2013-03-18

Key Lime Pie - Žaliųjų Citrinų Pyragas

Šiandien be didelių įžangų kviečiu Jus pasigaminti nuo-sta-bų žaliųjų citrinų (laimų) pyragą. Nors pažvelgę žemyn išvysite nemažai teksto - neišsigąskit. Šis pyragas itin lengvai ir greitai pagaminamas ir dar lengviau ir greičiau suvalgomas. Pa-tik-kė-kit.
Žaliųjų citrinų kremas:

4 kiaušiniai,
200 gramų cukraus + dar šiek tiek, jeigu paragavus atrodys, kad trūksta,
6 laimų sultys,
115 gramų gabalėliais pjaustyto sviesto,
1 arbatinis šaukštelis želatinos
2 valgomi šaukštai vandens,
1 laimo žievelė, smulkiai tarkuota.

Pagrindui*:

170 gramų paprastų sausainių,
3 valgomi šaukštai cukraus,
7 valgomi šaukštai lydyto sviesto.

Pirmiausiai pasigaminam pyrago pagrindą. Jis tikrai neįmantrus ir jeigu kada esat kepę tradicinį sūrio pyragą, iškart suprasit, apie ką kalba. Taigi sausainius sutrupinkit visiškai, nepalikdami stambių gabaliukų. Į šiuos trupinius suberkite cukrų ir lydytą sviestą. Gerai išmaišykite. Suberkite į apvalią kepimo formą, tolygiai paskirstykit šaukštu, išorėje palikdami kiek aukštesnį kraštelį. Viską gerai prispauskit prie formos dugno (tam galite naudoti pirštus, delną ar kokį puodelio dugną). Paruoštą pyrago pagrindą kiškit 175°C karštumo orkaitėn ir kepkit 9-10 minučių, kol ims švelniai ruduoti. Iškepusį pagrindą palikite atvėsti.

Lekiam gaminti kremo? 
Iš maždaug 6 žaliųjų citrinų išspauskite kiek įmanoma daugiau sulčių. Kremui jų reikės maždaug 3/4 puodelio, taigi vikas priklauso nuo citrinų sultingumo.

Į puodą įsipilkime vandens ir pastatykime virti. Į puodą įstatykite dubenį, kuriame ir gaminsime kremą. Svarbu, kad dubuo nesiliestų su verdančiu vandeniu, nes kremą gaminsime garuose, o ne virsime. Taigi Jums bus reikalingas indas, platesnis už puodą su vandeniu.

Želatiną užpilame 2 valgomais šaukštais vandens ir paliekame išbrinkti. Kai išbrinks, statome indą su želatina į karštą arba verdantį vandenį ir laukiam, kol ji visiškai ištirps. Ištirpusią paliekame atvėsti, kol gaminsim kremą.

Į dubenį nieko nelaukę pilam laimų sultis, beriame cukrų ir mušame kiaušinius. Viską nuolat maišom šluotele, kad sušilę kiaušiniai nenueitų gumbais, chi chi.

Kai bemaišydami pajusit, kad masė darosi tiršta, po gabalėlį sudėkite sviestą, kaskart išmaišydami, kol gabalėlis ištirps.

Kai visas sviestas jau bus sudėtas, supilkite tirpintą želatiną ir viską gerai išmaišykit. 

Belieka tik suberti tarkuotas žaliųjų citrinų žieveles ir viską dar kartą išmaišyti.

Viskas! Kremas paruoštas. Belieka supilti jį ant pyrago pagrindo ir dėti šaldytuvan sustingti (jeigu šaldytuve yra kokia prapjauta dešra ar, neduokdie, žuvis, pyrago formą apdenkit maistine plėvele, bo šis kremas labai linkęs sugerti kvapus). Po poros valandų jau galėsite skanauti nuostabų, gaivų, saldžiarūgštį žaliųjų citrinų pyragą. Prieš tai, žinoma, galit jį papuošti plakta grietinėle ir tarkuotomis laimų žievelėmis. Fantastiškas, be proto gražus ir skanus pyragas!

* gaminau iš dvigubo, nei žemiau nurodyta, produktų kiekio. Mano tortinė forma yra 24 cm. Jeigu būtų kiek mažesnė, tikrai užtektų ir originalaus, viengubo pyrago pagrindo, todėl mėginkit ir raskit Jums tinkamiausią sprendimą.

Sėkmingo gaminimo ir dar sėkmingesnio ragavimo!
Lengvos savaitės visiems!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą