2015-11-17

Pyragų dienos kąsniai ir trupiniai

Užpraeitą penktadienį išaušo visiems gerai žinoma pyragų diena. Ši puiki šventė neaplenkė ir mūsų kolektyvo. Gamina mūsų tarpe absoliučiai visi, todėl derinant meniu teko nusibrėžti griežtas pyragų diametro ribas, kurių, kaip visuomet, niekas net negalvojo laikytis. Žodžiu, pietų stalas atrodė beveik kaip Kūčioms skirtas, vos užteko vietos lėkštėms, iš kurių valgysim.

Pirmąjį ragavom Gintarės gamintą sūrių pyragą su tortilijomis. Labai išraiškingo skonio, netikėtos tekstūros ir toks... na, labiau tortas nei pyragas. Puikiai tiktų lengvai vakarienei arba kaip šaltas užkandis Jūsų svečiams.
Pyrago padažui turėkit:
1 valgomą šaukštą alyvuogių aliejaus,
1 nedidelį svogūną,
5 česnako skilteles,
700 gramų konservuotų pomidorų (smulkintų arba sutrintų iki tyrės),
1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų bazilikų,
1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių,
po žiupsnelį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir cukraus.

Įdarui reikės:
360 gramų varškės,
80 gramų fetos sūrio,
100 gramų mocarelos sūrio,
100 gramų fermentinio sūrio,
2 česnako skiltelių,
1/2 arbatinio šauštelio džiovinto raudonėlio,
šviežiai maltų juodųjų pipirų.

"Pyrago" sluoksniams:
8 20 centimetrų skermens tortilijų paplotėlių.

Keptuvėje škaitinkite aliejų. Suberkite smulkintus svogūną ir česnaką. Kepinkit keletą minučių. Į keptuvę sukrėskit pomidorus, suberkite prieskonius. Kaitinkite viską uždengtoje keptuvėje ant mažos ugnies apie 15 minučių arba kol padažas sutirštės. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Jeigu padažas rūgštokas - įberkite šiek tiek cukraus. Palikite padažą atvėsti.

Dubenyje trindami išmaišykite varškę, trupintą fetą, tarkuotą mocarelą bei fermentinį sūrį. Sudėkite trintą arba smulkiai kapotą česnaką, įberkite prieskonių. Viską išmaišykite.

Apvalią kepimo formą išklokite popieriumi. Ant jos dugno dėkite vieną tortilijos paplotėlį. Jį aptepkite sūrių įdaru. Užklokite kitu tortilijos paplotėliu. Taip sluoksniuokit iki paskutinio paplotėlio. Pastarojo viršų aptepkite atvėsusiu pomidorų padažu.

Kepkite viską 180°C karštumo orkaitėje maždaug 30 minučių.

Geriausia patiekti dar šiltą, bet labai skanus ir atvėsęs.

Antrasis buvo prapjautas Nijolės pyragas (kišas, jeigu jau visai tiksliai) su lašiša ir brokoliais. Labai švelnaus skonio ir konsistencijos, spalvingas ir lengvas. Nuostabus pietų arba vakarienės patiekalas.
Tešlai imkit:

170 gramų sviesto,
1 mažą kiaušinį,
1 arbatinį šaukštelį kepimo miltelių,
miltų.

Įdarui turėkit:

pusę didelio brokolio,
200 gramų žalios lašišos,
1 nedidelę raudonąją papriką,
3 kiaušinius,
200 mililitrų grietinėlės,
80 gramų tarkuoto kietojo Džiugo sūrio,
1 valgomą šaukštą krakmolo.

Smulkiai pjaustytą arba tarkuotą sviestą sumaišykite su lengvai išplaktu kiaušiniu. Suberkite kepimo miltelius. Po truputį berkit miltus ir maišykit. kai tešla taps pernelyg tiršta, kad ją būtų galima maišyti, pradėkit minkyti ją rankomis. Miltų berkit tiek, kad tešla nebeliptų prie rankų. Iš tešlos suformuokite rutulį ir palikite jį atvėsti.

Paruoškite įdarą. Brokolį išskirstykite žiedynėliais. Papriką supjaustykite juostelėmis. Abi daržoves dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite keletą minučių, kol imš šiek tiek minkštėti. Nukoškite ir palikite atvėsti.

Dubenyje išplakite kiaušinius ir grietinėlę. Įberkite krakmolo ir tarkuotą sūrį. Viską išmaišykite. Šviežią lašišą supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais.

Ant kepimo indo dugno ir kraštų pirštais tolygiai paskirstykit tešlą. Ant tešlos išdėliokit lašišos bei apvirtų daržovių gabalėlius. Viską užpilkite kiaušinių plakiniu.

Kepkite 180°C karštumo orkaitėje apie 30 minučių arba kol pyrago įdaras sutvirtės, o tešlos kraštai apskrus. Galite patiekti iškart arba jau atvėsusį - vienodai skanus, sakau Jums! 

Mano mama šįkart paruošė trapios tešlos pyragą su troškintų kopūstų ir rūkytų dešrelių įdaru. Puikus, sotus, daržovingas, sultingas... Kopūstai nėra labai jau dažnas pyragų įdaro variantas, bet čia jie tiko tiesiog idealiai!
Pyrago tešlai turėkit:

200 gramų šalto sviesto,
350 gramų miltų,
žiupsnelį druskos,
1 kiaušinį (+ dar vieną pyrago aptepimui, jeigu norisi),
160 mililitrų 30% riebumo grietinės.

Pyrago įdarui reikės:

1 kilogramo šviežio kopūsto,
2-3 vidutinio dydžio morkų,
parūkytų kiaulienos dešrelių,
10 vidutinio dydžio pievagrybių,
keleto valgomų šaukštų lydyto sūrelio be priedų,
keleto vyšninių pomidoriukų (nebūtina).

Šaltą sviestą sutarkuokite. Suberkite miltus ir druską ir viską trindami tarp pirštų paruoškite trupinius. Atskirame dubenėlyje išplakite kiaušinį ir grietinę. Plakinį supilkit į paruoštus trupinius ir rankomis išminkykit vientisą tešlą. Suformuokit rutulį ir dėkit jį į šaldytuvą.

Įdarui susmulkinkit kopūstą, sutarkuokit morkas ir stambiais griežinėliais supjaustykit dešreles. Viską patroškinkite keptuvėje, kol daržovės suminkštės.

Atskiroje keptuvėje pakepinkit griežinėliais pjaustytus pievagrybius, kol iš jų ims skirtis sultys. Iš keptuvės išimkite tik grybus, skysčio mums nereikės.

Atšaldytą tešlą iškočiokite. Padalinkite į dvi ne visai lygias dalis. Didesniąja dalimi išklokite atsegamą tortinę kepimo formą ir jos kraštus. Tešlos paviršių patepkite lydytu sūreliu. Sudėkite keptus pievagrybius. Ant viršaus sudėkite paruoštą daržovių ir dešrelių įdarą. Paviršiuje išdėliokite vyšninių pomidoriukų puseles (odele į viršų). Iš likusios mažesnės tešlos dalies iškočiokite kepimo formos skersmens skritulį. Juo apklokite paruoštą pyragą. Kruopščiai užspauskite tešlos kraštus.

Paruoštą pyragą aptepkite lengvai išplaktu kiaušiniu ir kepkite 190°C karštumo orkaitėje apie pusvalandį arba kol tešla gražiai paruduos.

Aš šiemet gaminau sūrio pyragą su obuoliais ir sūdytos karamelės padažu. Apie karamelę šįkart nekalbėsiu, nes ji gavosi ne visai tokia, kokia turėjo, šiam klausimui labai greitai paskirsiu atskirą blogo įrašą. Kalbant apie sūrio pyragą - šis minkštas, kremiškas, dėl obuolių šiek tiek gaivesnis nei įprasta. Ir, deja, ne itin fotogeniškas... Kita vertus, modelis juk nekaltas, kad fotografas nekoks.
Pyrago pagrindui turėkit:

90 gramų lydyto sviesto,
170 gramų trupintų nesaldžių sausainių,
3 valgomus šaukštus cukraus,
1/2 arbatinio šaukštelio cinamono.

Sūrio įdarui prireiks:

450 gramų kreminio kambario temperatūros sūrio (naudojau Philadelphia),
3 kiaušinių,
50 gramų cukraus,
žiupsnelio druskos.

Obuolių įdarui:

2 didelių obuolių,
3 valgomų šaukštų cukraus,
1/2 arbatinio šaukštelio cinamono.

Dubenyje sumaišukite lydytą sviestą, cukrų, cinamoną ir sausainių trupinius. Gautą masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą formą. Spausdami pirštais arba stiklinės dugnu, suformuokit tvirtą ir tolygų pagrindą. Kepimo formą dėkite į 175°C karštumo orkaitę ir kepkit 10 minučių. Palikite atvėsti.

Kitame dubenyje iki vientisumo išplakite kreminį sūrį, kiaušinius, cukrų ir druską.

Trečiame dubenuje atsargiai sumaišykite plonomis skiltelėmis supjaustytus luptus obuolius, cukrų ir cinamoną. (Kitą kartą taip sumaišytus obuolius dar iršiek tiek pakaitinčiau keptuvėje, kad būtų minkštesni ir vėliau paruoštas pyragas patogiau pjaustytųsi.)

Paruoštus obuolius sukrėskite į dubenį su kreminiu sūriu ir švelniai išmaišykite mentele. Gautą įdarą sukrėskite ant atvėsusio sausainių pagrindo. Paviršių išlyginkit mentele.

Kepkite pyragą 175°C kartšumo orkaitėje apie valandą arba kol pyrago įdaras sutvirtės, o centras bus visdar labai liūlantis. Iškepusį pyragą palikite atvėsti, o paskui statykit į šaldytuvą bent keletui valandų. Patiekit vieną arba apšlakstytą sūdyta karamele.

Paskutinį ragavom Jūratės keptą pyragą su varške. Trapus pagrindas, baltutėlė varškė - tikra pyragų klasika! O jeigu dar netoliese turit šviežių, trintų uogų arba skystesnės saldžiarūgštės uogienės - pasaulis išgelbėtas!
Tešlai turėkit:

100 gramų cukraus,
1 kiaušinį,
250 gramų miltų,
150 gramų sviesto,
2 arbatinius šaukštelius kepimo miltelių,
2 arbatinus šaukštelius vanilinio cukraus.

Įdaryžui prireiks:
100 gramų cukraus,
100 gramų krakmolo,
4 kiaušinių,
600 gramų varškės.

Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su vaniliniu ir paprastu cukrumi. Įmaišykite kiaušinį. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Užminkykite tešlą.

Į 26 centimetrų skersmens kepimo formą įtieskit popieriaus. Pirštais išklokit kelimo formos dugną ir kraštus tešla.

Įdarui skirtų kiaušinių trynius atskirkit nuo baltymų. 

Trynius išplakit su cukrumi ir įmaišykite į varškę. Suberkite krakmolą.

Baltymus ir žiupsnelį druskos išplakite iki beveik standžių putų. Atsargiai įmaišykit juos į varškės masę.

Sukrėskite varškę ant paruoštos tešlos. Kepimo formą uždenkite folija ir kepkit 1 valandą 180°C karštumo orkaitėje.

Buvo nuostabūs pietūs! Visi pyragai tokie skirtingi ir tokie mmm... Tikra laimė dirbti tarp tokių išradingų žmonių. Visgi pasaulyje apstu ir tokių, kuriems pasisekė kurkas mažiau. Tai vieniši, artimųjų ir draugų neturintys, dažnai ligų ir liūdesio slegiami senukai. Šiemet mūsų kolektyvo aukos ir geriausi linkėjimai keliauja būtent jiems. Paaukoti karšto maisto ir švelnaus savanorių dėmesio skambučio ar pavedimo pavidalu, galite užtrukdami vos porą minučių. Labai kviečiu ir Jus prisidėti prie gražaus ir labai prasmingo darbo. Detaliau - štai čia.

Linkiu, kad visuomet būtų, kas sušildo kūną ir sielą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą