2014-12-04

Braškių ikrai ir panna cotta desertas

Šie rankų darbo ikriukai buvo mano to do sąraše jau labai seniai, o aš vis kaupiau drąsą ir laukiau tinkamos progos sublizgėti. Labai labai mėgstu lašišų ikrus, tuos tikrus, ryškios spalvos, sodraus skonio... Ragauju juos itin retai, todėl ikrai man visad yra kažkas tokio. Nusprendžiau, kad mano pačios gimtadienis - geresnė nei gera priežastis! Todėl vieną kartą parepetavusi su juodaisiais serbentais ir likusi absoliučiai sužavėta paprasto proceso stebuklingu rezultatu, savo svečiams pagaminau braškinių ikriukų. Ir žinot ką? Mano mama, kuri labai nemėgsta tikrų ikrų, minutėlę apsigavo, pagalvojusi, kad čia visgi tikri, tik kažkodėl, kitokio skonio ikrai! Turėjau papasakoti, kaip juos gaminau, kad patikėtų... Būtinai pabandykit ir Jūs - galėsit amžinai savimi didžiuotis! Štai čia yra video, kuriame parodyta, kaip ir ką reikia daryti - bijau, kad mano pasakojimas nebus itin vaizdingas...
Ikriukams turėkit:

maždaug 500 mililitrų augalinio aliejaus (reikia tokio, kuris neturėtų specifinio kvapo, todėl naudojau rapsų),
14 gramų želatinos,
3 valgomus šaukštus šalto vandens,
90 gramų karšto skysčio (sulčių, kavos ar pan.),
ledukų,
puodelį druskos.

Visų pirma, nepamirškit prisišaldyti ledukų.

Visų antra, atšaldykit aliejų. Mažiausiai parą palaikykit jį šaldytuve, kad išties gerai atšaltų.

Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikit, kad išbrinktų.

Pasiruoškit karštą skystį, kurį norėsit naudoti. Tinka karšta kava, mėgiamos uogų ar vaisių sultys. Aš naudojau lėtaeige sulčiaspaude spaustas braškes su cukrumi. Norimą skystį pašildykit kol taps tikrai karštas, beveik verdantis (galite tai padaryti mikrobangų krosnelėje).

Karštu skysčiu užpilkit išbrinkusią želatiną ir švelniai maišykit tol, kol želatina visiškai ištirps, o masė taps vientisa.
Į didelį dubenį suberkit druską (ji sulėtins šilimo procesą), sukraukit ledukus ir įpilkit kuo šaltesnio vandens.

Į mažesnį dubenį supilkit atšaldytą aliejų,

Dubenėlį su aliejumi atsargiai įstatykit į ledukų vonelę.

Želatinos masę supilkit į konditerinį buteliuką (galit naudoti ir paprastą pipetę ar netgi, kaip siūlo originalaus recepto autorė, švariai išplautą buteliuką nuo akių lašų - žodžiu, ką nors, su kuo galėsite lašinti po vieną lašą).

Į šaltą aliejų po vieną (arba po kelis) lašus lašinkit želatinos masę. Patekę į šaltą aliejų jie akimirksniu sustings, įgaus rutuliuko formą ir iš lėto nusileis ant aliejaus indo dugno. Kai beveik visas dubenėlio dugnas pasidengs ikriukais, šaukštelių juos išgriebkit ir sudėkit į mažą sietelį - tegul nuvarva aliejaus perteklius. 

Jeigu dar liko želatinos masės, procesą kartokit.
Gautus ikriukus laikykit sandariame inde (geriausia, stiklainėlyje) šaldytuve. Taip paruošti jie gali būti naudojami ir po savaitės ar net ilgiau. Ant jų likęs aliejus (nesijaudinkit, jeigu gerai nukošit, aliejaus beveik nesijaus) apsaugos ikriukus nuo sulipimo vienas su kitu.

Šįkart ikriukais puošiau savo mėgiamą, bet vos porą kartų gamintą panna cotta desertą. Tai itin švelnaus skonio ir subtilios tekstūros saldumynas, kuris ne tik vizualiai, bet ir skonio prasme puikiai derėjo su intensyvios spalvos ir aromato braškių ikrais.
Panna cotta desertui (8-10 žmonių pavaišinti) turėkit:

420 mililitrų 35% riebumo grietinėlės,
400 mililitrų riebaus pieno (naudojau  3,5%),
100 gramų cukraus,
100 mililitrų šalto vandens,
15 gramų želatinos.

Želatiną užpilkit šaltu vandeniu ir palikit išbrinkti. Išbrinkusią pakaitinkit karšto vandens vonelėje, kol ji visiškai ištirps ir taps vientisa mase.

Į nedidelį puodą supilkit grietinėlę, pieną ir cukrų. Kaitinkit vis pamaišydami, kol pradės virti. Užvirus nukelkit nuo ugnies.

Į grietinėlės, pieno ir cukraus masę maišydami šluotele supilkit tirpintą želatiną. Jeigu jaučiat, kad liko želatinos gabalėlių, perkoškit viską per sietelį.

Gautą masę supilkit į indą, kuriame ji stings. Kad paskui būtų lengviau išimti desertą, galit stingdyti silikoninėje formoje ar formelėse arba iškart pilti ir stingdyti stiklinėse ar taurėse, kuriose planuojate patiekti. Statykit į šaldytuvą bent keletui valandų.

Patiekit su uogų ar šokoldado padažais, šviežiomis uogomis ar vaisiais arba... rankų darbo ikriukais.

Visiems švelnumo ir grožio mėgėjams!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą