2015-11-18

Moliūgų sriuba X 4

Jau tie moliūgai... Jie tokie visokie, kad trūksta žodžių. Spalvingi, įvairiaformiai, skirtingai kvepiantys, nuostabūs!

Bet vaikystėje ne itin juos mėgau. Su metais, žinoma, atėjau į protą, todėl dabar vis dairausi, kaip būtų galima įdomiau juos panaudoti.

Šįkart pasiūlysiu Jums tradicinį dalyką - trintą moliūgų sriubą. Tik... net keturis jos variantus.
Visų pirma, išsivirkite pačią elementariausią moliūgų sriubą, o paskui, naudodami skirtingus priedus, pasigaminkit visiškai kitokio skonio sriubos. Ir viskas tik tam, kad gyventumėm nenuobodžiai!
 Moliūgų sriubai turėkit:

1 kilogramą moliūgo,
3 valgomus šaukštus alyvuogių aliejaus,
1 vidutinio dydžio svogūną,
3 skilteles česnako,
450 mililitrų sultinio,
druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
gabalėlį sviesto (jeigu norisi, bet šiaip nebūtina).
Moliūgą supjaustykite maždaug kumščio dydžio gabalais. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Apšlakstykite moliūgo gabalus alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Moliūgo gabalus išdėliokite žieve į viršų/minkštimu į apačią - taip moliūgo minkštimas išliks tikrai drėgnas ir sultingas. Kepkite 210°C karštumo orkaitėje 45 minutes arba kol moliūgai tikrai suminkštės. Iškepusius moliūgus palikite šiek tiek atvėsti, maždaug 10 minučių.

Kol aušta moliūgas, keptuvėje įkaitinkit šaukštą alyvuogių aliejaus ir jame ant mažos ugnies pakepinkit smulkiai pjaustytą svogūną. Kai svogūno gabalėliai ims skaidrėti, į tą pačią keptuvę suberkit ir smulkintą česnaką. Kepinkit viską dar apie minutę.

Atvėsusio moliūgo minkštimą šaukštu nugramdykit nuo žievės. Ant moliūgo minkštimo sukrėskite kepintus svogūnus ir česnakus. Viską trinkite blenderiu po truputį pildami sultinį (jo viso gali ir neprireikti) stebėdami sriubos konsistenciją. Kai bus tinkama, įmeskit gabalėlį sviesto ir išmaišykit. Paragaukit ir, jeigu trūksta, įberkit dar druskos ir/ar pipirų. 

Viskas, moliūgų sriuba paruošta! 1,2 litro, jeigu tiksliau.
Trintai moliūgų sriubai su trijų rūšių paprikomis turėkit:

1,2 litro trintos moliūgų sriubos,
4-5 puseles marinuotų paprikų,
1 dosnų valgomą šaukštą maltų rūkytų saldžiųjų paprikų,
norimo dydžio gabalėlį čili pipiro,
1 valgomą šaukštą alyvuogių aliejaus.

Marinuotas paprikas ir čili pipirą susmulkinkit ir apkepkit aliejuje. Sukrėskite į moliūgų sriubos masę, suberkite maltas rūkytas saldžiąsias paprikas ir viską sutrinkite blenderiu iki vientisumo. Jeigu reikia, pašildykit ir patiekit.
Trintai moliūgų sriubai su pomidorais ir pėlėsiniu sūriu turėkit:

1,2 litro trintos molūgų sriubos,
10-12 vidutinio dydžio konservuotų pomidorų be odelių,
dosnios saujos mėlynojo pelėsinio sūrio.

Konservuotus pomidorus gerai nusunkite, kad juose liktų kuo mažiau sulčių. Susmulkinkite ir pakaitinkite keptuvėje, kad išgaruotų dar daugiau drėgmės. Pomidorų masę sukrėskite į trintą moliūgų sriubą ir viską dar kartą sutrinkite blenderiu. Pašildykite, jeigu reikia ir, pabarstę mėlynojo pelėsio sūriu, patiekite.
Trinta moliūgų sriuba su obuoliais ir cinamonu:

1,2 litro trintos moliūgų sriubos,
8 nedidelių obuolių,
cinamono.

Obuolius perpjaukit pusiau, išimkit sėklytes, sudėkit į kepimo popieriumi išklotą skadrą minkštimu į apačią/odele į viršų ir kepkit 210°C karštumo orkaitėje (kepiau kartu su moliūgais) apie pusvalandį.

Iškepusių obuolių minkšimą šaukštu atskirkit nuo odelės, sukrėskit į moliūgų sriubą, pagardinkit cinamonu ir sutrinkit blenderiu iki vientisumo. Jeigu reikia, pašildykit, pagardinkit žiužsneliu cinamono ar šaukšteliu grietinės ir skanaukit.
Trintai moliūgų ir imbiero sriubai turėkit:

1,2 litro trintos moliūgų sriubos,
maždaug nykščio didumo imbiero šaknies,
3-4 česnako skilteles,
alyvuogių aliejaus.

Imbiero šaknį ir česnako skilteles nulupkit ir susmulkinkit. Apkepinkit aliejuje, kol ims skleistis aromatai. Sukrėskite į moliūgų sriubą kartu su visu aliejumi ir sutrinkite blenderiu iki vientisumo. Pašildykit, jeigu reikia ir... viskas, sriuba paruošta!

Man asmeniškai labiausiai patiko dvi pastarosios: su obuoliais - gaivi ir saldžiarūgštė bei su imbieru - aromatinga ir šildanti.

Išbandykit, paeksperimentuokit ir Jūs!

Įvairovės visur ir visada!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą