2013-09-28

Riestaitaitainiai!

Pati sau netikėtai iškepiau riestainių. Ne mažų traškančių, o tokių storulių, minkštų... Prisimenu, mano tėvų namuose karts nuo karto tokie riestainiai (tuokart pirktiniai) būdavo drąsiai naudojami pusryčiams kaip sumuštinio pagrindas. Man labai patikdavo!

Šie, kuriuos kepiau pati jau savo namuose, pavyko tokie pat ar net geresni, nei tie pirktiniai. Ne, TIKRAI geresni! Paprastai ir greitai pagaminami, gražūs, puikios fizinės formos, ne pernelyg saldūs, bet ir ne prėski kokie. Puikūs, kitaip tariant!

Dešimčiai šių gražuolių Jums reikės:
300 mililitrų šilto vandens,
500 gramų miltų,
2 valgomų šaukštų cukraus,
2 arbatinių šaukštelių druskos,
7 gramų sausų mielių,
1 valgomo šaukšto alyvuogių aliejaus,
1 valgomo šaukšto sodos (virimui),
1 kiaušinio (kepimui),
aguonų/sezamo sėklų/saulėgrąžų ar kitokių mėgiamių smulkmenų papuošimui (kepimui).

Šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų, druską, mieles ir aliejų.

Į šią masę suberkite persijotus miltus. Minkykite maždaug 10 minučių, kol tešla taps švelni ir elastinga. Palikite ją pakilti maždaug valandai.

Pakilusią tešlą padalinkit į 10 lygių dalių, iš kurių formuokit gražias apvalias bandeles. Kiekvienoje iš bandelių viduryje kokiu virtuviniu įrankiu (tarkim kitu medinio šaukšto galu) pradurkite skylutę (stebėkit, kad skylutė būtų tikra, nes mielinė tešla yra klastinga, žinokit...).

Dideliame puode užvirkite daug vandens. Kai užvirs, suberkite sodą ir po 3-4 dėkite riestainius. Virkite maždaug po minutę iš kiekvienos pusės. Išsemkite apvirtus riestainius kiaurasamčiu ir iškart dėkite į skardą, jau išklotą kepimo popieriumi.

Prieš kepdami aptepkite riestainius šiek tiek paplaktu kiaušiniu, pabarstykit mėgstamomis smulkmenomis (kitą kartą barstysiu jūros druska - turėtų labai gražiai atrodyt) ir kepkite 220°C karštumo orkaitėje 15-20 minučių.

Nuostabūs riestainiai, kurie, perpjauti, puikiai pasitarnauja pusryčiams. Ypač patepti uogiene, ar sviestu, ar papuošti sūriu ir pašildyti... Mmm...

Tikiuosi, Jūsų neišgąsdins kiek neįprastas riestainių gamybos būdas ir būtinai juos išbandysit, nes nepaisant ilgo sąrašo ir mano išvedžiojimų, jie tikrai labai greitai ir paprastai gaminami beigi labai sparčiai suvalgomi.

Gerų skylučių Jums!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą