2013-03-15

Idėjos meilės dienai. II dalis

Tęsiu meilės dienos temą.
Red Velvet pyragas/tortas jau seniai buvo mano planuose. Šiemet nusprendžiau, kad pagaliau reikia išdrįsti. Ir išdrįsau. Rezultatas nustebino. Visų pirma - spalva. Paskui - skoniu. Žodžiu, apie viską iš eilės.
Pyragui:
315 gramų miltų,
1 arbatinis šaukštelis druskos,
400 gramų cukraus,
230 gramų minkšto sviesto,
2 kiaušiniai
1 valgomas šaukštas kakavos miltelių,
pusantro valgomo šaukšto skystų raudonų valgomųjų dažų,
240 gramų pasukų,
pusė arbatinio šaukštelio sodos,
1 valgomas šaukštas obuolių acto.

Įkaitinkit orkaitę iki 175°C.  2 arba 3 kepimo formas (priklauso, kiek sluoksnių norėsite ir kiek lentynų Jūsų orkaitė turi. Aš kepiau per du kartus toje pačioje formoje - pirmiau vieną tešlos dalį, paskui kitą) patepkite aliejumi arba sviestu ir šiek tiek pabarstykite miltais.

Persijokite miltus ir druską.  Atskirame inde suplakite sviestą ir cukrų, kol masė bus vientisa, lengva ir puri. Po vieną įmuškite kiaušinius kaskart gerai išplakdami.  Suberkite dalį miltų ir druskos masės. Tuomet - supilkite dalį pasukų. Taip paeiliui berkit - pilstykit, užbaigdami miltais.

Mažame inde sumaišyite maistinius dažus ir kakavos miltelius, kol susiformuos vientisa košelė. Ją sudėkite į cukraus ir sviesto masę ir gerai išplakite. Mažame dubenėlyje suplakite sodą ir obuolių actą. Viskas turi gerokai suputoti ir iškart keliauti į prieš tai paruoštą tešlą. Vos sudėję šį putokšlį plakite tešlą tol, kol ji taps visiškai vientisa.

Šaukštu sudėkite tešlą į kepimo formą (-as) - ji bus gerokai tiršta, nenusigąskit. Išlyginkit tešlos paviršių šaukštu arba mentele.

Kepkite maždaug 25-30 minučių. Iškepę palikite visiškai atvėsti ant grotelių.

Kremui:
400 gramų švelnios naminės varškės arba ricotta'os,
50 gramų sviesto,
cukraus pudros.

Varškę kruopščiai išplakite arba sutrinkite su sviestu, kol masė taps tolygi ir kremiška. Berkit cukraus pudrą ir vis ragaukit, kol gausit norimą rezultatą. Gautą kremą palikite šaldytuve, kad sustandėtų.

Peiliu išpjaukite norimą pyrago formą (aš šįkart labai norėjau širdelės). Po pjaustymo likusias pyrago dalis sutrupinkite pirštais. Pertepkite pyrago lakštus kremu. Likusia varškės mase aptepkite torto viršų ir šonus. Kol kremas dar šviežias ir lipnus, puoškite tortą trupiniais.

Kaip suprantat, tortas pavyko ne red, o pink velvet. Nežinau, gal Amerikoje ir Lietuvoje skiriasi maistinių dažų ryškumas, bet, tiesą sakant, toks maloniai rožinis tortas man atrodė žymiai skaniau, nei originalus skaisčiai raudonas (na va, kaip puikiai pasiteisinau, chi chi).

Tortas išties nuostabus! Drėgnas, sunkus, tirpstantis burnoje. Kremą sufantazavau pati, todėl ilgai stebėjausi, kad taip skaniai pavyko, cha cha. Žodžiu, nuveikti yra ką (daugiausiai laiko atima torto puošimas, jeigu ką), bet rezultatas, mano nuomone, išties vertas pastangų.

Kadangi meilės diena gali drąsiai būti ir torto diena, o, kaip išsiaiškinom vakar, kiekviena diena gali būti meilės diena, vadinasi, torto diena gali būti kiekviena diena. Įrodžiau matematiškai. Pabandykit pasiginčyt.

Nuostabu padovanoti gabalėlį savo širdies...
Padovanokit ir Jūs!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą