2016-06-13

Šeimos paveldas: karšti apversti sumuštiniai su sūriu

Praėjęs savaitgalis man - tikra palaima, vėsus ir net lietingas, dievinu tokius! Liksiu nesuprasta ir net prarasiu keletą savo blogo skaitytojų, tikriausiai, bet vistiek nesusilaikiau nepasidžiaugusi. 

Šį - kaip daugelis turbūt liūdnai pavadintų - tikrą lietuvišką vasaros savaitgalį praleidom Aukštuojuose. Ir tai buvo dvi nuostabios dienos be uodų ir kitokio vasarinio brudo

Vėsiai, tingiai, sočiai. Štai trys žodžiai, geriausiai apibūdinantys praleistą laiką. Ir būtent jų įtakota prisiminiau vieną labai paprastą, greitą ir labai tokiam orui tinkantį patiekalą, kuris tikrai gali drąsiai vadintis mūsų šeimos paveldu. Tai - karšti apversti sumuštiniai su sūriu.

Būtų tai tiesiog eiliniai sumuštiniai, jeigu ne jų kepimo ypatumas. Galiu lažintis, kad pamėgsit juos iškart, vos tik paragavę, todėl skubu dalintis paslaptimis.
4-5 žmonėms pavaišinti turėkit:

1 didelį riekelėmis pjaustytą batoną (ar kitokios mėgiamos duonos, tinka net ir juoda),
350 gramų kokybiško fermentinio sūrio,
3 didelius kiaušinius,
3-4 (ar daugiau) česnako skilteles,
druskos ir pipirų po žiupsnelį,
mėgiamų džiovintų prieskonių (jeigu norisi),
aliejaus kepimui.

Visų pirma sutarkuokite sūrį. Į jį įmuškite kiaušinius, suberkite prieskonius, druską, pipirus, smulkintą česnaką. Viską kruopščiai išmaišykite.

Ant batono (arba duonos) riekelių šakute tepkite paruoštą sūrio masę plonu maždaug pusės centimetro storumo sluoksniu.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų (užteks tokio kiekio, kokį naudotumėte kepdami blynus). Į gerai įkaitusią keptuvę dėkite keletą paruoštų riekelių sūrio masę į apačią. Kepkite and šiek tiek aukštesnės nei vidutinės ugnies porą minučių arba kol riekeles bus lengva atkelti nuo keptuvės dugno.

Kartokite procesą su visomis riekelėmis.

Patiekite su geru kečupu ar - kaip mes padarėm šįkart - su pilnu skonio bbq padažu.
Šiuos sumuštinius kepdavo mano tėvai, kartais kepu ir aš. Jie yra puikus sočių pusryčių, lengvų pietų ar vakarienės patiekalas, o kadangi skanūs ir būdami šalti - nuostabiai tinka ir vežtis į gamtą ar įsidėti į kelionę. 

Mano giliu įsitikinimu, geriausia šių sumuštinių dalis yra ne tai, kad jie yra tiesiog mega greitai pagaminami, ir ne tai, kad pilni iš išorės traškaus, o viduje minkšto ir tąsaus sūrio, o tai, kad juose yra nemažai česnako. Šiam prieskoniui jaučiu ypatingą meilę, nes vos jį užuodusi iškart nukeliauju į tėvų namus, kai sekmadienio pietums kepdavom vištą su kmynais ir česnakais, kai savaitgalio pusryčiams tėtis iškepdavo apverstų sumuštinių arba kurį nors rytą skanaudavom mamos paruoštą mišrainę su rūkyta skumbre ir... česnaku. Česnaką mėgstu taip, kad net netingiu jo smulkinti rankytėmis, niekada nesinaudoju spaudykle, nes nėra nieko gražiau už mažyčius česnako gabalėlius maiste.

Tai ta proga, kad jau surašiau šitokią tiradą česnakui, noriu pasidalinti ir žydinčių laiškinių česnakų nuotrauka, kuri tik dar kartą įrodo, koks nuostabus yra šis augalas.
Protingai gaivios savaitės!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą