2013-05-15

Pageidavimų koncertas

Turiu pasakyt, kad atsiradus Ugnei, užgimė ir kažkoks nenumaldomas noras tvarkytis, gaminti, skaityti, žodžiu, kartais pabėgti nuo kasdien besikartojančių dalykų. 

Dabar, kai ji jau paūgėjusi, laiko sau ir namams tikrai užtenka. Taigi kol Ugnė žaidžia, šneka arba užsnūsta, viena akim ją stebėdama galiu greitai greitai greitutėliai išpildyt kokią mažą savo svajonę, chi chi.

Šiandien kepiau duoną. Pilną sėklyčių, traškia plutele ir maloniai drėgnu vidumi. Kadangi paviešinus duonos nuotrauką facebook'e sulaukiau klausimo apie receptą, skubu juo dalintis.

Šiai skaniai duonelei naudojau šviežias mieles, ne raugą, kaip esu įpratusi. Rezultatas skanus, bet, žinoma, kiek kitoks, nei su raugu.  

Visgi siūlau išbandyti - vistiek bus geriau už pirktinę, chi chi.
Nemažam kepaliukui Jums reikės:

20 gramų šviežių arba 7 gramų sausų mielių,
350 mililitrų pieno,
2 arbatinių šaukštelių druskos,
500 gramų persijotų kvietinių miltų,
didelės saujos mėgstamų sėklų (naudojau moliūgų sėklas, linų sėmenis, saulėgrąžas ir aguonas),
maždaug 100 gramų virtų perlinių kruopų.

Mieles ištrinkite/išmaišykite maždaug 50 mililitrų pieno. Suberkite druską, supilkite likusį pieną ir gerai išmaišykite. Suberkite persijotus miltus, išmaišykit ir palikit pastovėti 5-7 minutes.

Iškrėtę tešlą ant miltuoto paviršiaus gerai ir negailėdami ją išminkykit. Suformuokit rutulį ir dėkit į aliejumi pateptą dubenį. Uždenkit maistine plėvele ar rankšluosčiu ir palikit maždaug 2 valandom saulėtoje vietoje pakilti. 

Į pakilusią tešlą sudėkit virtas perlines kruoas ir sėklytes, kurias naudosit ir dar kartą viską gerai išminkykit, kad viskas tolygiai pasiskirstytų tešloje. Suformuokit kepaliuką, dėkit jį į miltais pabarstytą kepimo skardą ar formą ir pakildykit dar 15 minučių.

Tuomet dideliu aštriu peiliu įpjaukit kepaliuką keliose vietose įstrižai (kad kepdamas žinotų, kur jam plyšti, chi chi). Lengvai pabarstykit miltais, uždenkit aliejumi patepta maistine plėvele ir palikit dar 1-1,5 valandos pakilti. Vėlgi saulėtoje vietoje.

Įkaitinkit orkaitę iki 220°C. Kepkit duoną maždaug 10 minučių. Tuomet sumažinkit karštį iki 195°C ir kepkit dar maždaug 35 minutes.

Iškepusią duonelę nedelsiant prapjaukit ir kriaukšlelę skubiai patepkit sviestu. Užsimerkit. Kąskit. Grįžkit į realybę. Vėl užsimerkit. Vėl kąskit. Kartokit, kol baigsis riekė. Tuomet atsipjaukit naują. Procedūrą kartokit.

P.S. reikia pasakyti, kad duonos kepimas labai panašus į dukrytės auginimą: ją reikia ir paminkyt, ir paglostyt, ir šiltai palaikyti, chi chi.

Drąsos išbandant!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą