.y. Martyno močiutės iš tėčio pusės receptas. Nei labai gudrus, nei sudėtingas, bet skonis - išties artimas širdžiai ir liežuviui. Idealiai tiks prie alaus.





















Antrasis gi dar greitesnis. Lavašo traškučiai.

Jiems turėkit:
1 didelį stačiakampį lavašą arba 4 apvalias tortilijas,
kelis valgomus šaukštus alyvuogių aliejaus,
2 česnako skilteles,
druskos,
mėgiamų prieskonių.

Orkaitę įkaitinkit iki 200°C. Česnaką išspauskit spaudykle arba susmulkinkit peiliu. Sumaišykite su aliejumi. Lavašą arba tortilijas patepkite aliejaus/česnako mišiniu, pabarstykit mėgiamais prieskoniais (kepiau trijų skirtingų skonių: su kmynais, su džiovintu raudonėliu ir su maltais čili pipirais). Pabarstykit viską druska (čia svarbu nepadauginti). Jeigu turit, naudokit jūros druską - ji stambesnė, todėl iškepus ne tik skaniai traškės, bet ir gražiai atrodys. Taip paruoštą lavašą arba tortilijas sukarpykite žirklėmis trikampiais ar kitokios formos gabalėliais ir vienu sluoksniu iškloję jais kepimo skardą, kepkite 5-10 minutes arba kol pradės gražiai rusti. Prie alaus ir vyno tinka kuo puikiausiai!
























Pastaruosius dar spėtumėt pasigaminti iki lemiamos šio vakaro kovos!

Už Lietuvą, vyrai! Moterys, vaikai ir seneliai! Visi už Lietuvą!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą