2013-10-09

Švelniai auksiniai kaip pats ruduo saldžiarūgščiai javinukai su džiovintomis spanguolėmis. Tik tiek.

Esu didžiuuulė vadinamųjų javų dribsnių batonėlių (šis žodis, mano galva, labai netinkamas) mėgėja. Turiu ir savo mėgiamiausią, žinoma. Gamindama šiuos javinukus (atleiskit, man taip daug gražiau skamba) bandžiau bent šiek tiek atkartoti tą savo mėgiamiausiąjį. Su spanguolėmis.
Taigi turbūt kokiems dvylikai gabalėlių Jums reikės:

1 stiklinės greito paruošimo avižinių dribsnių (rinkitės tokius, kurie pagaminami per 1-3 minutes, tai būna nurodyta ant pakuotės),
1/4 stiklinės saulėgrąžų,
1/4 stiklinės sezamo sėklyčių,
1/2 stiklinės puselėmis pjaustytų džiovintų spanguolių,
80 mililitrų skysto arba tirpinto medaus,
15 gramų sviesto,
1 valgomo šaukšto rudojo arba pusės valgomo šaukšto paprasto cukraus (kitą kartą cukraus nedėčiau visai),
1 valgomo šaukšto vandens (šįkart jį pakeičiau citrinos sultimis, norėjosi rūgštelės).

Avižinius dribsnius, saulėgrąžas, sezamo sėklas ir džiovintas spanguoles sumaišykite ir suberkite į keptuvę. Ant silpnos arba vidutinės ugnies maišydami šildykit tol, kol viskas įgaus švelnų auksinį atspalvį. Mišinį suberkite į dubenį.

Toje pačioje, dar neatvėsusioje keptuvėję ištirpinkite sviestą, medų, cukrų ir vandenį arba citrinos sultis. Palaukite, kol masė ims burbuliuoti ir šiek tiek pakeis spalvą - irgi taps švelniai auksinė. Išjunkite ugnį.

Į dar karštą masę keptuvėje supilkite dribsnių ir sėklų mišinį. Viską gerai išmaišykite.

Sukrėskite masę ant kepimo popieriaus lakšto. Tolygiai paskirstykite suformuodami stačiakampį. Jeigu nepavyksta išlyginti paviršiaus (man šiam reikalui puikiai pasitarnavo silikoninė mentelė), uždenkite kūrinį kitu kepimo popieriaus lapu ir švelniai paspauskite rankomis.

Po keleto minučių nuimkite kepimo popierių, supjaustykite stačiakampį norimo dydžio gabalėliais ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

Nepaprastai skanus dalykas! Labai džiaugiuosi, kad savo mėgstamą skonį nuo šiol galėsiu pasigaminti tiesiog namuose. Be to, taip lengviau kontroliuoti suvartojamo cukraus kiekį, o ir visokių nenatūralių medžiagų namų gamybos javinukuose nerasi. O jau kur galimybė žongliruoti pačiais įvairiausiais sudedamųjų dalių deriniais! Man jau neduoda ramybės mintys apie grikių, keturių grūdų ar kukurūzų dribsnius, aguonas, kokosų drožles, moliūgo sėklas, džiovintus svarainius ir kitus mėgiamus ingredientus, kurie tikrai nepagadintų šio puikaus užkandžio.

Mmmm... Medaus ir cukraus saldumą čia taip nuostabiai atsveria džiovintų spanguolių bei citrinos sulčių rūgštumas, kad aš tiesiog neturiu žodžių!

Kai nežinai, ko nori, griebk javinuką, po galais!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą