2015-09-06

Rudeniškas šokoladinis pyragas su kriaušėmis

Kriaušes labai mėgstu nuo vaikystės. Prisimenu, kaip senelis dideliu savadarbiu įrankiu nuskindavo mums pačią didžiausią ir labiausiai prinokusią kriaušę, kabančią pačioj medžio viršūnėj ir jeigu kriaušė būdavo tik viena - dalindavomės ją visi. Ir užtekdavo. Ir būdavo nuostabu!

Mėgstu jų formą, jų spalvas ir skonius - man nebūna neskanių kriaušių!
Todėl kai senelis atnešė maišą nedidelių, nuostabiai kvepiančių ir gražių kriaušyčių, suskubau šį bei tą iš jų pagaminti, nes man būtų užtekę vos pusdienio ir būčiau jas tiesiog suvalgiusi. Pati viena. Didžiausią kalną.

Šis gražuolis šokoladinis pyragas su kriaušėmis jau seniai buvo mano planuose, todėl ėmiausi darbo.
Vienam įprastinio dydžio stačiakampio formos pyragui turėkit:

3 didelius kiaušinius,
160 gramų minkšto kambario temperatūros sviesto,
130 gramų šviesaus rudojo cukraus,
180 gramų miltų,
2-3 valgomus šaukštus kokybiškos kakavos,
1 arbatinį šaukštelį kepimo miltelių,
90 mililitrų neriebios grietinėlės,
3 nedideles kriaušes.

Visų pirma, atskirkit kiaušinių trynius nuo baltymų.

Baltymus išplakit iki standžių putų.

Į sviestą suberkit pusę cukraus kiekio ir išplakit iki purumo. Likusį cukrų berkit į kiaušinio trynius ir plakit, kol ims šviesėti. Sviesto masę sumaišykit su trynių mase.

Miltus sumaišykit su kepimo milteliais ir kakava. Suberkit į sviesto ir trynių masę. Imaišykit iki vientisumo. Tuomet mentele atsargiai įmaišykit išplaktus kiaušinio baltymus.

Dalį gautos tešlos sukrėskit į pailgą kepimo formą. Išlyginkit tešlos paviršių. Į ją įstatykit švarias ir sausas kriaušes. Ant visršaus tolygiai paskirstykit likusią tešlą.

Kepkit 175°C karštumo orkaitėje apie valandą arba kol į pyrago vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas jį ištraukus bus sausas.

Viskas. Belieka bent šiek tiek atvėsinti, pabarstyti (arba ne) cukraus pudra, supjaustyti ir skanauti. 

Pyragas ne itin saldus, todėl prinokusios ir skonio pilnos kriaušės čia - labai vietoje. Ir - kas mane ypač nustebino - kriaušių odelė visiškai minkšta, todėl jos beveik nesijaučia. 

Skanus, gražus ir labai rudeniškas pyragas - skubėkit, kol nevėlu!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą