2014-11-19

Skanukai mylimam bičiuliui

Prieš penkerius metus šią dieną gimė Bartas - mūsų šuo, mūsų draugas, mūsų šeimos narys. 

Nebeprisimenu, kaip mes gyvenom iki jo, tik žinau, kad grynam ore būdavom žyyymiai rečiau, galima sakyti, apsiribodavom maršrutu namai - darbas - namai. Jis ištraukė mus iš namų, išvedė į puikų šalia namų esantį parką ir mišką, surikiavo mūsų dieną, išmokė atsakomybės, atpratino nuo ilgesnio miego savaitgalio rytais, privertė nebijoti prisiliesti prie erkės ir valyti įvairaus kalibro bei bjaurumo balas, suteikė progų iki ašarų nerimauti dėl jo sveikatos ir gyvybės, išmokė leisti vaistus ir ištraukti siūlus iš gydytojos susiūtos letenos... 
Bet kiek jis kasdien suteikia džiaugsmo, kaip dažnai prajuokina ir koks išdykęs vis dar yra! Regis, jau suaugęs, rimtas šuo. Bet viduje jis - tas pats jaunas pasiutęs labradoras, kuris tik ir ieško progų susidraugauti, palakstyt ar paplaukiot iki negalėjimo, kuris vis dar smalsus ir vis dar amžinai alkanas...

Įprasta, kad švęsdami žmogaus gimtadienį nuoširdžiai džiaugiamės, linkim ilgiausių metų ilgiausių, prisimenam smagiausius įvykius. Bet su šuns gimtadieniu, bent man, viskas yra priešingai. Galvon ima lįsti visokios liūdnos mintys. Gi šuns laikas tiksi kelis kartus greičiau ir man net užgniaužia kvapą pagalvojus, kad kažkada ateis ta diena... Kaskart apnikus tokioms mintims, prisimenu dažną ir, mano galva, išmintingą Martyno posakį, kad "kai bus problema, tada ir galvosim". Išties, reikia - tiesiog gyvybiškai svarbu! - gyventi šiandien, negaištant laiko visokiems jeigu, kas bus kai ir panašiai.

Štai ir dabar, metu šį įrašą ir einu apkabint, paglostyt ir pabučiuot savo kailiniuotojo draugo, gal dar ir paausį jam pakasysiu,
Grįžau. Slogių minčių kaip nebūta! 

O savo bičiulį šiandien ir daugybę kitų dienų vaišinsiu pačios gamintais skanėstais, kuriuos labai rekomenduoju išbandyti ir Jums, jeigu taip pat turit mylimą Jūsų visuomet laukiantį draugą.

Visam kalnui skanukų (man gavosi 46) turėkit:

300-500 gramų viso grūdo kvietinių miltų*,
85-100 gramų kukurūzų kruopų,
1 didelę arba 2 vidutines morkas,
2-3 vidutinio dydžio bananus,
1 kiaušinį,
1/3 puodelio augalinio aliejaus (naudojau rapsų),
1 valgomą šaukštą rudojo cukraus.

Dideliame dubenyje sumaišykite viso grūdo kvietinius miltus, kukurūzų kruopas ir rudąjį cukrų.

Morką(s) smulkiai sutarkuokit. Bananus kruopščiai sutrinkit šakute.

Kiaušinį lengvai išplakit.

Morkas ir bananus sukrėskit į miltų masę. Supilkit išplaktą kiaušinį. Išmaišykit. Supilkit aliejų ir viską maišykit tol  kol susiformuos nelipni, vientisa, kočiojimui tinkama tešla. 

* Iš pradžių miltų berkite 300 gramų, o kukurūzų kruopų - 85 gramus. Jeigu įmaišius visus likusius ingredientus tešla vistiek lips prie rankų ir bus panašį į tirštą košę, iberkit dar šiek tiek miltų ir kruopų. Išmaišykit. Jeigu reikia, įberkit dar miltų ir dar kruopų kol gausit norimą rezultatą.
Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokit tešlą iki maždaug 1 centimetro storio. Formele arba peiliu formuokit norimo dydžio sausainius. Dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkit 175°C karštumo orkaitėje apie 35 minutes. Iškepusius skanukus palikite atvėsti. Sandariame inde arba šaldymo kameroje galite juos laikyti net keletą savaičių.

Su gimimo diena, mylimas gražuoli!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą