2016-01-31

Mėnesio šalis: Nauru ir Kokosuose keptas jūrinis ešerys

Paskutinė - ketvirtoji - blogo rubrika "Mėnesio šalis" ir joje pasirodanti šiandien savo Nepriklausomybę švenčianti mažiausia pasaulio respublika - Nauru. 
Nauru - tai sala Ramiajame vandenyne, užimanti vos 21km² plotą ir turinti kiek daugiau nei dešimt tūkstančių gyventojų.

Teritorija, įtakota skirtingų didžiųjų pasaulio imperijų ir valstybių, 1968 metų sausio 31 dieną tapo nepriklausoma nuo Didžiosios Britanijos, Australijos ir Naujosios Zelandijos.

Todėl pažinčiai su šalimi, kurios vienas svarbiausių pragyvenimo šaltinių yra kokosų auginimas ir eksportas, pasirinkau jų tradicinį patiekalą - kokosuose keptą žuvį. Naudojau jūrinį ešerį ir rezultatas išties buvo nepaprastai skanus!
Dviejų žmonių pietums arba vakarienei turėkit:

2 jūrinio ešerio filė (maždaug 400 gramų iš viso, beje, galite naudoti ir kitokią savo mėgiamą baltą žuvį),
1 kiaušinį,
1/4 puodelio kokoso drožlių,
1/4 puodelio maltų džiūvėsėlių,
druskos,
pipirų,
kokosų (arba kito mėgiamo) aliejaus kepimui,
žaliųjų citrinų papuošimui ir paskaninimui.

Žuvies filė nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

Pabarstykite žuvį druska ir šviežiai maltais pipirais.

Lėkštėje išplakit kiaušinį. Kitoje lėkštėje sumaišykit kokoso drožles ir maltus džiūvėsėlius.

Į keptuvę dosniai pilkite aliejaus ir palikite įkaisti.

Žuvies filė merkite į kiaušinių plakinį, tuomet apvoliokite drožlių ir džiūvėsėlių mišinyje ir dėkite į įkaitusį aliejų. Kepkite ant vidutinės ugnies po keletą minučių iš kiekvienos pusės, kol žuvies paviršius dailiai apskrus.

Prieš patiekdami apšlakstykite iškepusią žuvį šviežiomis žaliųjų citrinų sultimis.
Traški išorė, sultinga žuvis viduje, ir puikiai derantys kokosų bei žaliųjų citrinų aromatai - nuostabus patiekalas, nebanaliai ir lengvai nukeliantis kažkur į pasaulio kraštą, tarsi gulėtum po palme ir klausytum vandenyno ošimo...

Kvepiančios ir šiltos ateinančios savaitės!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą