2012-10-22

Pirmadienio septynetas

1. Vakar visi trys lėkėm prie Žaliųjų ežerų. Vaizdai nuostabūs, oras - pats tas. Puikiai praleidom laiką, pasivaikščiojom, kalnais palaipiojom, Bartą visiškai nuo kojų nuvarėm (plaukė, bėgo, lipo, vėl plaukė ir vėl bėgo...). Buvo puiki sekmadienio popietė! Kol orai dar tikrai neprasti ir peizažai nuostabiai spalvingi, lėkit pasivaikščiot!
2. Penktadienį, kaip ir planavom, skuodėm į Liūdnų Slibinų koncertą. Kaip visada - be žodžių! Net pavydu, kokie talentingi ir išradingi tie jauni žmonės. Ir kaskart sugalvoja, kaip nustebinti, pradžiuginti ir prajuokinti vos ne iki ašarų.
O štai ir klipas (ne iš koncerto, bet vistiek neprastai). Pasirodo, net ir pagal Antano Baranausko eiles galima šį tą linksmo sukurpt.
3. Visiems, kurie nebuvo slibinų koncerte, bet norėtų pasiklausyti arba įsigyti jų naujausią "Albumą be jokių Ė" - puikioji iTunes parduotuvė.
4. Savaitgalį žiūrėjom kiek neįprastą, originalų beigi smagų filmą "Ruby Sparks" - apie rašytojo kančias ir džiaugsmus bei stebuklus, kuriuos gali sukurti žmogaus fantazija. Nors ir keistas, visgi įkvepiantis.
5. Kad rytai būtų saulėti ir saldūs, rekomenduoju nuostabų pusryčių receptą - granolą. Bent kolkas lietuviško atitikmens šiam žodžiui nėra, todėl naudoju lengvą ir įsimenamą originalųjį.
Granola - tai paskrudintas avižų dribsnių, džiovintų vaisių, riešutų ir medaus mišinys.
Savo sudėtimi šiek tiek primena mūsuose gerai žinomus paukščių lesalus miuslius, tačiau, mano nuomone, turi daugiau skonio ir apskritai labiau džiugina, nei pastarieji. Granola - tai Jūsų fantazijos ir galimybių rezultatas. Žemiau pateikiu sau labiausiai patinkantį jos variantą.
Mums reikės:
500 g avižų dribsnių,
150 g kokoso drožlių,
150 g džiovintų spanguolių,
180 ml medaus,
60 ml alyvuogių aliejaus.

Dideliame dubenyje sumaišykite avižų dribsnius ir kokosų drožles. Supilkite medų ir aliejų - viską kruopščiai išmaišykite. Gautą mišinį berkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 180°C karštumo orkaitėje apie 30-35 minutes, kas 10 minučių ištraukdami ir pamaišydami kepinį, kad kiekvienas grūdelis tolygiai paskrustų. Baigę kepti ataušinkit ir sudėkit džiovintas spanguoles, išmaišykit.
Granola gaunasi traški, saldi, o nuo spanguolių - saldžiarūgštė, mano skoniui - to bu la!
Laikykite ją sandariame inde. Pusryčiaukite užpildami granolą pienu, jogurtu ar sultimis. Arba valgykit tiesiog taip. Nelaukdami jokių ten pusryčių. (Man ant peties ir vėl prisėdo mažas raguotas padarėlis...)
Granolai galite naudoti kokius tik norit riešutus, džiovintus vaisius ir uogas, įvairų aliejų. Plačiau apie rekomenduojamas proporcijas - Žaidimų aikštelėje.
6. Paskutiniu metu mane ypač įkvepia įdomus Lino Matulio tinklaraštis Super Gentis. Užsukit ir Jūs - susimąstysit net nepastebėję, chi chi.
7. Naktį ir šeštadienio į sekmadienį suksim laikrodžius viena valanda atgal, todėl galėsim ilgiau pamiegoti ir džiaugtis šviesesniais  rytais. Ir nors tokie kasmetiniai pokyčiai sulaukia įvairių vertinimų, aš gi siūlau pernelyg nesureikšminti tos vienos valandos ir pamėginti iš jos išpešti kiek įmanoma daugiau naudos sau. Aukštyn nosis!

Linkiu neišsigąsti pirmojo sniego, o kol jo sulauksim - pasidžiaugti kiekvienu ant medžio dar kybančiu ar ant žemės jau besiilsinčiu medžio lapu. Juk ruduo šiemet - nuostabus!

1 komentaras: