2013-10-29

NE bulvių traškučiams! (vis dėlto traškučiai, burokėlių traškučiai)

Savaitgalį su mylimiausia sese Egle leidom sau atsipūsti šiek tiek gurmaniškai: taurė (iš tiesų, tai beveik butelis, bet kas gi skaičiuoja?..) balto vyno ir puikūs užkandžiai. Šiam mūsų šeštadienio vakaro pasisėdėjimui kepiau burokėlių traškučius. Jau taip seniai norėjau juos išbandyti, tik vis nesiryždavau. 

Matot, paskutiniu metu mano santykiai su burokėliais buvo gerokai atšalę... Vaikystėje burokėlius mėgau be jokių kalbų. Dar dabar prisimenu mamos gaminamos mišrainės iš virtų burokėlių, raugintų agurkų ir konservuotų žirnelių/kukurūzų skonį... Nuo-sta-bus! 

Deja, nuo tada, kai apsigyvenau kartu su Martynu (o tai įvyko beveik prieš šešerius metus, viešpatie šventas, kaip seniai!) burokėlius kokiu nors pavidalu gaminau gal kokius penkis kartus. O gal ir dar mažiau. Jeigu atmintis nemeluoja, viskas prasidėjo nuo nepavykusio pyrago su burokėlių įdaru. Tiesa, pyragas pavyko taip, kaip ir turėjo, bet skonis (o gal jų derinys) ilgam mane sužalojo, chi chi. Nuo to karto man burokėliai tapo kažkokie fu...

Bet šitie traškučiai, išvysti viename žurnale, kažin kodėl labai mane suintrigavo.

Ir suintrigavo ne veltui. Tai tikrai labai dėmesio vertas užkandis. Vienas tų, kuriais galėsit puikuotis prieš nustebusius svečius ar šiaip artimuosius. Todėl, kol burokėliai dar švieži, bandykit.
Jums reikės:

burokėlio(-ių),
aliejaus,
jūros arba paprastos druskos.

Burokėlius nuplaukit ir nulupkit. Supjaustykit kuo plonesniais griežinėliais (pati pjausčiau aštriu peiliu, bet galit naudoti pjaustyklę arba skustuką).

Nedideliame puode arba keptuvėje įkaitinkite šiek tiek daugiau aliejaus (maždaug 1 centimetrą nuo dugno). Į gerai įkaitusį aliejų dėkite burokėlių griežinėlius (dėkit ne visus iš karto, kad aliejus pernelyg neatvėstų). Apvirkit maždaug 20 sekundžių. Išėmę burokėlius iš aliejaus, dėkite juos ant popierinio rankšluosčio, kad nebūtų pernelyg aliejuoti.

Orkaitę įkaitinkit iki 100°C. Nusausintus burokėlius vienu sluoksniu išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Pabarstykit paprasta arba jūros druska (tikrai rekomenduoju išbandyti pastarąją - ji tarsi kokie deimantai suteikia grožio viskam, ant ko atsiduria...). Dėkit į orkaitę ir kepkit 45-60 minučių, kol burokėliai ims džiūti ir šiek tiek garbanotis. Jeigu, kaip kad nutiko man, ir po valandos burokėliai dar nebus išdžiūvę, pasinaudokit orkaitėse dažniausiai esančia grilio funkcija, kai kaitinimas vyksta tik iš viršaus ir paskrudinkit porą trejetą minučių, BŪTINAI stebėdami, nes šviežia anglis, net ir pagardinta jūros druska, prie vyno netinka. Bandžiau. 

Labai greitas, labai paprastas, bet išties įdomus užkandis, tiks ir prie alaus ir vienas pats.

Jaukių ir skanių rudeniškų vakarų Jums!

1 komentaras: