2013-11-29

Geras receptas, pakliuvęs į kreivas rankas

Turbūt esate girdėję apie nepaprasto grožio ir skonio saldumynus, vardu macarons. Tiesa, su makaronais jie neturi visiškai nieko bendro.

Tai štai man kažkodėl šovė į galvą juos išbandyti. Ir nors food blog'ai pilni nesėkmės istorijų, įtikinau save, kad man taip nenutiks ir tiesiog iš pirmo karto pavyks juos iškepti tokius, kokie ir turi būti: lygiu paviršiumi, su dailiu sijonėliu apačioje... Tikėjau pradedančiojo sėkme, kuri ne taip jau retai ištiesia man ranką.

Deja. Ne šį kartą.

Nors ir pavyko išgauti gal ir ne itin pasipūtusį, bet visgi sijonėlį, macarons'ai gavosi tikrai ne tobuli. Toli gražu. Netgi, sakyčiau, ne itin į macarons'us panašūs. Bet aš vistiek savimi didžiuojuosi. Išdrįsau, pabandžiau, pabandysiu ir dar šimtątrisdešimtšešis kartus jei reikės. Nuo šiol tai bus mano antrasis Everestas. Pirmasis yra morengai.

Po tokios neįkvepiančios istorijos vis dėlto drįstu dalintis receptu, nes jis, kaip ten bebūtų, yra geras. Ir paprastas. O kad maniškiai macarons'ai šįkart nepavyko, tai ne recepto kaltė. Čia kalta aš, šiek tiek orkaitė ir dar pusė pasaulio, chi chi.

Pradėsiu nuo to, kad šiam reikalui, Jums bus būtinai reikalingos tikslios svarstyklės, nes net ir pora gramų pro šalį gali sugadinti visą Jūsų darbą.

10 macarons'ų (20 puselių) reikės:

45 gramų migdolų miltų (saviškius gaminau pati: nuluptus migdolus tol maliau smulkintuvu, kol juos buvo galima persijoti sieteliu),
75 gramų cukraus pudros,
10 gramų cukraus,
35-36 gramų kiaušinio baltymo,
maistinių dažų, jeigu norisi spalvų.

Migdolų miltus persijokit su cukraus pudra ir labai gerai išmaišykit.

Atskirame inde pradėkite plakti kiaušinio baltymus. Kai jie pabals, suberkite cukrų. Toliau plakit, kol baltymai taps itin balti ir standūs, o apvertus indą visiškai nesijudins iš vietos. Jeigu naudojate, dabar įlašinkite maistinių dažų ir dar paplakit.

Į baltymus suberkite trečdalį migdolų ir cukraus pudros mišinio. Atsargiai išmaišykit. Suberkit dar trečdalį ir vėl atsargiai išmaišykit. Su likusiu trečdaliu padarykit tą patį.

Gautą masę sukrėskit į konditerinį maišelį. Į kepimo popieriumi išklotą skardą išspauskit 20 panašaus dydžio sausainių ir palikit maždaug 20 minučių pastovėti, kad apdžiūtų paviršius.

Kepkit macarons'us 140°C karštumo orkaitėj 14 minučių.

Išėmę juos iš orkaitės kartu su visu kepimo popieriumi padėkite ant vėsaus paviršiaus. Po keleto minučių atsargiai nuimkit macarons'us. Ant vienos puselės tapkit norimo kremo ir švelniai sukdami prigaluskit kitą puselę. Pati šįkart sujungiau juos paprasčiausiu išlydytu ir atvėsintu juoduoju šokoladu.

Nebijokit, mėginkit, ragaukit!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą