2012-10-23

Apie medų ir jo draugus

Visiems puikiai žinoma, kad medus yra bais naudingas produktas. Dėl jo gerųjų savybių ir poveikio mūsų organizmui nedrįsčiau ginčytis net aš, tačiau dėl skonio... Pasiginčysiu. Asmeniškai man medaus skonis ir kvapas nė pro kur nepatinka, todėl jį toleruoju tik kažkur saikingai įdėtą. Pavyzdžiui, prieš pora savaičių buvau išties smarkokai peršalusi, tačiau į arbatą su citrina įsidėti šaukštelį medaus griežtai atsisakiau, nes tada sirgimas taptų dar nemielesnis... Na o bet tačiau marinuojant mėsą (ypač su garstyčiomis), ruošiant įvairius salotų užpilus ar kepant imbierinius sausainius medus yra nepakeičiamas. Tą pripažįstu net aš, chi chi. Taigi, norėdama pademonstruoti, kaip, nemėgdama medaus, randu ką su juo nuveikti, siūlau Jums puikų ir ne itin sudėtingą receptą. Mano nuomone, geriausias medaus draugas - medaus tortas.
Per savo iiilgą gyvenimėlį nesutikau žmogaus, nemėgstančio šio puikaus deserto. Ir nors prieš jį skanaujant, reikia nemažai pažaisti, tas pastangas absoliučiai atperka puikus rezultatas.
Visų pirma, kepsim medaus blynus. Taupant šventinės (o gal ir eilinės) dienos laiką, šį darbelį galima atlikti likus keletui dienų iki torto valgymo. Galima, žinoma, darbuotis ir išvakarėse - kaip patogiau.
Reikės:
60 g sviesto,
1 stiklinės cukraus,
2 valgomų šaukštų medaus,
3 kiaušinių,
2 arbatinių šaukštelių degtinės,
2 arbatinių šaukštelių sodos,
3 stiklinių miltų.

Sviestą, cukrų ir medų (beje, su pastaraisiais galima elgtis savo nuožiūra - jeigu norisi kuo labiau medinio (chi chi) torto, dalį recepte nurodyto cukraus galima drąsiai keisti medumi) sudedame į nedidelį puodą ir maišydami kaitiname ant nedidelės ugnies. Kita ranka (!) dubenėlyje šakute išplakame kiaušinius ir degtinę. Kai medaus ir sviesto masė pasidaro vientisa, nuolat maišydami supilame kiaušinių plakinį ir nukeliame puodelį nuo ugnies. Į dar karštą masę suberiame sodą, grąžiname puodą atgal ant ugnies ir intensyviai maišome. Būkit budrūs! Masė staiga labai pakils - gali net sugalvot lipt lauk iš puodo! 
Nuraminę sodą ir savo nervus, masę pilkite į dubenį, kuriame ruošite tešlą. Pamažu įmaišykite miltus. Ir net jeigu supylus visas 3 stiklines tešla Jums atrodys per skysta, šiukštu neberkite jų daugiau. Patikėkit, aš žinau. Kai tešloje nebeliks miltų gumuliukų, visą dubenį statykit į šaldytuvą kokiai valandai (ar dar ilgesniam laikui - žiūrint kada esat nusiteikę toliau darbuotis).
Kai nuotaika bus tinkama, traukit tešlą laukan ir padalinkit į 7-8 dalis. Darbo stalo paviršių pabarsykit miltais, imkit vieną tešlos dalį ir kočiokit norimo dydžio apskritimą. Kuo ploniau iškočiosit, tuo skanesnis bus galutinis rezultatas. Kepti šiuos blynus reikia 180°C karščio orkaitėje apie 5-7 minutes - spręskit pagal tai, ar kepinys jau tapo skaniai auksinis.
Kai iškepsit visus blynus, apipjaustykit jų kraštus, kad visi būtų bent maždaug panašaus dydžio. Tas apipjovas galėsit panaudoti torto puošimui.

Pasiruoškite kremą. Jam reikės:
1 litro normalios grietinės (ne kūdesnės nei 30% riebumo),
2 valgomi šaukštai želatinos,
80 ml šalto vandens želatinos brinkinimui,
6-8 valgomų šaukštų cukraus pudros,
pusės citrinos sulčių.

Visų pirma, užpilkite želatiną vandeniu ir palikite išbrinkti.
Tuo tarpu grietinę ir cukraus pudrą išplakite iki standumo. Supilkite citrinos sultis ir dar gerai paplakit. Paragaukit, ar nieko netrūksta. Esant reikalui, įberkit dar cukraus pudros ar įlašinkit citrinos sulčių. Išbrinkusią želatiną ištirpdykit ant nedidelės ugnies (būkit atidūs, neužvirinkit), atvėsinkit ir plakdami, nedidele srovele supilkite į kremą. Indą su kremu keletui minučių statykit į šaldytuvą - lai šiek tiek surimtėja.
Atvėsusiu kremu pertepkit medaus torto blynus, papuoškit trupiniais ar dar kuo ir meskit šaldytuvan kokiai parai (žinoma, užtektų ir tiesiog per naktį palaikyti, bet tortas šis tuo ir ypatingas, kad kuo ilgiau pabūna, tuo skanesnis tampa).

Išvada ir moralas toks: su medumi kaip su sportu - jeigu neradai sau patinkančio varianto, dar nereiškia, kad visiškai jų nemėgsti.

Skanu gardu kaip du medu!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą