2014-11-09

Mielinės spurgos su obuoliais ir traškia karamele arba svarainių glaistu

Vaikystėje, prisimenu, šeimoje vyko diskusija dėl gruzdintuvės pirkimo. Žinoma, smagu, būtų galima greitai išsivirti varškės spurgų ar išsikepti duonos su česnaku... Bet geriau pagalvoję vienbalsiai nusprendėm, kad jeigu tik šis patogus prietaisas atsiras mūsų namuose, labai greitai patys atrodysim kaip spurgos. Taigi, kaip suprantat, šios minties buvo atsisakyta. O mes visi taip ir netapom aliejuje virto maisto vergais ir, atvirai pasakius, nė neprisimenu, kada ir ar išvis toks maistas mūsų namuose buvo gamintas... 

Tačiau meilė spurgoms... Čia jau kitas klausimas. Varškės ir mielines spurgas visada mėgau ir mėgstu (galbūt ir dėl to, kad laaabai retai tenka jų ragauti). Pati spurgas esu virusi tris kartus gyvenime, tačiau mielines pabandžiau gaminti pirmą kartą ir, Jūs nepatikėsit, pavyko išties gerai!
Ir dar, staiga man šovė mintis aplieti jas ne įprastu, o iš cukraus pudros ir svarainių sirupo sumaišytu glaistu. Nes - labai noriu pasigirti - šiemet pirmą kartą svarainiais ir jų sirupu, kuriuos be proto mėgstu, rūpinausi pati. Anyta įdavė man solidų maišą svarainių, kuriuos pjausčiau plonytėmis skiltelėmis gal pusę dienos, tuomet dosniai užpyliau cukrumi ir kantriai laukiau, kol puodas prisipildys sirupu, o užvakar pagaliau išdrįsau jo paragauti. Nerimavau, kad gal būsiu ką nors sufeilinus, bet ne - sirupas nuostabus, svarainiai - fantastiški! O aš - labai savim didžiuojuos!

Skubu dalintis ir su Jumis, nes tai paprastų, greitų ir labai skanių mielinių spurgų receptas.
10 didelių spurgų žiedų ir 10 spurgų skylučių turėkit:

7 gramus sausų arba 21 gramą šviežių mielių,
75 gramus sviesto,
250 mililitrų pieno,
30 gramų cukraus,
žiupsnelį druskos,
450 gramų miltų,
aliejaus virimui.

Obuolių masei:

1 didelį arba 2 mažus obuolius,
gabalėlį sviesto,
1 valgomą šaukštą cukraus,
pusę arbatinio šaukštelio cinamono.

Traškiai karamelei:

85 gramus cukraus,
1 valgomą šaukštą vandens,

Svarainių glaistui:

3-4 kaupinus valgomus šakštus cukraus pudros,
1-2 valgomus šaukštus svarainių sirupo (jį galima keisti citrinos sultimis).
Visų pirma, paruoškite obuolius. Nulupkit juos ir išimkit sėklytes. Supjaustykit obuolius smulkiais kubeliais. Sudėkite juos į nedidelį puodą, užberkite cukraus ir cinamono, įdėkit gabalėlį sviesto. Kaitinkit vis pamaišydami ant vidutinės ugnies, kol obuoliai ims minkšėti. Nukelkit nuo ugnies ir palikit atvėsti.
Mieles suberkite arba sudėkite į dubenį. Garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje pašildykit pieną ir sviestą, kol pastarasis ištirps. Supilkite ant mielių, išmaišykit ir palikit keletą minučių pastovėti.

Į mielių ir pieno masę suberkite cukrų ir druską, išmaišykit. Po truputį, dalimis, suberkite miltus. Sukrėskite iš anksto paruoštus obuolius. Minkykite tešlą tol, kol ji taps švelni ir nebelips prie rankų, maždaug 5 minutes. Jeigu reikia, įberkit dar šiek tiek miltų. 

Iš gautos tešlos iškočiokit maždaug centimetro storio blyną. Plačiu arbatos puodeliu arba stikline išspauskit skritulius, o mažesne taurele kiekvieno jų viduryje - nedidelę skylutę. Palikite spurgas maždaug 10 minučių - tegul pakyla.

Į nedidelį puodą dosniai pilkite aliejų (naudojau rapsų), priklausomai nuo puodo dydžio, gali prireikti ir viso butelio.

Virkite spurgas (ir jų skylutes, chi chi) įkaitintame aliejuje* vis apversdami, kol abi pusės taps gražios rudai auksinės spalvos. Iškepusias spurgas guldykit ant popierinio rankšluosčio - geriau jau aliejaus perteklius lieka ten, o ne nusėda Jums ant klubų, ar ne?

* virkite po 1-2 spurgas vienu kartu, nes priešingu atveju aliejus gali pernelyg atvėsti. Geriausias rezultatas aliejų kaitinant ant vidutinės ugnies.
Kol spurgos aušta, pasigaminkit traškios karamelės. Į nedidelį puodą suberkite cukrų ir įpilkit šaukštą vandens. Kaitinkit ant nedidelės ugnies nemaišydami. Jeigu reikia, tiesiog pajudinkit puodą. Kai tik karamelė pradės tamsėti ir įgaus auksinę spalvą, nedelsiant nukelkit puodą nuo ugnies. Nieko nelaukdami puoškite spurgas karamele, nes ji itin greitai stingsta ir kietėja. Jeigu prireiktų ją vėl suskystinti, atsargiai pakaitinkit ant itin mažos ugnies, tik saugokit, kad nesudegtų - karamelę nuo anglies skiria vos pora sekundžių!
Svarainių glaistui sumaišykit cukraus pudrą ir svarainių sirupą (jo neturėdami naudokit citrinos sultis - irgi bus labai skanu). Maišykit, kol masė taps vientisa ir ne pernelyg skysta, tokia nagų lako tirštumo. Paruoštu glajumi puoškit atvėsiusias spurgas ir palikit apdžiūti.
Purios, minkštos, drėgnos... Nuostabios spurgos! Traški ir skaidri tarsi gintaras karamelė, kaip bebūtų keista, puikiai papildo spurgos skonį ir tekstūrą, o nepaprastas saldžiarūgštis svarainių glaistas tarsi muzika gomuriui...
Kurią nors rudens dieną, kai jausitės išties nusipelnę - pasilepinkit viena kita spurga ir iškart apie tai pamirškit. Esu girdėjusi, kad labiausiai storėjama ne nuo maisto, o nuo savigraužos kupinų minčių apie jį.

Ramaus sekmadienio vakaro ir puikios ateinančios savaitės visiems!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą