2015-01-24

Vyšninis antrasis gimtadienis ir paslaptingas Juodasis miškas

Paskutiniu metu planuodama kokį renginį, visuomet sugalvoju temą. Tema leidžia tarsi nusibrėžti ribas, nes žinant šių laikų galimybes atsiranda rizika perkrauti savo šventę tokiu, kaip aš sakau, slavišku stiliumi, kai vienu metu naudojama daugybė gražių, bet vienas prie kito nederančių dalykų (na, suprantat, kalbu apie visų įmanomų papuošalų (auksas, sidabras, plastmasė...) dėvėjimą vilkint leopardo rašto suknelę...). Tai štai tema suvaldo mano mintis ir akimirksniu padiktuoja puikių idėjų.

Šįkart planuojant Ugnės antrąjį gimtadienį, susimąsčiau: kas pasaulyje būna po du? Vyšnios! Kai į galvą šovė ši mintis, viskas tarsi stojo savo vieton.

Pirmiausiai, ėmiausi kvietimų. Nors, tiesą pasakius, žodis ėmiausi gal kiek per skambus... Tiesiog vieną vakarą bežiūrėdama filmą pakarpiau, paklijavau, paspalvinau, užrašiau ir viskas - kvietimai buvo baigti.
Buvo vienas, bus ir du!
Tuomet apgalvojau labai lakonišką gimtadienio meniu. Čia man ir vėl pagalbos ranką ištiesė vyšnios, kurios, pasirodo, yra puikus akcentas labai daug kur.

Taigi savo svečius vaišinau:

* salotomis su karšta vištiena, sirupe virtomis vyšniomis ir česnakiniu medaus padažu

* vyšniniais guminukais
* vyšnių ir obuolių gėrimu,
* naminiais vyšninias ledais su vyšnių gabalėliais 
* ir, žinoma, vakaro žvaigžde - tortu labai mistišku pavadinimu Juodasis miškas...











Tortas, nors jo gamyba ir atėmė šiek tiek laiko, pavyko puikiai! Visas baltas ir toks nekaltutis išorėje ir drėgnas bei pilnas skonių viduje. Vyšnios ir šokoladas yra puikūs draugai nuo seniausių laikų, todėl čia suklysti nebuvo įmanoma. Žodžiu, puikus skonių ir išvaizdos kontrastų pavyzdys tas Juodasis miškas!

Tikrai rekomenduoju išbandyti savo jėgas ir skonio receptorius!

Šokoladiniam biskvitui turėkit:

280 gramų miltų,
120 gramų kokybiškos kakavos,
1 arbatinį šaukštelį kepimo miltelių,
1 arbatinį šaukštelį sodos,
1 arbatinį šaukštelį druskos,
400 gramų cukraus,
2 kiaušinius,
125 mililitrus aliejaus,
250 mililitrų pieno,
250 mililitrų verdančio vandens.

Dubenyje sumaišykite persijotus miltus, kakavą, kepimo miltelius, sodą, druską ir  cukrų.

Kitame dubenyje iki putų išplakite kiaušinius. Supilkite aliejų ir pieną. Į gautą masę po truputį plakdami supilkite miltų mišinį. Plakite, kol masė taps vientisa.

Iš lėto supilkite verdantį vandenį. Plakite, kol masė dar kartą taps vientisa.

Gautą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą atsegamą torto kepimo formą (22-24 centimetrų skersmens). Kepkite 180°C karštumo orkaitėje apie valandą arba kol į biskvito vidurį įbestas ir ištrauktas pagaliukas bus sausas.

Iškeptą biskvitą atvėsinkite. Atvėsusį ilgu aštriu peiliu arba specialia vielute perpjaukite į keturias lygias dalis.

Vyšnių įdarui prireiks:

600 gramų šviežių arba šaldytų vyšnių,
6 valgomų šaukštų cukraus,
2-3 valgomų šaukštų kukurūzų krakmolo.

Nedideliame puode kaitinkite vyšnias su cukrumi, kol uogos ims leisti savo sultis, o cukrus ištirps. Keletą valgomų šaukštų šio sirupo nusemkit į atskirą indelį. Į sirupą suberkite krakmolą ir gerai išmaišykit. Gautą masę supilkite atgal į puodą ir maišydami pavirkite maždaug minutę, kol vyšnių įdaras taps tirštas ir klampus. Nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite visiškai atvėsti.

Šokolado glajui turėkit:

100 gramų kokybiško juodojo šokolado,
85 mililitrus riebios grietinėlės,
15 gramų sviesto.

Nedideliame puode kaitinkite grietinėlę. Prieš jai užverdant, nukelkite puodą nuo ugnies. Suberkite smulkintą juodąjį šokoladą ir viską gerai išmaišykit. Sudėkite sviestą ir dar kartą gerai išmaišykit, kol glajus taps vientisas ir blizgus. 

Gautu šokoladiniu glajumi ištepkite kiekvieno biskvito ketvirčio paviršių ir padėkite vėsiai, kad glajus sustingtų.

Grietinėlės kremui prireiks:

250 gramų maskarponės sūrio,
1 litro riebios grietinėlės,
95 gramų cukraus pudros.

Į didelį dubenį sukrėskite maskarponės sūrį ir supilkite grietinėlę. Plakite elektriniu mikseriu, kol kremas ims tirštėti. Suberkite cukraus pudrą ir plakite mikseriu tol, kol masė pavirs puriu, bet standžiu kremu.
Norėdami surinkti tortą, imkite vieną iš biskvito ketvirčių ir dėkite jį ant didelės lėkštės ar indo, kuriame planuojate patiekti tortą ir apjuoskite tortinės formos žiedu - tai leis lengviau suformuoti lygų ir tvarkingą tortą.

Biskvitą aptepkite maždaug penktadalius grietinėlės kremo. Ant jo atsargiai paskleiskite maždaug trečdalį vyšnių įdaro. Ant viršaus dėkite antrą biskvito ketvirtį ir šiek tiek paspauskite delnais. Ant jo vėl tepkite penktadalį grietinėlės kremo, o ant šio - trečdalį vyšnių įdaro. 

Kartokite procedūrą ir su trečiuoju biskvito ketvirčiu. 

Ketvirtą biskvito ketvirtį aptepkite penktadaliu grietinėlės kremo. Likusią paskutinę penktają kremo dalį sukrėskite į nedidelį indą, uždenkite ir statykite į šaldytuvą.

Sustatytą tortą dėkite į šaldytuvą ir palikite jame per naktį.

Kitą dieną išimkite tortą iš šaldytuvo, nuimkite jį juosiantį tortinės formos žiedą. Torto šonus kruopščiai aptepkite likusiu grietinėlės kremu. Jeigu norisi, puoškite tortą uogomis ar šokoladu ir grąžinkite atgal į šaldytuvą dar bent porai valandų.
Gimtadienis buvo išties smagus! Nors jo išvakarėse Ugnė visai rimtai susirgo, šventės metu buvo linksma ir aktyvi: visi iki vieno šoko ir dainavo, ėjo su ja pažaisti ir apžiūrėti jos kambario. Kaip aš norėčiau turėti tiek jėgų, kiek ji!

Puiki ta mūsų mergaitė! Nuo praėjusio gimtadienio paaugo net 9 centimetrais, nusikaldino visus dantis, išmoko pati eiti ant puoduko (turiu galvoj, tikrai pati: nueina, įsijungia vonioje šviesą, atsidaro duris, ir padaro visa kita...) ir apskritai yra labai savarankiška, viską nori daryti pati, čiauška kaip užvesta, regis, dar minutė, ir pradės kalbėt normaliausiais sakiniais, dievina darželį, yra tikra bučiuoklė ir koketuotoja... Atrodo, kad ne ji iš mūsų, o mes iš jos kasdien mokomės.

Linkiu jai būti sveikai ir linksmai, paklusniai ir drąsiai. Linkiu šiais metais patirti ir išmokti daugybę naujų dalykų. Mudviem su Martynu eilinį kartą palinkėsiu kantrybės - tai svarbiausias dalykas būnant tėvais. Tikrai svarbiausias, patikėkit.

Smagaus likusio savaitgalio visiems!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą