2012-07-01

Apie pasikeitusį požiūrį į liepą

Mokyklos laikais, liepos mėnuo buvo vienas mano nemėgiamiausių. Kadangi vasaros atostogos, mano galva, ir taip visada būdavo per ilgos, liepa, tas ilgas - o varge! - net trisdešimt vienos dienos mėnuo, rodos, tęsdavosi visą amžinybę... 
Šiandieną gi liepa kelia kur kas malonesnius jausmus: pats vasaros vidurys, žydinčios pievos, mūsų valstybės gimimo šventė, mano šešuro (suprask, vyro tėčio) gimtadienis, uogos, pirmieji grybai, arbūzai, persikai, nors ir ne atostogos - mažiau darbų ir atsakomybių... Žodžiu, nemažai gerų dalykų!
Ir dar. Tiesiog жопoй чюю, kad ši liepa bus nepakartojama!
Jums taip pat linkiu nepamirštamo mėnesio, paliekančio puikių prisiminimų, džiuginančio įvairiais orais ir smagiomis progomis!

Kad skaičiuoti dienas būtų paprasčiau - nemokamas kalendorius jau dešinėje blog'o pusėje, o jeigu kada užkluptų lietūs ar liūdesys - nuodėmingo nuostabaus šokoladainio receptas ↓:
Jums reikės:
300 g kokybiško juodojo šokolado (pati gi dėjau ir šiek tiek pieniško)
250 g sviesto
5 kiaušinių
200 g cukraus
3 šaukštų tamsios kakavos
180 g miltų
žiupsnelio druskos
saujos mėgiamų riešutų (naudojau lazdyno)
100 g pieniško šokolado (trupinau perpus mažiau)

Juodąjį šokoladą ir sviestą sudėkite į indą ir ištirpinkite virš verdančio vandens puodo (garų vonelėje, kitaip tariant). Kol skanumynai lydosi, kitame inde išplakite kiaušinius, cukrų ir druską. Trečiame gi inde sumaišykite miltus ir kakavą. Kai šokolado ir sviesto masė taps visiškai vientisa, nukelkite ją nuo verdančio puodo ir palikite šiek tiek praaušti. Kai jau nebebus labai labai karšta, supilkite ją į kiaušinių ir cukraus plakinį. Išmaišykit. Tada suberkit persijotus (arba ne) miltus ir kakavą. Maišykite, kol masėje nebeliks miltų ar kakavos gumuliukų, o ji pati taps skystos grietinės konsistencijos. Kepimo indą išklokite sviestiniu (kepimo) popieriumi arba dosniai patepkite sviestu. Pilkite nuostabią - mmm - tamsią masę į kepimo indą. Berkit smulkintus arba cielus riešutus ir prismaigstykit pieniško šokolado gabalėlių. (Asmeniškai aš, ne itin mėgstu riešutus pyraguose, tačiau mylimam Martynui jie labai tinka ir patinka, todėl jais padabinau tik pusę viso pyrago - visi liko laimingi ir patenkinti.)
Visą šią šokoladinę pelkę stumkit 180°C karštumo orkaitėn ir kepkit - griežtai! - 30 minučių ir nė sekunde ilgiau! Iškepęs šokoladainis turi turėti stilingai suskilinėjusį ir sausą paviršių ir nepadoriai drėgną (ne žalią) vidų.
Sutinku, paprasčiausiai siaubinga tiesiog šaukštu kabinti dar karštą pyragą nesinaudojant net lėkšte, bet... Juk ne paslaptis, jog "Viskas, kas gyvenime malonu - yra nepadoru, nelegalu arba storina.", todėl mažiau galvojimo negalima, baisu, ką kiti pagalvos ir daugiau nuoširdaus ir tikro mėgavimosi paprastais ir lengvai pasiekiamais dalykais!
Atvėsęs šis saldumynas taip pat labai skanus, todėl karštą ar šaltą ragauti - tik Jūsų pasirinkimas.

Nuostabios liepos, Jums, mano mielieji!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą