2015-09-09

Rugsėjiškas pyragas su slyvomis

Mūsų atostogos Smilgiuose visai netikėtai iš trumpų tapo padoriomis, beveik dviejų savaičių trukmės. Ir aš skubu fotografuoti ir gaminti, gaminti ir fotografuoti, nes čia viskas taip gražu, taip prinokę, kad mano fotoaparatas baigia nusprogt.

Pradėsiu nuo slyvų. Tiksliau, nuo slyvų pyrago.

Slyva - bet kokiu pavidalu - niekada nebuvo mano uoga. Nei pati viena, nei uogienėje, nei dar kur nors. Bet atvažiavusi pas savo mylimą anytą ir pamačiusi gražuolį slyvos medį, kurio viena šaka beveik siekia žemę, nes yra aplipusi mažomis raudonomis slyvutėmis, iškart užsimaniau kepti pyragą. Slyvų pyragą. Ir viskas pavyko puikiai!

Kol Ugnė su močiute maitina triušius, aš skubu rašyti ir dalintis.
Vienam įprasto dydžio pyragui turėkit:

280 gramų miltų,
1 valgomą šaukštą cukraus,
1 arbatinį šaukštelį druskos,
170 gramų labai šalto sviesto (jį keletą valandų palaikykit šaldiklyje),
160 mililitrų labai šalto vandens.

Slyvų įdarui:

750 gramų slyvų,
200-400 gramų cukraus (priklauso nuo to, kokio rūgštumo Jūsų naudojamos slyvos),
40 gramų krakmolo,
1/4 arbatinio šaukštelio druskos.
Pyrago tešlai, dideliame dubenyje sumaišykit miltus, cukrų ir druską. Į juos burokine tarka įtarkuokit labai šaltą sviestą. Tarkuotą sviestą pirštais įtrinkit į miltus, kol viskas pavirs smulkiais trupiniais. Stenkitės darbuotis greitai, nes sviestas negali pernelyg sušilti.

Į gautus trupinius po truputį pilkite šaltą vandenį (gali ir neprireikti viso jo kiekio) ir greitai rankomis minkykit tešlą, kol ji sušoks į vientisą rutulį.

Gautą tešlą padalinkit į dvi dalis, rankomis suformuokit du kamuolius ir, suvynioję į maistinę plėvelę dėkit į šaldytuvą maždaug valandai.

Kol tešlą vėsinasi, paruoškit slyvų įdarą.

Slyvas supjaustykit pusiau, išimkit kauliukus, dalį slyvų supjaustykit dar smulkiau - ketvirčiais ar net į šešias dalis, jeigu naudosit didesnes.

Ant supjaustytų slyvų berkit cukrų, druską ir krakmolą. Viską gerai išmaišykit.

Vieną atšalusios tešlos rutulį dėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir iškočiokite šiek tiek didesnio skersmens nei kepimo indas skritulį. Jį įklokite į kepimo indą taip, kad padengtumėt ir indo kraštus (gausis toks indas inde). Ant paruošto pagrindo sukrėskite slyvų įdarą. Antrąjį tešlos rutulį taip pat iškočiokite ir juo užklokit paruoštą pyragą, kruopščiai suklijuodami abiejų  tešlos sluoksnių kraštus (kuo sandariau suklijuosit, tuo mažesnė tikimybė, kad kepdamas įdaras ims tekėti per kraštus - taip, kaip nutiko man...). Viršutiniame tešlos sluoksnyje peiliu pradurkit keletą nedidelių skylučių karštiems garams išeiti.

Kepkit pyragą 175°C karštumo orkaitėje 65-75 minutes arba kol jo paviršius gražiai apskrus. Iškepusį pyragą palikit atvėsti, tai leis įdarui šiek tiek sustingti. O tada pjaustykit ir ragaukit. 
Nuostabiai trapus viršus, pilnas skonių saldžiarūgštis minkštų slyvų įdaras, kvapai, garsai ir spalvos - tikras dėdė rudenėlis Jūsų akims ir burnai. Skubėkit, kol slyvos dar čia!
Ačiū anytai už kantrybę. Ir už slyvas. Ir už kavą.

Skanaus rugsėjo ir gero krepšinio!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą