2014-12-26

Pižaminis tarpšventinis įrašas ir namuose sūdyta lašiša gravlax

Kalėdos, nors buvo šiltos ir ramios, atnešė puikių dalykų. Visų pirma, Kalėdų rytą mes visi miegojom iki devynių - tai buvo fantastiška! Ugnė pirmą kartą pati surado dovanas po egle, buvo labai smagu stebėti jos reakciją ir džiaugsmą. Sulaukiau krūvos geriausių dovanų, viena kurių - ypač blogiška, todėl greitu laiku būtinai ja pasigirsiu ir savotiškai pasidalinsiu. 

Šiandien visą dieną prabuvau su pižama ir tai pirmas kartas gyvenime! Puikus ir patogus jausmas, sakyčiau, netgi narkotiškas - mielai būčiau taip visą ateinantį savaitgalį ar net iki 2015-ųjų...

Tai ta proga, kad jau esu tokia įsipatoginusi ir nepriversta kišti nosies iš namų, užsukau į blogą pasidalinti su Jumis savo šių Kalėdų atradimu ir stalo puošmena - lašiša.

Gravlax - sausu būdu sūdyta lašiša - buvo mano svajonėse jau turbūt kokius penkerius metus. Dėl nežinomų priežasčių taip ir neišbandyta. Prieš šias Kalėdas pasakiau sau "dabar arba niekada!" ir viens du pasūdžiau gabalą puikiausios lašišos. Originaliai gravlax yra sūdoma su druska, cukrumi ir prieskoniais, dažniausiai, krapais. Bet mūsų dienomis kalbėti apie ko nors atitikimą originalui yra beveik neįmanoma, todėl pateikiu Jums ne tik sūdytos, bet ir spalvintos lašišos pavyzdį. Sodriai oranžinė, su intriguojančiu raudonu krašteliu - aš tiesiog įsimylėjau!

Kūčioms, Kalėdoms, Naujųjų sutikimui, Velykoms ar tiesiog kaip užkandis prieš bet kuriuos šventinius pietus ar vakarienę - būtinai išbandykit!

Labai skani, neregėto grožio ir nepaprasto fotogeniškumo lašiša ir jos receptas - Jums, mielieji ir mielosios!
Būriui svečių pavaišinti prireiks:

maždaug pusės kilogramo lašišos filė,
50 gramų cukraus,
50 gramų druskos,
1 vidutinio dydžio burokėlio (nevirto),
pusės apelsino žievelės (smulkiai tarkuotos).

Lašišos filė nuplaukit ir nusausinkit popieriniu rankšluosčiu.

Dubenėlyje sumaišykite cukrų su druska.

Šviežią burokėlį sutarkuokit smulkia tarka. Dar smulkesne nutarkuokit pusės apelsino žievelę (tik oranžinę dalį). Sumaišykit burokėlius su žievelėmis.
Ant indo, kuriame sūdysite lašišą, dugno, įberkite šiek tiek druskos ir cukraus mišinio. Guldykit lašišos filė į indą oda žemyn. Suberkite likusį druskos ir cukraus mišinį ant lašišos ir tolygiai paskirstykit delnu šiek tiek paspausdami.

Ant druskos sluoksnio tolygiai išdėliokit tarkuotus burokėlius ir taip pat švelniai paspauskit delnu.
Indą apdenkit maistine plėvele taip, kad ji tampriai apdengtų lašišą. Jeigu norite, galit viską dar šiek tiek paslėgti (aš uždėjau nedidelę medinę pjaustymo lentelę, ant kurios pastačiau keletą indelių pusryčiams skirto jogurto, chi chi).

Paruoštą lašišą dėkit į šaldytuvą - tegul sau sūdosi per naktį ar dar ilgiau.

Prieš patiekdami, ištraukit lašišos filė iš po burokėlių ir druskos patalų ir nuplaukit po tekančiu vandeniu. Nusausinkit popieriniu rankšluosčiu. Pjaustykit plonais gabalėliais ir skanaukit! Puikiai dera su šviežia namine duona, daržovėmis ar garstyčių ir medaus padažu (šįkart ragavom tiesiog be nieko).
Nuostabaus grožio ir skanumo dalykas!

Ši lašiša įrodo, kad, kaip ir gyvenime, kartais geriausi dalykai yra tie, kurie reikalauja mažiausiai pastangų, na, gal trupučio kantrybės laukiant ir... viskas!

Su praėjusiomis ir su ateinančiais, brangieji!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą